Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Landslagsstjärnan Hedvig Lindahl: ”Jag behöver hitta en försörjning”

25 apr, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
Från moderklubben Gropptorps IF har fotbollsspelaren Hedvig Lindahl gått vidare till både allsvenska och utländska storklubbar och har i över 20 år varit förstamålvakt i det svenska landslaget.
Framtidsdrömmen kom tidigt. Hedvig Lindahl skulle bli världens bästa målvakt. Det blev hon också. Nu lider karriären mot sitt slut och hon står på tröskeln till en ny fas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Okej, skicka era bästa tips på mat som kan föda många (tänk +50 pers), är god, billig och kan frysas in.”

Citatet är från fotbollsmålvakten Hedvig Lindahls twitterkonto tidigare i april. Hon ska fylla jämnt och vill ha tips och råd inför festen.

Se också: 5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
Se också: 5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

För en idrottare är 40 år mer än bara en siffra. I många fall är det karriärens bortre gräns, och i somras aviserade Hedvig Lindahl att det nog var dags för henne att ta ett kliv tillbaka från positionen som landslagets förstemålvakt efter 189 landskamper.

Annons

Men i december ringde förbundskapten Peter Gerhardsson och ville ha med henne på vinterns träningsturné i Portugal. Kanske följer hon också med till VM i sommar.

ANNONS: Drömmer du om storvinsten? Ta chansen att bli en vinnare. Upptäck mer här (länk till Postkodlotteriet). Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se

– Peter och jag har en ständig dialog. Jag kanske följer med som backup. Jag har någonstans landat i att det blir som det blir. Det kan vara okej att inte ha full kontroll.

Hon har köpt ett hus tillsammans med frun Sabine och inrättar livet mer och mer efter den fas som ska komma efter fotbollen.

Annons

– Vi börjar landa och tänka mera långsiktigt. Barnen behöver stabilitet och möjlighet att pröva sina vingar och se åt vilket håll de vill ta sig.

Vill arbeta med fotbollstjejer

Nathan är sex år, och Timothy som är nio har just börjat intressera sig för fotboll. Mamma Hedvig fortsätter än så länge som målvakt i Djurgården men spelar numera varje match med inställningen att det här kan vara sista säsongen.

– Man kan inte räkna med att få förnyade kontrakt i min ålder. Till slut orkar man inte hänga med fysiskt. Men det är ju inget som säger att jag måste sluta helt. Vem vet, jag kanske blir forward i något division 3-lag.

TT: Vad blir ditt nästa jobb efter fotbollen?

– Tyvärr är jag inte så lyckligt lottad som många manliga kolleger som kan ta några år ledigt och fundera. Jag behöver hitta en försörjning. Men jag har känslan att det kommer lösa sig. En förhoppning jag har är att på något sätt arbeta med att underlätta för nästa generations fotbollstjejer att nå sina drömmar.

Annons

Hedvig Lindahls egen framtidsdröm som barn var ganska konkret. Hon ville bli världens bästa målvakt.

Det började hemma i Marmorbyn mellan Katrineholm och Vingåker. Hon minns en barndom där fotbollen var något de flesta höll på med. Det fanns inte så mycket annat. I Hedvigs fall tycks också föräldrarnas separation ha spelat en roll.

– Det blev nog en tillflykt när det var jobbigt och osäkert. Mamma flyttade när jag var två och sedan kom en ny kvinna och det blev slitningar. Men fotbollen gick bra, jag hade talang och ville bara ha mera av det.

Annons

Har många åsikter

Det skulle hon se till att få. Från moderklubben Gropptorps IF gick resan vidare till både allsvenska och utländska storklubbar, parallellt med över 20 år som förstamålvakt i det svenska landslaget. Hennes bästa fotbollsminne är OS i Brasilien 2016.

– När vi lyckades vinna mot USA i kvartsfinalen. Det ledde till att min barndomsdröm realiserades när jag efteråt blev vald till världens bästa målvakt.

Hedvig Lindahl har sett damfotbollen utvecklas under sin karriär. Den har uppnått en helt annan status nu än när hon började.

– Vi visste att det fanns ett större intresse än vad som syntes i media. Det var när sociala medier kom som uppmärksamheten kring damfotboll tog rejäl fart. Traditionella medier hakade på och klubbarna insåg att det fanns en tillväxtmarknad här som var nästan orörd. Det har lett till mer professionalitet på planen. Och det har gått fort.

Annons

Hon har gjort sig känd som en spelare med åsikter, inte minst i jämställdhetsfrågor inom fotbollen. Ibland kan hon tycka att det tagit för mycket fokus från själva spelet.

– Man ska kommentera saker ur en kvinnlig synpunkt, liksom. Men nu känns det som att det blivit lite mer fokusering på det som händer på planen, som i herrfotbollen.

TT: Hur känns det att elitkarriären snart är över?

– Ett tag kändes det läskigt och otryggt men nu är det okej. Det kommer nog vara en sorgeprocess, det är ändå detta jag gjort sedan 1998. Man får omdefiniera sig själv lite grann. Många har vittnat om att det är tufft men jag tror att jag redan kommit en bit på väg.

Fakta. Hedvig Lindahl

  • Fyller: 40 år den 29 april.
  • Gör: Fotbollsproffs. Målvakt i Djurgårdens IF och i landslaget.
  • Bor: Hus utanför Stockholm.
  • Familj: Frun Sabine och barnen Timothy, 9, och Nathan, 6.
  • Om att fylla 40: ”Det är en anledning att fira. Man vet ju aldrig om man får vara med vid 41 så det är bäst att passa på.”
  • Så firar hon födelsedagen: ”Med fest hemma. Men det blir en ganska lugn tillställning eftersom vi har allsvensk match mot Hammarby två dagar senare.”
  • På fritiden: ”Mycket tid går åt till att fixa med huset. Sedan tycker jag om att träffa vänner, gärna ute någonstans där barnen kan leka fritt.”
  • Hennes största fan: ”Min hundraåriga farmor. Vi pratar alltid fotboll när vi hörs. Hon är ständigt imponerad av mig.”
Annons