Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Nadja Kasanesh Holm spelar huvudrollen när The Bodyguard blir musikal: ”En viss press”

30 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Nadja Kasanesh Holm och Anastasios ”Stasse” Soulis som gör huvudrollerna i The Bodyguard som blir musikal på Chinateatern i Stockholm.
När kultfilmen The bodyguard blir svensk musikal är det Idol-vinnaren Nadja Kasanesh Holm som gör den bärande huvudrollen. Att axla Whitney Huostons låtar ser hon fram emot med skräckblandad förtjusning.
– Jag greppade inte alls hur stort det var först, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När filmen The bodyguard kom 1992 rönte den enorma framgångar. Publiken älskade den, pengarna rasade in och soundtracket blev det mest sålda någonsin – ett rekord som står sig än i dag.

När filmen nu blir musikal i Sverige för första gången är det med Nadja Kasanesh Holm, 24, i huvudrollen som Rachel Marron, den världsberömda artisten som förälskar sig i sin livvakt Frank Farmer.

Nadja Kasanesh Holm framför en mikrofon under repetition av The Bodyguard, The Musical som har premiär hösten 2022.
Nadja Kasanesh Holm gör en av huvudrollerna i musikalen The bodyguard.

– Jag fick frågan om jag var intresserad av rollen i april 2021. Till en början greppade jag inte hur stort det var, men efter samtal med mina anhöriga och kollegor så förstod jag. Från och med då insåg jag jag hur pass mycket jag ville ha rollen. Så jag ser otroligt mycket fram emot det här, säger Nadja.

Annons

Nadja Kasanesh Holm slog igenom i Idol 2020

Nadja slog igenom för den breda publiken i samband med att deltog i – och vann – Idol 2020. Programformatet stod det året inför stora utmaningar i och med coronapandemin och deltagarna tvingades sjunga utan publik och till och med framföra sina bidrag från sina isolerade hotellrum. Trots prövningen ser Nadja tillbaka på tiden i Idol med stor glädje.

Idol förändrade mitt liv. Det var en fantastiskt bra uppvärmning inför att göra den här musikalen nu till exempel. Jag fick en vana av att stå på scen vecka efter vecka och det var en otroligt lärorik upplevelse. Många undrar om jag ångrar att jag var med just det året i och med pandemin, men jag tycker att det var perfekt för mig. Jag behövde inte turnera landet runt och spela på gallerior, utan kunde gå direkt in i studion efteråt.

Nadja Kasanesh Holm framför den blåa Idolloggan säsongen 2020.
Nadja deltog i Idol 2020.

Nadja Kasanesh Holm om uppväxten

Nadja föddes 1997 i Etiopien och växte upp i det lilla samhället Roknäs utanför Piteå. Uppväxten var lugn och trygg och Nadja var en ambitiös, ordningsam och målmedveten tjej som satsade hårt på att spela fotboll och göra bra ifrån sig i skolan.

Annons

– Samtidigt var jag klassens clown. Jag tror att lärarna i skolan hade en hatkärlek till mig, för jag var aldrig tyst på lektionerna men samtidigt pluggade jag mest av alla. Jag var en salig blandning av allt helt enkelt.

Mina föräldrars främsta fokus har alltid varit att jag ska må bra

Även om fotbollen tog mycket av hennes fritid har intresset för sång och musik alltid funnits hos henne. Men att det fanns en framtid för henne där vågade hon inte tro på.

Se video: Idol-deltagarna som fått lysande karriärerBrand logo
Se video: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

– Jag gick runt och sjöng jämt som barn, men jag tänkte aldrig att det var något man kunde jobba med på riktigt, det fanns inte i min värld. Och mina föräldrars främsta fokus har alltid varit att jag ska må bra, de har aldrig försökt pusha mig i någon riktning. Jag är väldigt glad att jag växte upp i ett sådant hem. Men även när mamma såg vad musiken betydde för mig och undrade om jag inte skulle satsa på det, fanns det inte i mig att ta det steget.

