Kändisar som är öppna med sina pronomen och könsidentiteter: ”Nu vill jag vara jag”

Till vänster: Lee Christiernsson. Till höger: Eden Malm.

Källa: TT

Eden Malm är aktuell i Melodifestivalens andra deltävling och berättar nu att hon definierar sig som bigender – vilket gör henne historisk som första personen i Mello som definierar sig som detta. Men vad betyder bigender och andra pronomen? Vi förklarar!

I Sverige har vi flera kända personer som vågar vara sig själva och bidrar med viktig representation i offentligheten. Några av dem är aktuella i Melodifestivalen och vissa har precis kommit ut i offentligheten.

Se också: Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll på
1:42

Efter reklamen: Se också: Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll på

(1:42)

Slå på ljud

Här förklarar vi en rad olika begrepp som brukar användas.

Tänk på att även om personer passar in i definitionen av ett visst begrepp, är det inte säkert att hen är bekväm med att använda ordet om sig själv.

Bigender

RFSL skriver att den som är bigender har två könsidentiteter, antingen samtidigt eller växlande. Det kan till exempel vara kille och tjej, tjej och ickebinär, eller kille och ickebinär.

Mello-aktuella Eden blir historisk som den första artisten som definierar sig som bigender. 23-åringen föredrar både han och hon som pronomen.

Till tidningen QX får hon svara på vad bigender betyder för henne.

– Bigender står för två kön, både tjej och kille. Så jag föredrar både hon och han som pronomen. Man får blanda båda helt enkelt. Under en stor del av uppväxten såg jag mig som homosexuell, men nu vill jag vara jag och det är bigender, säger hon till tidningen.

Eden Malm är Mello-aktuell och identiferar sig som bigender.

Karin Törnblom/TT

Cisperson

En person som identifierar sig med könet man blev tilldelad vid födseln. Cispersonsbegreppet kom till för att beskriva normen. Ordet ”cis” är latin och betyder ungefär ”på denna sida om”. Cis har ingenting med sexualitet att göra.

Genderfluid

En person vars könsidentitet varierar över tid.

Karl Fredrik om mammans reaktion när han kom ut: “Ledsen och chockad”

Genderqueer

En person som identifierar sig som mellan eller bortom könskategorierna kvinna och man kan kalla sig genderqueer. Genderqueer används ibland synonymt med ickebinär.

Ickebinär och hen/den

Könsneutrala pronomen som används om personer som till exempel är genderqueer eller ickebinära. Hen och den går även att använda i situationer då en persons könstillhörighet är okänd.

Ickebinär är då en person vars könsidentitet inte är kvinna eller man. Dock betyder ickebinär inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del känner sig som både kvinna och man, andra att man befinner sig mellan de två kategorierna.

Demi Lovato.

Demi Lovato identifierar sig som icke-binär.

Foto: Shutterstock/TT

2021 berättade skådespelaren, sångaren och låtskrivaren Demi Lovato att hen identifierar sig som icke-binär och vill alltså bli tilltalad som just "hen".

”Jag berättar det här för er där ute som inte har kunnat dela med er av vilka ni egentligen är till era nära och kära”, skrev artisten då på sociala medier.

Ann-Christine Ruuth: ”Rolf Lassgård var perfekt som transkvinna”

Transperson och transsexuell

RFSL beskriver att gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön man blev tilldelad när man föddes. Trans har ingenting med ens sexualitet att göra, men en del transpersoner identifierar eller omnämner sig som transsexuella.

Tone Sekelius kom ut som transperson 2021 och är även hon Mello-aktuell i år.

Foto: Rasmus Walldén/Aftonbladet

Tone Sekelius, som är Mello-aktuell, kom ut som transperson 2021. Hon blev första transpersonen att ställa upp i Melodifestivalen någonsin 2022. Hon har även berättat att hon är pansexuell, vilket betyder att man känner en emotionell eller sexuell dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet.

Tone Sekelius om kärleken: ”Inte enkelt att dejta i min sits”

Transsexuell, eller transsexualism, är även en av de medicinska diagnoser som ställs för att man ska få tillgång till könsbekräftande vård och behandling.

Nyligen kom Äntligen hemmas "Snickar-Björn" ut som transsexuell och möter nu världen som Lee Christiernsson.

Lee Christiernsson

Äntligen hemmas "Snickar-Björn" kom ut som Lee Christiernsson 2023.

– Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, säger hon till tidningen och berättar att hon nu är redo att komma ut för världen, säger hon till QX.

Äntligen hemma-Björn kommer ut som Lee: ”Jag är transsexuell”

Källa: RFSL