Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Allt du vill veta om Frida Hansdotter i Mästarnas mästare

08 maj, 2020 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Frida Hansdotter med guldmedaljen runt halsen under OS 2018 i Pyeongchang och fotograferad inför tv-programmet Mästarnas mästare i SVT.
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT och Karin Törnblom/TT

Frida Hansdotter är OS-medaljören som nu har chansen att ta hem segern i SVT-programmet Mästarnas mästare. Vid sidan av sina idrottsliga framgångar har skidstjärnan också genomgått en stor sorg på det personliga planet, då hon 2012 förlorade sin mamma.
– Jag saknar henne varje dag, har hon tidigare berättat i Sommar i P1.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Frida Hansdotter har gått från klarhet till klarhet i årets säsong av Mästarnas mästare i SVT. I ett av programmen slog hon rekord i jägarvila, då hon lyckades stå i positionen i otroliga 26 minuter.

Deltagarna i Mästarnas mästare 2020: Kenneth Hansen, Henrik Windstedt, Kim Källström, programledare Micke Leijnegard, Jörgen Kruth, Michel Tornéus, Pernilla Johansson, Ida Ingemarsdotter, Frida Hansdotter och Susanna Kallur.
Deltagarna i Mästarnas mästare 2020: Kenneth Hansen, Henrik Windstedt, Kim Källström, programledare Micke Leijnegard, Jörgen Kruth, Michel Tornéus, Pernilla Johansson, Ida Ingemarsdotter, Frida Hansdotter och Susanna Kallur. Foto: Marcus Eriksson/Aftonbladet/TT

Och nu är hon alltså i final tillsammans med skidåkaren Henrik Windstedt, friidrottaren Michel Tornéus och fotbollsspelaren Kim Källström.

Här växte Frida Hansdotter upp

Men vem är egentligen Frida Hansdotter? Och hur såg hennes väg till OS-guld ut?

Frida Hansdotter föddes den 13 december 1985 i Västerås och växte upp på den lilla orten Norberg i Västmanland tillsammans med pappa Hans Johansson, mamma Britt-Marie Westring Johansson och storasystern Linn.

Annons

Skidåkningen har alltid funnits i Frida Hansdotters liv, ända sedan hon som tvååring gjorde slalomdebut hemma i Norberg i samma backe som i dag har fått namn efter henne. När kompisarna gick på fredagsdisco, åkte Frida och hennes familj till skidbacken istället.

Frida Hansdotters familj

Att hon i vuxen ålder skulle tillhöra den absoluta eliten inom den alpina skidåkningen i Sverige har hon till stor del sina föräldrar – som båda varit aktiva skidåkare och också tävlat i sporten – att tacka för. I flera intervjuer har Frida Hansdotter berättat om stödet hon fått hemifrån.

– Mamma och pappa har alltid varit mina bästa mentala tränare, har hon berättat för Hemmets Journal.

Frida Hansdotter fotograferad i samband med presentationen av deltagarna i Mästarnas mästare 2020.
Frida Hansdotter har skidåkningen i blodet. Foto: Karin Törnblom/TT

Medan pappa Hans skjutsade runt till olika tävlingar och gärna pratade taktik i backen, skötte mamma Britt-Marie markservicen och fanns alltid där som ett stöd för dottern. Dessvärre fick hon aldrig uppleva sin dotters största höjdpunkter i karriären. 2013, fem år innan Frida Hansdotter tog sitt OS-guld, avled mamma Britt-Marie till följd av den aggressiva cancerformen leiomyosarkom.

Annons

Frida Hansdotter om sorgen efter mammans bortgång

Frida Hansdotter har sällan pratat om sin mammas bortgång offentligt, men i sitt sommarprat i P1 2018, valde hon för första gången att berätta om sin stora förlust.

– Eftersom hon, precis som resten av min familj har varit en stor del i min framgång, vill jag hylla henne. Jag saknar henne varje dag och har dagar med panik, men det finns inget att göra åt det och då väljer jag att se tillbaka på allt hon gett mig. Sorg är kärlek, kärlek till någon man älskat. Jag vet att hon är med mig, sa hon då.

För Expressen har hon senare berättat varför hon till sist berättade om sin stora sorg offentligt, att hon som förebild för många andra vill visa en annan sida av sig själv.

– Det handlar om att vara mänsklig, det är många som går igenom tuffa saker. Det behöver inte betyda en bortgång utan kan vara en sjukdom eller andra saker. Det är viktigt att man inte hela tiden spelar upp en fantastisk bild av livet.

Annons

Så är Frida Hansdotter släkt med prins Daniel

Intresset för sport och rörelse verkar ligga i blodet hos Frida Hansdotter. Förutom att hennes föräldrar alltså båda varit inbitna skidåkare, är Frida Hansdotter också släkt med prins Daniel som ju har ett förflutet som personlig tränare och gymägare. Tillsammans med sin fru, kronprinsessan Victoria, har han också tagit initiativ till organisationen Generation Pep, som arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska få ett aktivt liv.

