Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kronprinsessan Victorias privata sorg

19 okt, 2020 
helena wiklund
I den här intervjun sätter kronprinsessan Victoria ord på sorgen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kronprinsessan Victorias livspussel ser kanske inte ut som ditt och mitt. Men det finns där: Plikterna som kronprinsessa. Kontra att vara mamma till Oscar och Estelle. En evig balansgång:

Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiöst i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner, sa kronprinsessan till TT när hon fyllde 40 för tre år sedan.

– Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt.

Prinsessan Estelle går i skolan och prins Oscar i förskolan, men kronprinsessan behöver också ta hjälp av en barnflicka för att hinna med. Och det är där som sorgen kommer in: Sorgen över det som hon går miste om.

Mamma och drottning 1986, ingen enkel ekvation. Här med barnen Carl Philip sju år, och prinsessan Madeleine fyra.

– Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger Victoria i TT:s intervju.

Annons
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria

Victorias mammaroll – och drottningens

Men Victoria är ändå på det klara med att hon har det bättre förspänt jämfört med de flesta – och jämfört med sin egen 1980-talsmamma. Drottning Silvia tvingades ju lämna sina barn flera kvällar i veckan på grund av alla officiella middagar och uppdrag.

Det är ju lite av en annan tid vi lever i i dag, sa kronprinsessan i TT:s intervju och fortsatte:

Det kungliga livspusslet. Privilegierat, men knepigt ändå.

– Det finns en större förväntan på att man ska vara hemma med barnen mer. Det hjälper även oss att det finns en förståelse för att vi nu när vi har små barn inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen är äldre.

Annons