Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

John Lundviks kör The Mamas aktuella med singel och julkonsert

26 nov, 2019 
AvLinda Andersson
Loulou Lamotte, Ash 
Haynes och Dinah
 Yonas Manna är högaktuella med The mamas.
Länge fick tjejerna 
i John Lundviks hyllade bakgrundskör höra att de borde dämpa sig 
för att passa in. Men deltagandet i Melodifestivalen förändrade 
allt och Ash, Dinah och Loulou är nu redo 
att erövra världen på egna ben.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Om inte John Lundvik i sista stund kommit på genidraget att förstärka sitt melodifestivalnummer med en röststark gospelkör i miniformat hade livet sett väldigt annorlunda ut för tre av kvinnorna som backade upp honom på scenen.

Se också: The Mamas önskar God Jul – på ett lite speciellt sätt

The Mamas önskar god jul - på ett lite speciellt sättBrand logo
The Mamas önskar god jul - på ett lite speciellt sätt

När erbjudandet om att sjunga bakom John kom i februari i år var Ash Haynes, Dinah Yonas Manna och Loulou Lamotte alla på väg att, åtminstone tillfälligt, lägga sina sångkarriärer på hyllan.

Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2020

Knappt tio månader senare ska kvinnorna som i början av året inte ens kände varandra ha premiär för en serie julkonserter på Maximteatern i Stockholm. Samtidigt kommer deras första singel, en stämningsfull nytolkning av Disneyklassikern When you wish upon a star. Låtvalet kunde knappast vara mer passande. Att till synes ouppnåeliga drömmar faktiskt kan slå in vet The Mamas bättre än de flesta.

Annons

– Jag trodde aldrig att jag som 38-årig kvinna skulle få skivkontrakt med en tjejgrupp, säger Loulou med ett skratt.

– Nej, vi frågar oss: Händer det här verkligen på riktigt? säger Ash förundrat.

Började sjunga i körer

Alla tre började sin musikaliska bana i körer – Loulou i Malmö, Dinah i Stockholm och Ash i Washington DC. I vuxen ålder tog sig deras musikutövande däremot olika uttryck.

John Lundvik och The Mamas i Eurovision Song Contest 2019 med låten ”Too late for love”.
John Lundvik och The Mamas placerade sig på en femteplats i Eurovision Song Contest 2019.

Loulou byggde upp en stabil karriär som solosångerska med lokal förankring i Skåne för att så småningom göra sig känd på nationell nivå genom sin medverkan i Idol år 2008. Dinah ägnade sig mestadels åt att undervisa i musik, leda körer och sjunga bakom artister som Jerry Williams och Jonas Gardell. Ash turnerade från åtta års ålder i Europa med en gospelkör och hade en annan kör tillsammans med sin mamma och syster. Senare övergick hon till att sjunga R&B och soul som soloartist i sin hemstad.

Annons

Trots att deras musikaliska resor sett oerhört olika ut säger tjejerna att det finns mycket mer som förenar dem än som skiljer dem åt.

Har kallats för stora och högljudda

– Vi är så förvånade över hur mycket vi har gemensamt, säger Dinah. Framförallt delar vi alla erfarenheten av att vara svarta kvinnor i plusstorlek. Livet igenom har vi fått höra att vi är lite för stora, färgstarka och högljudda. Vi har känt krav från omvärlden att förminska oss själva för att passa in. För egen del trodde jag inte riktigt att den här branschen var förenlig med mitt artisteri.

The Mamas i Melodifestivalen 2020:

Intervju med The MamasBrand logo
Intervju med The Mamas

Loulou tillägger att Sverige kanske inte förrän nu har varit redo för den uttrycksfullhet och mognad som The Mamas står för. Hon påminner sig en tillplattande kommentar som en skivbolagsrepresentant gav henne i samband med att hon år 2013 körade i Melodifestivalen.

Annons

– När jag sa att jag skulle vilja jobba mer med musiken än med mitt dåvarande arbete svarade han krasst, ”Amen lägg av, du kommer ju ändå inte att hålla på med det här när du är 40”. Förvånat tänkte jag "Jag är redan 32, borde jag sluta med musiken nu?", berättar hon. Sedan blev jag arg över den tråkiga bilden som somliga har av kvinnor i branschen som närmar sig 40-årsstrecket.

Missnöjd med sin kropp

På andra sidan Atlanten kämpade Ash vid samma tid med sin självkänsla.

– Jag var så missnöjd med min kropp att jag inte tyckte jag var värdig att stå längst fram på en scen, säger hon. Det kändes som att människor ändå inte uppskattade min musikaliska gåva. Till sist kom jag till en punkt när jag kände mig urless på att vara sorgsen och deprimerad och släpa runt på allt detta självförakt. När jag fyllde 31 år sa jag till mig själv "Det här går inte längre, om jag fortsätter att gå runt och vara nedstämd över hur jag ser ut och vad andra människor tänker om mig kommer jag att göra mig själv sjuk".

När Ash väl bestämt sig för att sluta trycka ner sig själv gick förändringen snabbt.

