Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Magnus Ugglas huvudvärk var bråck på halspulsådern

18 sep, 2018 
Henrik Högström
Magnus Uggla, 63, har haft en lång karriär utan att behöva ställa in. Den sviten höll till i vintras när läkare konstaterade att han hade ett bråck på halspulsådern. ”Jag ordinerades vila och blev sjukskriven i tre månader”, skriver Uggla i sina nyutkomna memoarer enligt Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Artisten Magnus Uggla har gått en lång väg i svenskt nöjesliv. Han är den punkiga rebellen, med adligt påbrå, som med åren blivit folkkär och bred. Nu ger han ut memoarerna ” Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” på Norstedts förlag. En bok som, enligt författaren själv, kommer ur hans eget sökande.

Magnus Uggla ADHD-utredning

”Det hade troligtvis inte hänt om jag inte beslutat mig för att göra en ADHD-utredning för att komma tillrätta med min ständiga rastlöshet. Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter igång en del tankar”, säger Magnus Uggla till förlaget.

I de samtalen finns frågorna om uppväxtåren, familjerelationerna och redan tidigt en önskan om att bli berömd och slå igenom som artist. Att det blev en bok om det är lite motsägelsefullt. Den rastlöse Magnus Uggla hävdar i alla fall att han ”ogillar böcker starkt”.

Magnus Uggla i Melodifestivalen.
Rebellen Magnus Uggla uppträdde oväntat i melodifestivalen 1979. Bidraget ”Johnny the rocker” kom sist i tävlingen. Bild: IBL

Låg sömnlös

Även om Uggla haft ett stadigt driv i karriären så har det funnits utrymme för tvivel. Magnus Uggla berättar i memoarerna, som Expressen tagit del av, om nervositeten inför rollen som Doolittle i musikalen ”My fair lady” i Stockholm i vintras. Hur han låg sömnlös och funderade på om han skulle klara av det.

Annons

Han som aldrig ställt in en föreställning. Inte ens när hans bror dog.

”Skådisarna skulle se mig som en tönt och koreografen skulle småle bakom min rygg åt mina tafatta försök att hitta rytmen”, berättar han i boken.

”Jag fick ställa in”

Efter veckor av repetitioner lyckas Uggla övertyga sig själv om att han nog kan gå upp på scenen utan att skämmas ändå. Men dagen efter premiären drabbas han av en svår huvudvärk som tvingar honom att uppsöka läkare. En huvudvärk som skulle visa sig vara något ännu värre.

”Det var allvarligare än så. Ett bråck på halspulsådern och jag ordinerades vila och blev sjukskriven i tre månader. Jag fick ställa in”.

Uggla blev sjukskriven och fick diagnosen Horners syndrom. En ögonsjukdom som uppstår vid skador på ögats nerver. Björn Kjellman fick hoppa in och ta rollen som Doolittle.

Nu verkar det dock som att den rastlöse artisten vilat upp sig tillräckligt. Han är, förutom memoarerna, aktuell med en krogshow på Göta lejon i höst.

En krogshow som också blir en sorts summering av hans karriär hittills.

”På publikens begäran gör nu Uggla något han aldrig gjort förut – en hitshow, en hitkavalkad av sällan skådat mått. Alltså inget nyskrivet skit”, skriver teatern om showen.

Magnus Ugglas självbiografi.
Magnus Ugglas memoarer springer ur en ADHD-utredning och ett sökande efter svaret på varför han är så rastlös. Bild. Norstedts
Magnus Uggla efter sjukskrivningen.
Annons