Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kjell Bergqvist om tv-inspelningen med Clas Malmberg: ”Det var ett snackande från tidig morgon till sen kväll”

06 nov, 2023 
AvJoakim Löwing
Kjell Bergqvist under inspelningen av Bättre sent än aldrig.
Kjell Bergqvist hade roligt under inspelningarna av programmet Bättre sent än aldrig som finns att se på Kanal 5/Discovery+. Till höger syns han med de andra medverkande: Peter Magnusson, Claes Malmberg, Harald Treutiger och Thomas Ravelli.
Kjell Bergqvist fyllde 70 år i februari men har inte saktat farten. Han är aktuell i inte mindre än tre olika tv-produktioner – och ägnar mycket tid och kraft åt välgörenhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: 5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrigBrand logo
Se också: 5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

Även om Kjell Bergqvist klättrade upp på 70-strecket tidigare i år existerar inga planer på att avsluta den framgångsrika karriären som skåde­spelare.

Han spelar huvudrollen i den tredje säsongen av kriminalserien Bäckström på TV4/CMore och gestaltar även trollet Gorm i årets Julkalender på SVT, Trolltider – legenden om Bergatrollet.

– Jag tycker fortfarande att det är jäkligt roligt, så länge jag har hälsan och drivet att fortsätta finns ingen anledning att lägga av. Däremot är det ju så att jag har förmånen att kunna tacka nej till sådant som jag inte vill göra, menar Kjell.

Kjell Bergqvist som trollet Gorm i SVT:s julkalender 2023
Kjell Bergqvist som trollet Gorm i årets julkalender på SVT.

Något som var självklart att tacka ja till, var inspelningen av programmet Bättre sent än aldrig som han är aktuell med på Kanal 5/Discovery+.

Annons

Tillsammans med Claes Malmberg, Peter Magnusson, Thomas Ravelli och Harald Treutiger åker Kjell runt i Marocko och flera europeiska länder för att pricka av upplevelser på sin ”bucket list”. Det vill säga en lista med ens drömmar och mål – platser att besöka och saker att göra innan man dör.

Kjell Bergqvist

Född: 23 februari 1953 i Stockholm.

Familj: Hustrun Karin och deras gemensamma son Leo 16, döttrarna Sandra, 34, och Nathalie, 29, från äktenskapet med Yvonne Ryding och Johanna, 49, från tidigare. Tre barnbarn.

Bor: I en lägenhet i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Har även ett hus i fiskebyn Huay Yang tio mil söder om Hua Hin i Thailand.

Aktuell med: Deltar i programmet Bättre sent än aldrig på Kanal 5/Discovery+. Tillsammans med Claes Malmberg, Thomas Ravelli, Peter Magnusson och Harald Treutiger åker han runt i Marocko och Europa för att pricka av upplevelser på sin och de andras ”bucket list”. Som trollet Gorm i årets Julkalender på SVT, Trolltider – legenden om Bergatrollet. Kommer också inom kort med en tredje säsong av tv-serien Bäckström.

Sociala engagemang: Driver Familjen Bergqvists insamlings­stiftelse med sin fru Karin och deras son Leo, där de bland annat driver simskolor i Thailand och hjälper flyktingar från Ukraina. Har fadderbarn via Plan International, engagerad i UNICEF.

– Även om jag har rest mycket i livet finns förstås en hel del saker som jag fortfarande inte genomfört. Bland annat hade jag aldrig flugit luftballong och det var en otroligt häftig upplevelse att vara med om över Marocko med Atlasbergen i bakgrunden.

Annons

Däremot lockas han inte längre av alltför äventyrliga strapatser …

– Jag är en inbiten realist när det gäller det mesta. Klart att jag reflekterat över att jag fyllt 70 år, men det är ju som det är – och inget man kan göra något åt. Jag undrar ibland vart åren har tagit vägen, men samtidigt är jag väldigt glad över att få bli äldre. Att kroppen sedan är stelare och inte klarar att kräla runt på marken är ju inte så konstigt – eller att jag inte har något sug efter att hoppa bungy jump eller annat liknande äventyrsfullt.