Prins Daniels mamma Ewa Westling och Frida Hansdotters mamma är kusiner, vilket innebär att Daniel och Frida är sysslingar.

Frida Hansdotters karriär som alpin världsstjärna

Det var 2002 som Frida Hansdotter för första gången deltog i Europacupen, och två år senare gjorde hon debut i världscupen. Sin första seger i världscupen tog hon 2014 och totalt vann hon fyra världscupstävlingar under sin aktiva karriär. Hela 19 gånger hamnade hon på en andraplats. Också i VM har hon rönt stora framgångar, både individuellt och i lag.

Annons

Frida Handotter deltog i sammanlagt tre olympiska spel, och den största framgången kom alltså 2018 då hon tog guld i slalom under OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Frida Hansdotter med guldmedaljen runt halsen under OS i Pyeongchang 2018.
Frida Hansdotter med guldmedaljen runt halsen efter framgångarna i Pyeongchang 2018. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Frida Hansdotter åkte i folkdräkt

Men bara året efter den bragden, i mars 2019, meddelade Frida Hansdotter att hon tänkte avsluta sin alpina karriär.

Under det allra sista slalomloppet i världscupen i Andorra samma månad, åkte Frida Hansdotter iklädd en svensk folkdräkt och med en stor korg fylld med kanelbullar.

Frida Hansdotter i folkdräkt under världscuptävlingen i Andorra 2019.
I den allra sista tävlingen hon deltog i som proffsåkare, valde Frida Hansdotter att klä sig i svensk folkdräkt och dela ut kanelbullar. Foto: Javier Soriano/AFP/TT

– Jag fick göra min drömavslutning. Jag har många gånger tänkt att den dagen jag slutar ska jag göra ett avtryck, och tacka för mig. Jag har varit stolt över att få tävla för Sverige, så att få åka ner med kanelbullarna till tränarna som står där varje tävling och aldrig syns, men stått bakom en hela tiden, det betydde mycket, har hon sagt till Expressen om det speciella avslutet.

Annons

Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2020:

Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2020Brand logo
Här är alla deltagare i Mästarnas mästare 2020

Han är Frida Hansdotters sambo

Sedan hon bestämde sig för att lägga skidorna på hyllan, har Frida Hansdotter nu en helt ny vardag. Hon bor tillsammans med sambon Richard Jansson i en 70-talsvilla med sjötomt i Fagersta. Huset har de renoverat tillsammans och på Instagram har Frida Hansdotter delat med sig av många fina bilder från huset och den vackra sjötomten.

Frida Hansdotter och Richard Jansson på Idrottsgalan i Globen 2019.
Frida Hansdotter och Richard Jansson på Idrottsgalan i Globen 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Sambon Richard är utbildad civilingenjör och har ett "vanligt jobb", och det här är första gången de delar vardagen tillsammans. Under Frida Hansdotters proffskarriär var hon på resande fot större delen av året, men nu blir det betydligt mer tid på hemmaplan.

Annons

– Även om jag med glädje har prioriterat min elitsatsning känns det roligt att nu kunna planera helgaktiviteter tillsammans med Richard eller haka på kompisarna när de ska göra något. Det är skönt att kunna ta saker lite mer som de kommer. Känner jag inte för att träna idag kan jag göra det imorgon istället, har hon berättat för Hemmets Journal.

Frida Hansdotter och Richard Jansson har varit tillsammans i över tio år och förlovade i drygt två år. Nu ser paret fram emot giftermål, men verkar ännu inte ha bestämt sig för ett datum. Frida Hansdotter har i olika intervjuat hyllat sin sambo för att han stöttat och peppat henne under hennes elitsatsning.

Frida Hansdotter i Mästarnas mästare

Just nu pysslar Frida Hansson med lite av varje. Hon medverkar på olika event som hennes sponsorer från proffskarriären arrangerar och hon ingår i företaget Next Level Groups kundkrets för att få hjälp att bygga på och kunna leva av sitt varumärke.

Annons

Söndagen den 10 maj sänds finalen av Mästarnas mästare 2020. Och en finalisterna är Frida Hansdotter. Programmet är en av hennes favoriter i tv, men att hon själv skulle tacka ja när hon fick frågan var ingen självklarhet.

– Det är ett program som jag älskar, och alltid kollar på. Jag älskar filmerna och själva upplägget. Så om jag någon gång skulle få en förfrågan skulle jag verkligen vilja vara med. Men sedan kanske det inte var självklart att tacka ja i år, för jag tycker det är väldigt kul att folk kommer tillbaka som lite äldre, och man får en ny inblick i livet då, i stället för direkt efter att de slutat. Men samtidigt var det kul att få vara med direkt så jag tog den chansen, har hon sagt om sin medverkan till Expressen.

Till tidningen säger hon också att hon också skulle kunna tänka sig fler tv-framträdanden i framtiden – till exempel skulle hon inte tacka nej till att medverka i Let's dance om hon fick frågan.

Annons