Loulou, Ash och Dinah i The Mamas skrattar tillsammans.
Loulou, Ash och Dinah har helt olika bakgrunder men har ändå väldigt mycket gemensamt.

– Det var som att slå på en strömbrytare. I min lägenhet hemma i USA har jag en spegelgarderob som jag alltid hade undvikit. En dag ställde jag mig naken framför den. Alla kroppsdelar som jag ogillade la jag handen på och sa ”Jag älskar dig”. För varje dag som jag gjorde det kände jag hur mitt självförtroende stärktes, berättar hon och blir rörd vid minnet.

Annons

Även om Ash hade började inse sitt eget värde var hon ändå inställd på att sluta sjunga. Om hon inte kunde få komma ut i världen och uppträda som hon önskade var det lika bra att lägga ner musikkarriären. De sporadiska lokala framträdandena gav varken några inkomster att tala om eller någon inre tillfredsställelse.

The Mamas och Melodifestivalen

Men så kom det där telefonsamtalet från Sverige som vände upp och ner på allting. Körsångerskan Paris Renita, som av John Lundvik fått i uppdrag att sätta ihop en kompetent kör som kunde backa honom i Melodifestivalen, hade en vän som några år tidigare spelat mot Ash i gospelmusikalen I have a dream som turnerade i Sverige.

När Paris undrade om han kände någon duktig gospelsångerska rekommenderade han Ash.

– För mig som hade bett till Gud om att få bli en kringresande sångerska kändes det som en dröm när Paris ringde och frågade om jag ville komma till Sverige, berättar hon. Fast jag måste erkänna att om jag inte hade haft min familj som uppmuntrade mig att åka hade jag nog varit för ängslig för att ge mig iväg.

Annons

Samtalet från Paris kom på en tisdag och på fredagen samma vecka satt hon på planet till Sverige.

– Inför avfärden var jag så stressad över att hinna begära ledigt från jobbet, packa och förnya mitt pass att jag inte uppmärksammade att låten hade skickats till mig via mejl, berättar Ash. Det var inte förrän jag var på plats i Stockholm som jag hörde Too late for love för första gången.

Träffade John Lundvik i Sverige

Alla tre tjejerna drog en lättnadens suck då de med egna öron kunde konstatera att låten de tackat ja till höll hög klass. Ännu mer imponerade blev de då John Lundvik, med två fullastade matvarukassar i händerna, anlände till deras första möte.

– När vi kom in i dansstudion där repetitionen skulle hållas hade han dukat upp med kaffe, kakor, godis och blommor för att vi skulle känna oss välkomna. Han ville visa sin tacksamhet över att vi ställde upp med så kort varsel, säger Dinah.

Annons

Alla tre strör superlativ över John.

– Det är inte många artister som är tillräckligt ödmjuka och säkra i sig själva för att kunna dela scen med andra utan rädsla för att bli överglänsta. John har alltid promotat och hyllat oss.

Det var också John som kom på namnet The Mamas. Ash är den enda gruppmedlemmen som ännu inte kan titulera sig mamma men hon är desto stoltare över att ha fått äran att vara med och representera Sverige i Eurovision song contest, en tävling hon som amerikan aldrig hört talas om innan hon slängdes in i den.

Fast den stora höjdpunkten för henne var ändå jordskredssegern i den svenska finalen.

– När den avslutande tolvan kom och det stod klart att vårt bidrag vunnit vände sig John till mig och sa ”Välkommen till Sverige!”, berättar hon. Det var ett magiskt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.

Annons

Melodifestivalframgången betydde ändrade planer för alla tjejerna.

Dinah som stod i begrepp att satsa på låtskrivande för andra artister och även funderade på att komplettera sin yrkesmusikerutbildning med pedagogiska studier la planerna på is. Loulou som i januari började läsa till undersköterska trodde ett tag att hon skulle kunna kombinera studierna med deltagandet Melodifestivalen.

– Veckan innan delfinalen satt jag på mitt hotellrum och skrev uppsats mellan repetitionerna men när vi gick vidare till final insåg jag att jag skulle missa min praktik, berättar hon.

Loulou bestämde sig för att avbryta utbildningen och är i dag glad att hon inte fortsatte studera.

– Sången är nummer ett för mig, säger hon.

John Lundvik och The Mamas i Eurovision Song Contest 2019.
The Mamas slog igenom som bakgrundskör till John Lundvik i Melodifestivalen med låten Too late for love.

Även Ash var från början inriktad på att återgå till sin vanliga vardag då tävlandet var över men när hennes arbetsgivare i Washington DC vägrade bevilja henne ledighet för att åka till Eurovision song contest i Tel Aviv sa hon upp sig och ansökte om svenskt arbetsvisum. Nu bor hon i Sverige på heltid.

Annons

– I dagsläget vet jag inte hur länge jag kommer att stanna här, säger hon. Ibland känns det surrealistiskt att jag bor i Sverige och det har varit tufft att anpassa sig till det svenska livet. I Washington bor jag i en fastighet som min mamma äger där alla lägenheterna bebos av olika familjemedlemmar. Det kan kännas lite ensamt att inte längre ha samma närhet till familjen. Men jag klagar inte eftersom jag ha en fantastisk grupp människor här som stöttar mig.

