Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lena Endre: Jag fick vara prao hos Margot Wallström

19 feb, 2020 
Joakim Löwing
Lena Endre som Elsa i serien Tunn is.
Ingen roll tycks vara för stor för Lena Endre. I vår är hon tredubbelt aktuell när hon regisserar teater i Oslo, spelar hustru till en transperson på bio samt svensk utrikesminister på tv. Researchen inför tv-rollen gjorde stort intryck på Lena.
– Allt mitt politikerförakt är som bortblåst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det har snart gått 33 år sedan Lena Endre fick sitt stora genombrott som Ingrid i tv-serien Varuhuset 1987. Då förändrades tillvaron och vardagen totalt – både privat och i karriären.

– Varje avsnitt följdes av runt fyra miljoner tittare, det är sådant som inte händer längre med dagens utbud av kanaler.

Plötsligt var Lena igenkänd nästan överallt.

– Det var kul, men samtidigt lite jobbigt. Mitt knep var att sätta på mig en toppluva och åka moped för att få vara lite i fred, säger Lena med ett skratt.

Skådespelaren Lena Endre berättar om karriären.
Lena Endre tv-debuterade i långköraren Varuhuset som visades i SVT på 80-talet.

Succén i tv-rutan bidrog också till att mästerregissören Ingmar Bergman hörde av sig. Trots att han ansåg att var uruselt missade han inte ett enda avsnitt av den första säsongen. Anledningen? Jo, att Lena fascinerade honom så mycket. ”Hon var oavbrutet levande i varje form”, beskrev Bergman det unga stjärnskottet.

Annons

Lena Endre brinner för klimatet

Endre lämnade den populära serien efter bara en säsong och debuterade på Dramaten som ­piga i Lång dags färd mot natt.

– Första gången jag spelade upp för Bergman var jag väldigt nervös, och det gick ärligt talat riktigt dåligt. Men Ingmar var klok och undrade om jag kunde göra scenen på min barndomsdialekt, som är ångermanländska. Då tänkte jag på mormor och det gick jättebra.

Sedan dess har det blivit otaliga föreställningar på teaterscenen, filmer och tv-serier, med hyllningar från både publik och kritiker.

Lena Endre har belönats med bland annat Guldbaggen, Guldmasken och Kristallen.

Just nu är hon dubbelt aktuell med biofilmen och tv-serien . Det är två speciella roller som sticker ut på olika sätt.

I Tunn is spelar Lena Sveriges utrikesminister Elsa. Serien avhandlar ett hett ämne – nämligen klimatkrisen. Lena var själv med och började utveckla projektet tillsammans med producenten Søren Stærmose för sju år sedan.

Annons

– Den handlar om klimatförändringarna, ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland, samt om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens.

Hur bra är du på en skala 1 - 10 på att...

... passa tider?
– Det är jag ganska bra på, jag kommer aldrig för sent till jobb. Sedan händer det att jag kan vara lite tidsoptimist privat. En åtta.

... montera ihop Ikeamöbler?
– Hm, en femma kanske? Men jag gör det i princip aldrig. Min man är duktig på sådant, och annars ringer jag min dotter, haha.

... ta itu med saker?
– Genom åren får jag erkänna att jag har varit bra på att skjuta upp saker. Men nu har jag blivit bättre på att ta tag i alla fall en del grejer direkt. En femma.

... laga mat?
Det är kul, speciellt när vi ska ha gäster. Jag gillar att laga sådan som tar tid. En åtta.

... vara romantisk?
– Det är nog egentligen bättre att fråga min man Martin om. Men jag skulle säga en femma eller en sexa i alla fall.

... träna/motionera?
– En sjua eller åtta. Jag tränar både på gym där jag har en PT, och tar gärna promenader. Jag försöker att alltid gå minst 10 000 steg varje dag.

Som ambassadör för Greenpeace i Sverige brinner Lena Endre starkt för sådana frågor. 2013 medverkade hon på ett möte arrangerat av Greenpeace med alla ursprungsbefolkningar runt Arktis.

Annons

– Jag fick sitta med och lyssna på deras vittnesmål om klimatet och deras situation. Då blev jag chockad över hur påverkad ursprungsbefolkningen i de arktiska länderna blivit av klimatförändringarna.

Lena kände att det borde uppmärksammas betydligt mer.

Jag hade aldrig varit där förut och det var en fantastisk upplevelse. Svinkallt, men massor av snö och så vackert.

– Direkt när jag kom hem började jag prata med Søren. Han har jobbat envetet för att utveckla manus, hitta regissörer, teamarbetare, medproducenter och finansiering – och jag är oerhört glad över att vi kunnat genomföra vår dröm och vision, säger Lena.

Serien spelades in på Island mellan januari och mars 2019 – en stor produktion med runt 200 personer i tre team involverade.

– Jag hade aldrig varit där förut och det var en fantastisk upplevelse. Svinkallt, men massor av snö och så vackert. Givetvis var vi tvungna att prova att bada i varma källor, vilket var underbart skönt, säger Lena och ler.

Annons

Tunn is inleds med att ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland. Samtidigt försöker Arktiska rådet enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa, vars politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget...

– Detta är definitivt ett tänkbart scenario som skulle kunna inträffa på riktigt, så serien kommer otroligt lägligt. De nya öppningarna där isen smält borde behandlas som ett sår – i stället exploateras de och hela världen försöker roffa åt sig en del av kakan.

Prao hos utrikesministern

Lenas egen dotter Rosanna jobbar inom Greenpeace och har deltagit i flera aktioner. Som exempelvis att klättra upp på en norsk oljerigg i protest mot Statoils planer att borra i Barents hav.