Kjell kände Claes Malmberg sedan tidigare, och hade spelat en del välgörenhetsfotboll med Thomas Ravelli medan Harald Treutiger och Peter Magnusson var nya bekantskaper.

Jag väldigt glad över att få bli äldre

– Vi kom varandra ganska nära under inspelningen och det var ett riktigt skönt gäng. Man kan lugnt påstå att det mer eller mindre aldrig var tyst – utan ett snackande ända från tidig morgon till sen kväll varje dag. Blev med andra ord väldigt lugnt och skönt vid hemkomsten, haha.

Annons

Frågan är bara vem av dem som pratade allra mest?

– Jag skulle nog lista den här ordningen när det gäller att snacka mycket: Claes, Peter, Thomas, jag och så Harald sist. Det var i alla fall väldigt roligt och vi fick vara med om saker som vi inte skulle ha gjort annars.

7 snabba frågor till Kjell

Vad gör du om personen intill dig snarkar högt och ljudligt?

– Sover som en stock, haha. Det är med andra ord inget jag bryr mig om.

Om du fick bestämma att en onyttig sak plötsligt blev jättenyttig, vad skulle du välja?

– Då får det bli snus.

Kan du göra en hjärt- och lungräddning på ett korrekt sätt om det skulle behövas?

– Ja, absolut. Dessutom har jag hjärtstartare både i hemmet i Stockholm och i vårt hus i Thailand.

Nämn en sak som du skjuter upp hela tiden!

– Alla telefonsamtal varje dag. Jag tycker att det är skönt att lägga ifrån mig mobilen, det gör jag framför allt mycket då vi är i Thailand.

Hur lång tid tar det vanligtvis innan du packar upp din resväska efter att ha kommit hem från en semestertripp?

– Det gör jag så gott som alltid direkt när jag klivit in genom ytterdörren. Är väl inget att vänta med?

Vilket var ditt bästa respektive sämsta ämne i skolan?

– Jag var bäst i matematik och sämst i hemkunskap.

Vilken räkning stör du dig mest på när du betalar den?

– Haha, lätt – det är utan tvekan parkeringsböter. De är alltid lika onödiga.

Kjell Bergqvists långa karriär

Kjell har inte bara firat 70-årig födelsedag under 2023. Det är dessutom 50 år sedan han gick ut Dramatens elevskola och började arbeta som skådespelare. Två av de första stora rollerna var i filmerna En enkel melodi och Jack.

Därefter har filmer, tv-serier och teaterföreställningar följt på varandra.

En ung Kjell Bergqvist på sommaren mot en faluröd husvägg.
Augusti 1973. Nyligen utexaminerad från Dramatens elevskola fick Kjell Bergqvist en roll i filmen En enkel melodi.

– Jag har fått vara med om fantastiskt mycket roligt i karriären. Men om jag måste välja ut två speciella roller säger jag den som Yngve Johansson i filmen Den bästa sommaren som jag fick en Guldbagge för, för bästa manliga huvudroll. Och som uteliggaren Tom Stilton i tv-serien Spring­floden där jag vann Kristallen inom kategorin årets manliga skådespelare i en tv-produktion. Tack vare den fick jag även upp ögonen för hemlösa och började att hjälpa dem på olika sätt.

Annons

Kjells engagemang för olika hjälporganisationer har funnits i många år. Tillsammans med hustrun Karin och deras 16-åriga son Leo driver han Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse. Via den driver de bland annat ett simskoleprojekt i Thailand där familjen har bott unge­fär fyra månader varje vinter ända sedan köpet av huset i fiskebyn Huay Yang, tio mil söder om Hua Hin.

Kjell Bergqvist tillsammans med hustrun Karin och deras son Leo.
Kjell Bergqvist tillsammans med hustrun Karin och deras son Leo vid Unicefs insamlingsgala Världens viktigaste kväll – och roligaste förra året.

