Kapten Klänning – här är allt vi vet om Göran Lindberg

Göran Lindberg levde dubbelliv som polischef och våldtäktsman. Han har beskrivits som Sveriges värsta sexbrottsling, och hans fall är ett av de mest omtalade i modern tid. Här är allt vi vet om Göran Lindberg – även kallad Kapten Klänning – vars historia nu blir dokumentär.

Fallet med den före detta länspolismästaren och feministiske förespråkaren Göran Lindberg har kallats för den kanske största skandalen – någonsin – inom polisväsendet. Göran Lindberg, även känd som Kapten Klänning, visade sig nämligen ha levt ett dubbelliv av sällan skådat slag.

Utåt sett var han en uppskattad kollega som brann för kvinnors och mäns lika rättigheter – men med tiden bubblade en annan sida av hans liv upp till yta. En sida som kom att förändra allt. 2010 visade det sig nämligen att Göran Lindberg gjort sig skyldig till flera fruktansvärda brott. Däribland grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst och koppleri.

Nu blir historien om Göran Lindberg dokumentär. Programmet heter Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman, och för de som önskar läsa på om fallet kommer här en recap om vad som har hänt:

Vad heter Kapten Klänning egentligen och vem är han?

Kapten klänning heter egentligen Göran Lindberg. Han föddes den 25 april 1946 i Uppsala och är utbildad jurist och polischef. Under sina yrkesverksamma år har han arbetat aktivt med genusfrågor inom polisen. Mellan 1997 och 2006 var han högsta chef för Uppsalapolisen, och innan dess arbetade han som rektor för Polishögskolan i åtta år.

Varför kallas Göran Lindberg för Kapten Klänning?

Göran Lindberg fick namnet Kapten Klänning för sitt arbete för jämställdhet. Under sina sista år som chef la han till exempel mycket tid på att resa runt och tala om behovet av fler kvinnor inom polisen. Han var även en aktivt anlitad jämställdhetsföreläsare, och 2002 fick han priset Framtidens man av Uppsala kommun. Göran Lindberg har även varit sakkunnig åt Jämställdhetsombudsmannen.

Hur greps Göran Lindberg och vad dömdes han för?

Efter en tids spaningsarbete greps Göran Lindberg den 25 januari 2010 misstänkt för flera sexualbrott. Han befann sig då på en bensinstation i Falun där han bestämt träff med en 14-årig flicka som han fått kontakt med via en telefonlinje. Under gripande hittade polisen en väska med massagestavar, bitboll med träns, koppel och en piska i Göran Lindbergs bil.

En kort tid senare häktades han och i juni samma år kom beskedet om att den förre detta polischefen dömts skyldig till misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri.

Domen överklagades och i november 2010 kom beskedet om att hovrätten friat Göran Lindberg från en av åtalspunkterna om våldtäkt.

Hur länge fick Lindberg sitta i fängelse?

Sammanlagt dömdes Göran Lindberg till 6,5 års fängelse, men hovrätten mildrade senare straffet till sex år. I januari 2014 släpptes dock polischefen fri, det efter att ha avtjänat två tredjedelar (fyra år) av sitt straff.

Var kan man titta på Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman?

Dokumentärserien Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman sänds på TV4 och TV4 Play med start den 3 september. Serien är uppdelad i tre avsnitt, som släpps en gång i veckan. Det vill säga den 3, 10 och 17 september.

Av Emma Eastman/Femina.se

Foto: Anette Nantell/TT

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: