Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kika in hemma hos Victoria och Daniel – 41 rum och kök! Svindlande prislappen på lyxrenoveringen

25 apr, 2022 
Helena Wiklund
Till vänster: Victoria och Daniel med barnen i det officiella vardagsrummet på Haga slott. Till höger: Victoria utanför Haga slott i samband med 40-årsdagen.
Nyfiken på hur det ser ut hemma hos Victoria och Daniel på Haga? Följ med in! På Haga är det fredagsmys den ena dagen. Och flotta luncher den andra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här lever Victoria och Daniel familjeliv med Estelle och Oscar i 25-rumsvåningen med veranda, gym och AGA-spis i miljonköket från Kvänum. Ett kungligt hem mitt i Hagaparken, med en strid ström av flanörer utanför det höga skyddande staketet.

Se också: 9 bilder på Victoria och Estelle – när de är lika gamlaBrand logo
Se också: 9 bilder på Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Fredagsmys och flotta representationsmiddagar – i ett och samma hem

Samtidigt kan Victoria och hennes familj vara helt ostörda – deras våning vetter framför allt åt baksidan och sträcker sig upp till vindsetaget där Hagasessorna en gång hade sin barnkammare. Allt är superprivat förstås – men vi har faktiskt fått se en glimt av tv-rummet. Där är det heltäckningsmatta, en helt vanlig tv-bänk i mörkt trä och en tv-skärm på sisådär 65 tum. Och det är alltså sannolikt där som det kungliga familjemyset rullar igång varje fredag. Lite som hos vilka som helst.

Vita designsoffor! Här firade prinsessan Estelle sin 10-årsdag.

Runt köksbordet står tio Lukas-stolar beställda från Larssons Möbler & Specialsnickeri i Mörlunda, och familjens privata kök kommer alltså från Kvänum och heter Dalby. Bänkskivorna är i carreramarmor och AGA-spisen har grill och tre ugnar – samt en maffig prislapp: Den kostade 105 000 kronor. Notan för köket landade för övrigt på nästan en miljon kronor.

Annons

Men på Haga finns också den stora representationsvåningen på 16 rum. Den ligger en trappa upp, på slottets paradetage, och hit kommer man via den breda stentrappan. Till den här delen av slottet hör det också ett storkök, och paradrummen vetter alla Brunnsviken: En rumssvit som börjar med matsalen i söder, fortsätter med biblioteket, stora salongen med sina höga välvda fönster, sedan vardagsrummet och sist ett arbetsrum.

Numera springer även hunden Rio runt i de stora salarna.

Varje rum har också sin speciella signaturfärg: Matsalen går i blått, biblioteket i grönt och stora salongen har tunga gardiner och nyrenoverade sullastolar klädda i orangerött. Sammetskuddarna i soffan ser dock ut att bytas ut efter säsong, just nu är de dovt blå! Sedan kommer ännu ett vardagsrum – som går i grått – med en maffig soffa och fotokonst på väggarna.

Annons

Här firade kronprinsessan Victoria sin 40-årsdag!

Och i rummet längst ner, i det som en gång i tiden var sängkammare, står det i dag ett skrivbord framför fönstret. Men som sagt, familjelivet pågår sida vid sida med det officiella. Det var här som Victoria firades med surpriseparty på sin 40-årsdag. Och här som Estelle nyligen hade sitt tioårskalas med mormor Silvia och morfar kungen som hedersgäster.

Särskilt för kungen måste det vara lite speciellt att se den nya generationen yra runt i hans gamla barnkammare. Själv föddes han ju i ett av rummen, och det var Haga som gav hans systrar namnet Hagasessorna. En epok som dock fick sitt slut när prinsessan Sibylla som nybliven änka lämnade det ”kalla och dragiga Haga” och flyttade till Stockholms slott med sina barn år 1950.

Kammarmästare Jonas Wallin dukar upp en festmåltid på Haga slott.
Kammarmästare Jonas Wallin basar över hushållet. Här dukar han upp en festmåltid.

Just detta med de starka släktbanden är också något som kronprinsessan Victoria ofta tänker på och uppskattar:

Annons

– För mig är det väldigt speciellt att familjen är tillbaka på Haga. Jag känner att det är ett varmt hus och det känns fint att det är en familj som bor här igen. Det är som att cirkeln är sluten och jag har kommit närmare min farmor och farfar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, sa hon i SVT-dokumentären Haga slott – Ett kungligt hem från 2014.

Prinsessan Christina avslöjar Haga-hemligheter

Fast rummen på Haga ser ju inte alls ut som då, Victoria och Daniel har skapat något helt nytt med hjälp av italienska designsoffor och trendiga ljusstakar. En oväntat internationell tyckte flera inredningsexperter när representationsvåningen premiärvisades. Men här och var finns också några av de möbler som stod här när Hagasessorna växte upp och som binder ihop nu och då – och ett väldigt konkret exempel på det är det eleganta skrivbordet som tronar i hörnet i Victorias och Daniels ”gröna vardagsrum”. Det som egentligen kallas Biblioteket, och som en gång i tiden var kungens pappas skrivrum. Det är här som prins Daniel brukar sitta när han har sina digitala jobbmöten – men det där blankpolerade skrivbordet visar sig bära på en hemlighet. Det avslöjade prinsessan Christina i SVT:s dokumentär Haga slott – Ett kungligt hem från 2013.

Prins Daniels skrivbord – som prinsessan Christina har berättat mer om!

Då stegade hon raka vägen fram till prins Daniels bord och utbrast:

– Men titta! Där är ju mammas toilettbord! Innan hon böjde sig ner, sniffade lite – och konstaterade att det fortfarande luktar puder i lådorna...

Men Haga har faktiskt också en helt okänd del och den ser du här, på en rätt unik flygbild: Den 900 kvadrat stora ekonomibyggnaden som är ihopbyggd med slottet via en inbyggd gång. Här ligger – enligt uppgift – den säkerhetscentral från vilken säkerhetspolisen (SÄPO) övervakar området, och här finns enligt samma uppgifter flera sovrum och ett vardagsrum för de poliser som är i tjänst.

Annons