– Varje dag drunknar i snitt sju thailändska barn, det är så hemskt att man knappt tror att det är sant. Vi har volontärer som driver en simskola i vår pool och har även låtit bygga olika pooler i landet för att kunna undervisa. För tillfället har vi ett projekt i norra Thailand, där 1 000 barn får lära sig att simma. Vår son Leo är lika engagerad i det här som jag och min fru.

Annons

Semestermånaderna i det asiatiska landet kombineras med att på plats hjälpa till i familjens insamlingsstiftelse.

– Frånsett att arrangera simskolor har vi bland annat skaffat elcyklar till handikappade, hörapparater, byggmaterial och delat ut olika sorters stipendier. En hel del av pengarna i stiftelsen kommer från välgörenhetsgalor hemma i Sverige som vi varit med och arrangerat – med artister som Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Martin Stenmarck och Molly Sandén. Även om jag älskar att slappa i hängmattan när jag är ledig är det enormt viktigt för mig att engagera mig och hjälpa utsatta människor.

Det enormt viktigt för mig att hjälpa utsatta

Kjell blev pappa vid 54

Kjell hade tre döttrar från tidigare förhållanden, då han som 54-åring blev pappa igen, till sonen Leo.

– På vissa sätt var det jobbigare att få barn igen då jag var lite äldre och kanske inte hade samma fysiska ork. Samtidigt hade jag mycket mer erfarenhet och visste vad det handlade om. En stor fördel är att Leo håller mig yngre och det är en härlig och driftig kille.

Annons

Faktum är att sonen aldrig har bott enbart i Sverige. Han är van att dra i väg till huset i Thailand med sin mamma och pappa när det börjar bli kallare hemma på höstarna.

– Jag hatar att frysa, brukar säga att jag har frusit klart, haha. Och det har säkerligen smittat av sig på de övriga i familjen också. Leo har gått i en svensk skola i Thailand genom alla år och det har fungerat hur bra som helst. Eftersom de bara varit sju, åtta elever i klassen har läraren haft mycket tid att hjälpa dem, något som bidragit till att de bara behövt gå till tvåtiden om dagarna och sluppit läxor. Leo har ändå visat sig ligga före de andra i sin klass hemma i Sverige. Får se hur det blir med allt nu när han gått ut nian och ska plugga på gymnasiet.

Engagerad i kriget i Ukraina

Något som familjen Bergqvist har engagerat sig extra mycket i på senare tid är kriget i Ukraina.

Annons

– Bland annat var vi med och skänkte pengar så att 100 kvinnor och barn fick komma till Vadstena och Motala i Östergötland. Detta i samarbete med Vadstenabon Fredrik Särnehed och hans familj, som svarat för ett fantastiskt fint arbete. Alla har fått boenden, kvinnorna har fått jobb och barnen går i skola eller förskola. Jag som brinner så starkt för välgörenhet blir så glad och får så mycket energi när jag möter andra människor med samma engagemang.

Kjell Bergqvist spelar pingis med en yngre man
Kjell Bergqvist var starkt engagerad i en av flykting­mottagningarna 2015. Här spelar han pingis med Hussein Yousf från Irak.

Att Kjell privat är en social och utåtriktad person går knappast att ta miste på.

– Ibland kan det ta en timme för mig att gå till affären och handla några varor. På vägen dit är det nämligen mycket ”Tjenare Kjelle” och jag som älskar att snacka stannar gärna. Därför är det så skönt när jag är hemma. Lägenheten i Stockholm och huset i Thailand är egentligen mina enda fristäder. Där får jag verkligen lugn och ro.

Särskilt många likheter med den rätt dryga och kaxiga karaktären Evert Bäckström i kriminalserien Bäckström finns inte.

– Haha, nej, vi är nog ganska olika som personer skulle jag säga. Men det är väldigt kul att agera sådana som är långt från mig själv, avslutar Kjell Bergqvist med ett leende.■

Annons