Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kampsportsstjärnan Pernilla Johansson i Mästarnas mästare

07 mar, 2020 
Joakim Löwing
Porträtt av Pernilla Johansson, polis och aktuell i Mästarnas Mästare.
Pernilla Johansson är världmästare och före detta polis. Foto: Peter Ericsson
Snart börjar kampen i Mästarnas mästare för Pernilla Johansson. Men den flerfaldiga världsmästaren utkämpar även andra fajter i sitt liv. I yrket som polis fick hon upp ögonen för en utsatt grupp: unga på glid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under sin tid som polis kom Pernilla Johansson, 45, i kontakt med många ungdomar som bara drog runt på stan – där flera hamnade i kriminalitet. Därför startade den flerfaldiga världsmästaren projektet Frysbox.

– Här får de något meningsfullt att göra och minskar risken att hamna i fel sällskap, förklarar hon.

Under sin egen idrottsliga karriär hann Pernilla med att tillhöra världens bästa i inte mindre än tre olika kampsporter. Hon vann bland annat två VM-guld i thaiboxning, VM-guld i kickboxning och två EM-guld i taekwondo.

Aktuell i Mästarnas mästare i SVT

Nu är den före detta superstjärnan och tvåbarnsmamman aktuell som en av deltagarna i den tolfte upplagan av Mästarnas mästare i Svt.

– Jag har kollat på så gott som varenda säsong och det är en av mina största favoriter på tv. Så ni kan gissa att jag blev glad och ärad när de frågade om jag ville vara med, berättar Pernilla med ett leende.

Annons

Hon var övertygad om att äventyret i Grekland skulle vara roligt. Men det var ännu bättre än så.

– Det var en fantastisk upplevelse, bland det bästa jag varit med om. Jättekul och intressant att träffa och lära känna de andra idrottarna – och när det var dags för tävling kändes det som vanligt. Då gick jag all in för att vinna, säger hon och skrattar.

Startade Frysbox

Vid hemkomsten från inspelningen var det förstås många i hennes omgivning som undrade hur det gick. En av dessa var Emilija Milosevic, som Pernilla tränar i taekwondo och thaiboxning.

– Jag har försökt på alla sätt att luska ut resultatet, men det verkar vara hopplöst. Hon kan visst inte försäga sig, skrattar Emilija. 18-åringen läser sista året på gymnasiet och har varit med snart tre år i det sociala projektet Frysbox, som startades 2007 av Pernilla Johansson i samarbete med Fryshuset i Stockholm.

Annons

Kampsport är mycket mer än bara träning

Verksamheten, där Pernilla jobbar som ansvarig, är en kombination av kampsportsträning och dialog för ungdomar mellan 13 och 19 år.

– Jag fick idén när jag i yrket som polis ofta mötte sysslolösa ungdomar som bara drog runt på stan. Många av dem trillade in på det kriminella, det var mycket personrån och vissa hade ingen som helst respekt för oss poliser. De kunde ringa dit oss till en plats för att sedan kasta stenar eller skära sönder våra bildäck, berättar Pernilla.

Emilija och Pernilla från projektet Frysbox.
Pernilla tränar Emilija i taekwondo och thaiboxning i klubben Tip Muay Thai och Tip Taekwon-do. Båda är engagerade i projektet Frysbox. Foto: Peter Ericsson

Men i grunden handlar det om att de vill bli sedda och bekräftade – och behöver ett annat sammanhang att vara i, menar hon.

Annons

– Jag ville starta något som kunde fånga upp dem som hamnat snett. Att använda taekwondon och thaiboxningen som verktyg för att öppna upp för en stärkande dialog med ungdomar som kanske inte mår så bra eller behöver en bättre självkänsla.

Slutade som polis

2006 var Pernilla tvungen att säga upp sig från sin tjänst som polis, då hon ville satsa fullt ut som proffs i jakten på världsmästarbältet i thaiboxning. Något hon också lyckades vinna.

Sedan fick hon arbete som brottsofferstöd på Fryshuset – och därigenom utvecklades de tidigare planerna till verklighet.

Genom Frysbox får ungdomarna en positiv tillhörighet

– Genom Frysbox får ungdomarna en positiv tillhörighet inom idrotten, något att göra och chansen att träffa nya vänner. Då minskar risken att hamna i fel miljö och fel sällskap.

I samband med de träningar som erbjuds varje vecka hålls även en timmes dialog och utbildning. Där pratas om allt från värderingar och attityder till hur ungdomarna kan stärka sin självkänsla och sitt självförtroende. Kostnaden är ytterst liten och för de som inte har några pengar går det att hjälpa till med något och få utbildningen gratis.

Annons

– Det kan vara ämnen som lag och rätt, kost och träning eller normer och värderingar. Vi försöker att hela tiden hänga med i vad som händer i samhället och uppdatera oss.

En frizon för ungdomar

Vissa ungdomar som kommer dit har det jobbigt hemma och behöver en frizon, medan andra har det tufft i skolan eller hamnat i fel kretsar på fritiden.

Just Emilija tillhör inte någon av de kategorierna. I hennes fall var det mamman som hörde av sig till Pernilla och undrade om det fanns plats för dottern.

– Jag hade lagt av med fotbollen och behövde något att sysselsätta mig med, där jag samtidigt rör på mig. Som tur var har jag aldrig råkat ut för något på stan, men våldet ökar och jag vill ha chansen att kunna försvara mig om jag blir utsatt någon gång, förklarar Emilija.

Hon lockades av kombinationen av träning och samtal, där alla ungdomar får komma till tals.

Annons

– Att få lära mig självförsvar har betytt mycket för mig och nu har jag även börjat tävla i kampsporterna. Men alla dialoger vi haft har varit enormt viktiga för min självkänsla och mitt självförtroende. När vi sitter där och pratar tillsammans kommer vi varandra väldigt nära – då är en persons problem allas problem och vi hjälper varandra att hitta lösningar. Det har blivit en stor trygghet för mig i mitt liv och jag vet att vi är många som känner likadant.

En stor förklaring till att Emilija lockades till Frysbox är att de hade en kvinnlig tränare.

– Annars är ju sporten väldigt mansdominerad, och kan vara ganska macho. Pernilla är en fantastisk förebild som inspirerar mig mycket. Både som före detta världsmästare, tidigare polis, småbarnsmamma och inte minst som person med sitt härliga engagemang. Hon tillägger:

Annons

– Pernilla är otroligt duktig på att peppa och pusha. Även till dem som kanske missat flera träningar. Hon skulle aldrig säga något i stil med: ”Jaså, är det dags att komma nu”. Utan det är alltid: ”Vad kul att du är här”. Jag får alltid en massa positiv energi av henne.

Är en god förebild

Pernilla framhåller också Emilija som en god förebild för de yngre i projektet.

– Hon är mycket klok, hängiven och träningsvillig. Det är många som ser upp till henne och jag är så glad att vi har henne både i Frysbox och i klubben annars också, säger hon.

En befogad fråga är hur Pernilla har både ork och tid till sitt engagemang. Just nu är hon nämligen mammaledig med yngsta dottern, som bara är ett år. Men det får henne inte att avstå från att leda nio pass per vecka för olika åldrar.

Vem är Pernilla Johansson?

  • Ålder: 45 år.
  • Familj: Två döttrar som är tio och ett år.
  • Bor: I Stockholm.
  • Yrke: Verksamhetsansvarig för Frysbox i Stockholm och utbildningsansvarig nationellt. Driver klubben Tip Muay Thai och Tip Taekwon-do.
  • Största meriter under karriären: Två VM-guld och två SM-guld i thaiboxning, VM-guld och SM-guld i kickboxning, två EM-guld, två NM-guld, ett EM-silver, två VM-brons och sju SM-guld i taekwondo.
  • Aktuell med: En av deltagarna i tolfte upplagan av Mästarnas mästare i Svt.
Annons

– Jag kan ha med mig min dotter och hon tycker det är kul. Min tioåriga tjej var också med från hon var bebis och älskar verkligen taekwondo. Hon har börjat tävla och det går jättebra för henne, säger mamman med stolt röst.

En av Pernillas starkaste drivkrafter till projektet är att se ungdomarna växa.

– Det är så häftigt när man får uppleva en förändring. Både i attityd, hur de lär sig och är mot varandra. Det är ett fantastiskt kvitto på att det vi gör fungerar. Hon menar att kampsport och dialog är två suveräna verktyg att jobba med tillsammans – som fler föreningar borde ta efter.

Pernilla Johanssons karriär

– Kampsporten i sig är det bästa träningsredskap man har. Det är väldigt allsidigt och medför en disciplin och ödmjukhet som inte finns i samma utsträckning i andra sporter. Det är så mycket mer än bara träning. Det känns så bra att göra detta – med ett bra ledarskap och en stark värdegrund finns mycket att vinna.

Annons

Under karriären vann Pernilla 17 av 19 matcher i kick- och thaiboxning, och dessutom merparten av de drygt 150 matcherna inom taekwondo.

Men frågan är om inte det arbete hon utför nu egentligen är ännu mer imponerande. – När jag går in för något gör jag det alltid fullt ut. Det var det som tog mig till den yttersta toppen. I bland tränade jag till och med för mycket och för hårt. Men det har jag förstås dragit lärdom av och det gäller att prioritera. Nu när jag är mammaledig måste jag exempelvis inse att jag inte hinner med lika mycket som annars. Därför tar vi emot cirka 60 ungdomar per termin i Frysbox i stället för ett 100-tal, avslutar Pernilla.

Grupp 2 i Mästarnas mästare 2020

Mästarnas mästare grupp 2 2020.
Pernilla Johansson tävlar i Mästarnas mästare i samma grupp som Frida Hansdotter, Kenneth Hansen, Kim Källström och Henrik Windstedt. Foto: Janne Danielsson/Svt.

Frida Hansdotter, 33, alpint
Meriter: OS-guld slalom 2018, VM-silver i lag 2013 och slalom 2015, VM-brons slalom 2013 & 2017 och lag 2017, vinnare slalomcupen 2016.
Kenneth Hansen, 58, rallycross
Meriter: 14 EM-guld från 1989-2008, tio SM-guld 1986-2002.
Kim Källström, 36, fotboll
Meriter: A-landskamper; 131 matcher/16 mål, FA-cupen 2014, franska ligamästare 2006, 2007 & 2008, SM-guld 2002 & 2003.
Pernilla Johansson, 45, thaiboxning
Meriter: VM-guld proffsbälde 2006 och VM-guld amatör 2006(thaiboxning, VM-guld 2004 (kickboxning), VM-brons 2001 och EM-guld 2000 & 2002 (taekwondo).
Henrik Windstedt, 35, puckelpist/friåkning
Meriter: Vinnare Red Bull Big Air 2000, totalvinnare Freeride World Tour 2008, JVM-guld, sju vinsten på SBMC.

Annons