Nadja Kasanesh Holm vinner finalen av Idol 2020 och sjunger vinnarlåten i ett regn av guldfärgat konfetti.
Efter att ha vunnit i Idol gick Nadja in i studion för att börja staka ut sin kommande musikaliska väg.

När det var dags att välja linje på gymnasiet valde hon därför det naturvetenskapliga programmet. Hon såg framför sig en framtid som läkare, psykolog eller polis.

Annons

– Jag insåg redan första dagen att jag aldrig i livet skulle kunna hålla på med något sånt, men jag höll ut i tre år vilket lärde mig mycket om disciplin och hårt arbete.

Efter studenten insåg Nadja att det var musiken hon brann för och ville jobba med. Hon sökte till Framnäs folkhögskola utanför Piteå och kom in. Under två år gick hon på det som kallas Artistakademin, och fick en chans att utveckla sitt artisteri.

Nadja Kasanesh Holm och Anastasios ”Stasse” Soulis på pressbilder för musikalen The Bodyguard som sätts upp på Chinateatern i Stockholm hösten 2022.
Nadja tillsammans med sin motspelare Anastasios ”Stasse” Soulis.

– Det är fantastiskt hur tajming fungerar. Framnäs förberedde mig för Idol och Idol förberedde mig för Bodyguard. Det är liksom en kedja som visar hur bra det kan gå när man är villig att jobba hårt och hamnar rätt.

Genom hela Idol-resan har Nadjas föräldrar, mamma Kitty och pappa Lennart, utgjort ett stort stöd. Även om de aldrig fick chansen att se sin dotter uppträda live på grund att de strikta coronarestriktionerna, hejade de ivrigt varje vecka. Nadja beskriver dem som väldigt omhändertagande.

Annons

– Under min uppväxt hade vi fosterbarn och varje sommar kom det barn från Ryssland via en organisation och bodde hos oss. Jag är väldigt glad att mina föräldrar har det i sig att ta hand om andra, för det har verkligen format mig också. Mina föräldrar är otroliga pajasar, men helt fantastiska.

Pressbild på en sjungande Nadja Kasanesh Holm inför hennes roll i musikalen The Bodyguard.
Nadja ser fram emot utmaningen att tolka Whitney Huostons odödliga låtar.

I dag bor Nadja långt ifrån barndomens Roknäs. I samband med Idol sa hon upp sig från banken i Piteå där hon jobbat det senaste året och flyttade ner till Stockholm. Hon är glad att hon flyttade under pandemin eftersom det innebar en mjukstart i huvudstaden och att hon fick tid att vänja sig vid allt nytt i sin egen takt. I dag delar hon lägenhet i huvudstaden med Maya Arctaedius som också var en av deltagarna i programmet, och tycker att hon på många sätt har hittat hem.

Annons

– Jag är lyckligt lottad som har både fina vänner och ett jobb jag trivs med. Stockholm känns som mitt hem nu, men det är såklart skönt att åka hem till mina föräldrar ibland för att bryta mönstret och få miljöombyte.

Det är min egen tid då alla andra sover och jag är som mest kreativ

Just nu fokuserar Nadja mycket på sitt jobb. Att agera på scen i ett sådant här sammanhang är en ny upplevelse för Nadja och hon får privata teaterlektioner innan de riktiga repetitionerna med ensemblen drar i gång.

– I början var jag väldigt stressad eftersom jag inte riktigt visste vad som förväntades av mig på scenen. Men hela produktionen känns så trygg och ser till att jag får det jag behöver för att bli lite varm i kläderna.

Anastasios ”Stasse” Soulis och Nadja Kasanesh Holm i rollerna som Frank Farmer och Rachel Marron i musikalen The Bodyguard.
Anastasios ”Stasse” Soulis som Frank Farmer och Nadja som Rachel Marron.