Annons

– Trots att det är snart sex år sedan blir jag fortfarande alldeles skakig när jag ser tv-bilderna. Rosanna och jag delar samma engagemang och jag är väldigt stolt över henne. Men när det gäller liknande aktioner kan jag ibland önska att det vore någon annans barn som skulle genomföra dem, säger Lena med ett snett leende.

Som förberedelse för inspelningen hörde Lena av sig till regeringskansliet och frågade om det fanns någon chans att få intervjua dåvarande utrikesministern Margot Wallström.

Det slutade med att hon i stället fick praoa tre dagar hos Margot...

– Sedan dess är allt mitt politikerförakt som bortblåst. Hennes schema var närmast minutiöst inbokat, timme efter timme och fyllt med en massa möten och tuffa frågeställningar.

Som många andra är Lena också imponerad av Greta Thunberg. Hon tycker även att vuxnas beteende i stor utsträckning är skamligt.

Lena Endre är aktuell med tre olika jobb i vår.
”Jag blir fortfarande alldeles skakig när jag ser tv-bilderna”.

– Egentligen ska ju inte ett barn behöva åka världen runt för att få alla att vakna upp och inse hur läget ser ut. Men det är ju positivt att hon får med sig de yngre generationerna, som generellt sett verkar mer intresserade att genomföra nödvändiga förändringar.

Annons

I bio-filmen spelar Lena kvinnan Eva, vars make, tillika den omtyckta prästen Lasse (Rolf Lassgård), helst vill vara kvinna.

Ett starkt ämne

– Eva har inte riktigt accepterat sin makes önskan, utan under många år även hemlighållit det för parets barn. De kom överens om att han bara fick bära kvinnokläder hemma i huset när inte dottern och sonen kunde upptäcka det, berättar Lena.

Om Lasse följt sin känsla och starka övertygelse hade han sedan länge förvandlats till Marianne…

– Det är ett stort dilemma, då Eva inte kan tänka sig att leva med en kvinna. Hon vill fortsätta sitt vanliga liv med Lasse, mannen hon varit gift med i många år. Det är ett starkt ämne och jag är fascinerad över Ester Roxbergs bok Min pappa Ann-Christine, som ligger bakom historien.

Lena tyckte mycket om att spela Eva. Som personer, och inte minst vad gäller erfarenheter, är de ganska olika.

Annons

– Eva fanns ju inte som gestalt innan, jag fick vara med och forma henne. Jag tog med delar från mig själv och vad jag upplevt, även om jag inte varit i närheten av någon liknande situation som denna i privata livet.

Yrket går i arv

Länge trodde Lena att hennes och skådespelaren Thomas Hanzons dotter Rosanna skulle satsa på samma yrke som båda sina föräldrar. I stället blev det sonen Edvin som gjorde det. Han har bland annat varit med i internationella succéserien Vikings, Camilla Läckbergs Tyskungen och serien Fartblinda som sändes på TV4 i höstas.

– Det var lite otippat, men samtidigt väldigt roligt, att Edvin skulle välja samma väg som vi. Han verkar inte ha blivit avskräckt över alla obekväma arbetstider, osäkerheten och farandet fram och tillbaka i alla fall, säger Lena och skrattar.

Lena och Thomas var sambor mellan 1986–1999. De senaste sex åren har de spelat mot varand­ra i Augusts Strindbergs världsberömda pjäs Dödsdansen. På scen har de även sällskap av Mikael Persbrandt. Pjäsen hade premiär på Maximteatern 2014 och sedan dess har den turnerat från och till över hela landet.

Annons

– Jag har en väldigt bra relation till barnens pappa, vi har blivit som syskon. När vi turnerar med Dödsdansen är det ungefär som att åka runt med familjen.

Nu lever Endre tillsammans med konstnären Martin Wickström som hon gifte sig med 2016. Det är hennes fjärde äktenskap.

Frånsett skådespeleriet har Lena även börjat regissera allt mer. Som föreställningen Girls and boys i Oslo med premiär 19 mars.

– Det är kanske en naturlig utveckling, och jag tycker om att vara ännu mer delaktig i hela processen. Jag har mycket nytta av att ha varit på ”andra sidan” som skådespelare i så många år och tagit med mig olika delar från regissörerna jag arbetat med.

När Endre är ledig föredrar hon att vara hemma med maken Martin.

– Förut hade vi hästar och jag red på fritiden, men nu borde jag ha lugna hemmakvällar som hobby. Fast vi har ett stort socialt umgänge som vi ofta träffar. Det är sällan vi lägger oss tidigt. I bland sitter vi uppe och kucklar till tre på natten, avslutar Lena med ett skratt.

Annons

Foto: Peter Ericsson, Saga Sig/Yellowbird, Ola Kjelbye/Nordisk Film, Pontus Lundahl/TT, Ola Axman/TT, Karin Törnblom/TT

Det här är Lena Endre

Född: 8 juli 1955 på Lidingö.

Familj: Gift med konstnären Martin Wickström, barnen Rosanna, 29, och Edvin, 25, med skådespelaren Thomas Hanzon

Bor: I en lägenhet i centrala Stockholm.

Största utmärkelserna i karriären:

Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen Jerusalem (1996), Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Trolösa (2000), Guldmasken för bästa kvinnliga musikalartist i Lorry (2002), den kungliga medaljen Litteris er Artibus (2002), Kristallen för bästa kvinnliga skådespelare i en tv-produktion med serien Frikänd (2015).

Aktuell med:

Som skådespelare i filmen Min pappa Marianne, premiär på bio den 21/2, samt i serien Tunn is som just nu visas på TV4 och C More. Den 19/3 har föreställningen Boys and girls premiär på Oslo Nye Teater, Lena Endre regisserar.

Annons