Aktuella med julkonserter i Stockholm

Nu är det full framåt med The Mamas som gäller. Den fjärde originalmedlemmen Paris Renita kan på grund av andra åtaganden inte fortsätta i gruppen efter det avslutade samarbetet med John Lundvik, men Ash, Dinah och Loulou vill tillsammans erövra de stora massorna.

– Vår ambition är att publiken inte bara ska lämna vår julkonsert förväntansfulla inför julen utan att de också ska gå därifrån och känna att de är kapabla att göra vad helst de vill. Vi hoppas att vår nyvunna självkänsla ska smitta av sig på dem som ser oss.

Annons

4 snabba frågor till The Mamas

Viken är er favorit bland julsångerna?

Ash: The Christmas song. Jag får ingen riktig julkänsla förrän jag hör den.

Dinah: Maybe this christmas med Nisse Landgren. En nytolkning som har blivit en modern svensk klassiker.

Loulou: Have yourself a merry little Christmas.Det är en barndomsklassiker.

Har ni några speciella jultraditioner?

Ash: Jag firar alltid julen med att äta middag tillsammans med min familj. Det här är den första julen som jag kommer att vara borta från dem. Jag vet inte exakt hur jag kommer att spendera julhelgen, men eftersom både Dinah och Loulou har bjudit hem mig till sig kommer jag troligtvis att vara hos någon av dem. Förhoppningsvis får jag ändå träffa min mamma och syster under december. De har pratat om att komma till Sverige för att se vår julkonsert.

Annons

Dinah: I min familj brukar vi mixa mat från olika länder hejvilt på julbordet. Vi har allt från typisk svensk julmat som köttbullar och prinskorv till rätter från mina föräldrars hemland Eritrea och friterad kyckling. Det är min pappa som står för matlagningen.

Loulou: Vi har som tradition att börja julen med en present. Redan klockan tolv på natten till julaftonen får man öppna sin första julklapp. Jag brukar också titta på Kalle Anka två gånger efter varandra, först på dansk tv och sedan på svensk tv.

Vilken är den bästa julklappen ni någonsin har fått?

Ash: Nu som vuxen är min bästa julklapp att ha hela familjen samlad. Att ingen har avlidit eller blivit sjuk under åren som gått. Det känns som en välsignelse att jag sluppit uppleva någon personlig tragedi kring juletid som har förmörkat högtiden för mig.

Annons

Dinah: Jag älskar att sy kläder. För några år sedan planerade jag att köpa en billig symaskin men min pappa bad mig att vänta med det. Den julen fick jag en riktig, gedigen symaskin i julklapp av honom. Det var verkligen gulligt gjort av honom att köpa den till mig.

Loulou: Jag fick min dotter bara några veckor innan julen år 2014. En bättre julklapp än så går inte att hitta!

Vad önskar ni er inför den här julen?

Ash: Eftersom jag just nu letar efter en permanent bostad önskar jag att jag har ett riktigt hem när julen är här. Och kanske unnar jag mig att köpa lite smink eftersom jag älskar det. De senaste åren har jag extraknäckt som frilansande makeupartist.

Dinah: Att jag kan återgälda mina barn för alla helger och kvällar som jag jobbat och varit borta ifrån dem. Jag hoppas kunna ge dem en sagolik jul utan ovälkomna distraktioner.

Annons

Loulou: Jag önskar mig lite mer stabilitet i till-varon. Eftersom jag bor i Skåne blir det mycket pendlande och pusslande med barnen. Just nu bor jag på hotell varje gång jag är uppe i Stock-holm. Det vore skönt att hitta något boende med mer hemkänsla där man kan laga sin egen mat.

Foto:Jennifer Glans, TT

The Mamas är aktuella med ett antal julkonserter på Maximteatern i Stockholm vintern 2019.
The Mamas satsar nu på en egen karriär med både en singel och en julkonsert på gång.

The Mamas – John Lundviks kör står på egna ben

Gruppen The Mamas körade i melodifestivalen och gör julshow

Ash 
Haynes

 • Ålder: 32 år.
 • Yrke: Artist, sångerska och låtskrivare.
 • Bor: I Stockholm men har även en lägenhet 
i Washington DC.
 • Familj: Mamma Rita, 68, pappa Carl, 59, lillasyster Megan, 29 och storebror Jasen, 42.

Dinah
 Yonas Manna

 • Ålder: 38 år.
 • Yrke: Artist, 
sångerska, låtskrivare och körledare.
 • Bor: I Nacka utanför Stockholm.
 • Familj: Döttrarna Amanda, 12, 
och Olivia, 7.

Loulou 
Lamotte

 • Ålder: 38 år.
 • Yrke: Artist, sångerska och låtskrivare.
 • Bor: I Röstånga 
i Skåne.
 • Familj: Sambon Marcel, 44, och barnen Marvin, 7, 
och Millie Mae, 5, från en tidigare relation.
Annons