Skådespelaren Anastasios ”Stasse” Soulis ska göra rollen som livvakten Frank Farmer, som anställs för att säkra Rachel Marrons säkerhet efter att hon har börjat motta hot. De två inleder snart en relation som är dömd att misslyckas redan från start. Nadja känner sig glad över att det är Stasse som blir hennes närmaste motspelare.

Annons

– När jag var liten såg jag och pappa filmen Alla älskar Alice fler gånger och där var Stasse en av barnskådespelarna. Så det var spännande att träffa honom nu eftersom han fortfarande var tolv år i mitt huvud, precis som han var i filmerna. Vi kommer väldigt bra överens. Överlag är det mycket fokus på att alla i produktionen ska trivas tillsammans, annars märks det direkt på scenen.

Parallellt med musikalen jobbar Nadja med sina egna musikprojekt. Hon ägnade en stor del av 2021 åt att välja ut musiker att samarbeta med och till hösten kommer hennes EP-debut. Många musikaliska idéer får hon nattetid.

Whitney har alltid varit en del av mitt musikaliska liv

– Det är något med nätterna som jag tycker om. Det är min egen tid då alla andra sover och jag är som mest kreativ. Jag kan skriva en låt i sängen eller få en idé till en ep. Konstigt nog är jag väldigt morgonpigg trots att jag inte sover så mycket på nätterna.

Om folkhögskolan var en förberedelse inför Idol och Idol var en förberedelse inför att ta steget ut på musikalscenen, hoppas Nadja nu att The bodyguard ska fungera som språngbräda ut i tillvaron som turnerande artist med ett budskap att förmedla.

Annons

– Dels genom att jag får mer scenvana, dels genom att jag blir bättre på storytelling. Nästan vem som helst kan ställa sig på en scen och sjunga, men det krävs mer för att verkligen få fram betydelsen i låtarna.

En av de viktigaste orsakerna till att Nadja fick rollen som Rachel Marron var hennes starka röst. För att kunna tolka låtarna som blev odödliga genom filmen – I will always love you, Run to you och I'm every woman för att bara nämna några – krävs en artist med hela registret. Nadja har själv lyssnat mycket på Whitney Huoston genom åren och under en av fredagsfinalerna i Idol drog jurymedlemmen Anders Bagge en parallell mellan henne och den ikoniska sångerskan.

Nadja själv känner sig trygg med utmaningen hon står inför.

– Whitney har alltid varit en del av mitt musikaliska liv, det hade varit värre om någon sagt åt mig att jag tolka Queen eller något liknande. Självklart är det en viss press att göra hennes låtar, men jag försöker att inte jämföra mig för mycket med henne. Jag är tacksam som får gå i hennes skor ett litet tag, men folk kommer ändå dit för att se Nadja gå in i en roll – inte Whitney. Det ska bli väldigt kul att få framföra låtar som alla känner igen.

Fakta: Nadja Kasanesh Holm

Ålder: 24 år
Bor: i Stockholm, men är uppväxt i Roknäs utanför Piteå
Familj: mamma Kitty, pappa Lennart
Gör: Artist som slog igenom i Idol 2020 där hon stod som vinnare av hela tävlingen.
Aktuell: med musikalen The bodyguard, där hon gör rollen som Rachel Marron. Premiär på Chinateatern i Stockholm den 8 september 2022. Under hösten kommer också hennes första EP.
Fritid: ”Jag vill ta det lugnt på fritiden eftersom jobbet är så intensivt. Jag spelar pingis, hänger med vänner och läser mycket. Jag är inte så vild utan har ett lugnt liv och det tycker jag är väldigt skönt”.
Så är Nadja som person: ”Nyfiken, rolig och positiv. Jag tycker om att skratta – med och åt andra”.
Roligaste låten i The bodyguard att framföra: ”Det är svårt att bara välja en, men jag ser väldigt mycket fram emot att få sjunga Queen of the night”.

Annons