Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Läge för läsning – våra bästa boktips just nu!

12 sep, 2020 
allas.se redaktionen
Kvinna läser en bok i gräset
Inne, ute, framför brasan, på balkongen, i stugan eller i soffan… Det finns alltid lägen att läsa en bra bok! Och böcker att bli uppslukad av – som dessa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi tipsar om våra favoritböcker just nu!

Vi som tipsar är: Anette Frennessen (AF), Ann-Sofie Lindell (AL), Cecilia Ericson (CE)

Alltid en dotter av Amy Engels

Efter en otäck inledning, där två små flickor mördas, börjar en nervkittlande jakt på förövaren. I ett litet samhälle, där nästan alla känner alla, står polisen handfallen. Vem gör något så fruktansvärt och varför? Vi följer ena flickans mammas väg genom ångest, förtvivlan, desperation och ilska – en väg som tar henne tillbaka till barndomens misär och det destruktiva liv hon tidigare levt, ett liv hon velat skona sin dotter från. Och den stora frågan är – är vi dömda att gå samma väg som våra föräldrar, måste historien upprepa sig? Författaren Amy Engels tragiska svar på detta verkar tyvärr vara ja…

Alltid en dotter (Albert Bonniers) är en spännande och läsvärd bladvändare, om starka familjeband och hur långt vi är beredda att gå för dem. (AL)

En fascinerande intrig som fick mig att offra sömntimmar

Ytspänning av Olivier Norek

Olivier Norek är inte bara en lysande författare, han är också polis med arton års erfarenhet från yrket i Paris. Ytspänning (Sekwe) är den första av hans fyra thrillers som översatts till svenska (och jag hoppas det blir fler). Berättelsen startar mitt i ett tillslag där romanens huvudperson, den modiga kommissarien Noémie Chastain, blir skjuten i ansiktet och förlorar både självkänsla, respekt och pojkvän. Hon förflyttas mot sin vilja ut på landet, till den slumrande men fridfulla byn Avalone. Uppdraget är att förbereda nedläggningen av byns polisstation (och att vila upp sig) men när en tunna med ett barnskelett flyter upp i en konstgjord sjö hamnar hon snabbt mitt i hetluften (igen).

Annons

Detta är ingen hårdkokt deckare, med snabba vändningar – Norek låter oss dessutom komma Noémie in på livet – men med en fascinerande intrig som fick mig att offra sömntimmar! (AL)

Låt spelet börja av Christina Schiller

Angelique Molin är smart, snygg, framgångsrik och före detta hacker. På egen hand har hon byggt upp datorspelsföretaget Angel Games, nu letar hon efter nya investerare och hennes vägar korsas med den stenrike entreprenören Leo Connway. Leo är intresserad av att investera, men blir inte klok på Angelique, det känns som hon har någonting att dölja. Vem är denna mystiska kvinna och varför väcker hon sådana känslor inom honom? Vågar han verkligen involvera sig med henne? Dessutom verkar någon från det förflutna vara ute efter henne...

Låt spelet börja av Christina Schiller (Bokfabriken) är en lättläst och underhållande roman om hemligheter, passion och kärlek. Ett alldeles utmärkt sällskap i soffan! (CE)

Se också: 5 tips till dig som drömmer om att skriva en bok

5 tips till dig som drömmer om att skriva en bokBrand logo
5 tips till dig som drömmer om att skriva en bok

Glasvinge av Katrine Engberg

En tidig morgon i hällregn. Ingen, förutom tidningsbudet Fredrik, är frivilligt ute. Han cyklar på de folktomma gatorna mitt i Köpenhamns populära city, som om bara några timmar kommer att vara fullsmockat av folk. När han parkerar cykeln för att ta fram en ny tidningsbunt kastar han en blick mot fontänen på torget. Något har fångat hans öga, det ligger något i vattnet. Kvinnan som hittas naken är första offret av flera. Jeppe får själv styra upp sökandet eftersom hans kollega Anette är föräldraledig, men som trots allt har svårt att släppa jobbet, vilket får farliga konsekvenser.

Annons

Katrine Engbergs andra bok i Köpenhamnsserien, Glasvinge, (Bokförlaget Forum) följer upp succén från första boken. En riktig bladvändare med klurig intrig och oväntade vändningar. (AF)

Innan molnen kommer av Mari Jungstedt

Längtar du efter sol, hav och spännande restauranger – följ med Mari Jungstedt till Spanien i Innan molnen kommer (Alberg Bonniers förlag). Här på solkusten vid Marbella utspelar sig hennes nya kriminalserie med Lisa Hagel i huvudrollen. Lisa har flyttat hit efter separationen från Axel och här tänker hon fortsätta jobba som lärare och tolk. Mer eller mindre direkt hamnar hon oväntat i en mordutredning när några svenskar behöver språkhjälp. Hon hinner också börja på en flamencokurs för att acklimatisera sig på riktigt. Då träffar hon änkemannen Hector som visar sig vara mordutredare och, måste hon medge, ganska snygg och intressant.

Rapp energi och med oväntade vändningar – den här serien bådar gott. Skrivglädjen sprudlar mellan raderna och de historiska kopplingarna till Francotiden ger både en autentisk bild och en allvarston av livet på solsidan. (AF)

Annons

Mannen i bilen av Ilmar Taska

Tallinn 1946 – en liten pojke träffar en trevlig man med en ny fin bil och får en åktur. Pojken är lycklig och träffar mannen flera gången och har inte en aning om att mannen är en skoningslös säkerhetsman. Han spionerar på familjen och först försvinner pojkens pappa, sen blir mamman nästa offer och fängslas medan pojken skickas till barnhem och en del andra mindre trevliga anstalter. Hela tiden har pojken kvar sin barnsliga tilltro till mannen med bilen och den hårda verkligheten skildras genom hans oskyldiga ögon.

Detta är en otroligt spännande och grym historia om Sovjets dominans och underkuvande av esterna efter kriget. Mannen i bilen av Ilmar Taska (Historiska media) är skriven med stor kunskap och psykologisk insikt, och ger ett bestående intryck av en annan verklighet, ganska nära och för inte så länge sedan. (AF)

Annons