Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

När Hollywoodstjärnan hotades tog dottern saken i egna händer…

28 okt, 2021 
Anette Bülow
Lana Turner och dottern Cheryl Crane
Filmstjärnan Lana Turner och maffians livvakt Johnny Stompanato hade ett stormigt förhållande. Under ett våldsamt bråk i sovrummet undrade Lanas 14-åriga dotter Cheryl vad som pågick.
– Gå tillbaka till ditt rum, skrek Lana. Det gjorde inte Cheryl. I stället hämtade hon en kniv…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Cheryl Crane var en ensam liten flicka som ofta längtade efter sin mamma. Men mamman hade sällan tid med henne. Hon hette Lana Turner och var en firad filmstjärna i Hollywood på 1940- och 1950-talen. Det blonda bombnedslaget hade fullt upp med karriär och karlar – hon var gift åtta gånger.

Lana Turner, filmstjärna
Blonda bombnedslaget Lana Turner gjorde en formidabel karriär i Hollywood.

När Cheryl ville få en kram av sin mamma motade den perfekt fixade filmstjärnan bort henne med orden: – Akta mitt hår, sötnos. Lana Turner hade själv haft en dramatisk uppväxt. Hon var bara nio år när hennes pappa rånmördades. Efter det flyttade hennes mamma, som drev en skönhetssalong, med barnen till Hollywood. I tonåren började Lana jaga roller, och 16 år gammal lanserades hon, 1937, som jumperflicka i filmen Skandal i Hollywood, och karriären tog fart.

Stephen Crane med Lana Turner och dottern Cheryl
Stephen Crane med Lana Turner och dottern Cheryl

Jobbade åt maffian

Dottern Cheryl fick hon med sin andre make, restaurangägaren Stephen Crane 1943. Hennes fjärde äktenskap, med Tarzan- skådespelaren Lex Barker, tog slut under andra halvan av 1950-talet. Då blev Lana tillsammans med Johnny Stompanato.

Johnny Stompanato med gangstern Mickey Cohen under en rättegång 1950

Han var en tidigare marinkårssoldat med förbindelser inom den undre världen och var bland annat livvakt åt en maffiaboss. Deras förhållande blev stormigt eftersom Johnny var både svartsjuk och våldsam. Vid inspelningen av Another Time, Another Place hotade han Lanas motspelare Sean Connery med pistol. Men skådespelaren tog pistolen ifrån Johnny och kastade helt enkelt ut honom från filminspelningen. Cheryl har beskrivit mammans pojkvän som snygg som en B-filmsskådis, välbyggd, tystlåten, lite tillbakadragen och klädd i löst sittande byxor, skärp med silverspänne, skor i ödleskinn och pråliga smycken. Han såg verkligen ut som den gigolo och gangster han också var. Men han lyckades charma den nyskilda Lana och överöste henne med blommor, smycken och andra presenter. Först när de var ett etablerat par fick hon reda på att han jobbade åt maffian.

Annons

”Kanske handlade det om förbjuden frukt. Attraktionen oss emellan var mycket stark och fast jag visste att han var farlig kunde jag inte låta bli att träffa honom”, skrev Lana senare i sin självbiografi.

Lana Turner, Johnny Stompanato och Cheryl på Los Angeles flygplats bara kort före knivskärningen.
Lana Turner, Johnny Stompanato och Cheryl på Los Angeles flygplats bara kort före knivskärningen.

Se också: krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Johnny var rasande

Det dröjde inte länge förrän Johnny började misshandla henne och Lana försökte då lämna pojkvännen som hon blev alltmer rädd för. Men det accepterade inte Johnny, och när Lana i hemlighet åkte på semester till Mexiko följde han efter henne dit.

Annons

1958 gick Lana på Oscarsgalan med sin dotter Cheryl. Hon ville inte längre visa sig offentligt med Johnny eftersom hon var rädd att hans gangsterrykte skulle vara negativt för hennes image. Han fick i stället sitta hemma i hennes palats-lika villa på North Bedford Drive i Beverly Hills och titta på galan på tv. När Lana kom hem sent på natten var Johnny rasande.

– Lämna mig aldrig hemma igen. Det här var sista gången, skrek han ursinnigt och slog henne i ansiktet och fortsatte att puckla på henne med knytnävarna.

Grälen och bråken avlöste varandra, skrik och vrål och krossat glas hörde till vardagen i Beverly Hills-villan. Ändå ville inte Lana polisanmäla Johnny och hon förbjöd Cheryl, som då var 14 år, att berätta för någon vad som pågick. I efterhand har hon sagt att det var för att hon skämdes.

Annons

Stack kniven i magen

På långfredagen 1958 bråkade paret åter våldsamt i sovrummet. Cheryl gick till dörren som var låst och frågade vad de höll på med.

– Gå tillbaka till ditt rum. Johnny ska snart gå, skrek Lana. Men Cheryl gick inte tillbaka till sitt rum. Hon gick i stället till köket och hämtade en kniv och återvände till sovrummet.
– Öppna dörren, mamma, bad Cheryl som var rädd att Johnny skulle slå ihjäl hennes mor.

Till slut låste Lana upp dörren och där stod Johnny. Cheryl tyckte att det såg ut som att han hade ett vapen i handen och hon kastade sig mot honom med kniven och stack honom i magen. Johnny föll blödande ihop på golvet. Han var medvetslös.

Lana ringde först sin mor som sedan ringde en läkare, som var vän till familjen. Båda anlände samtidigt och läkaren försökte rädda livet på Johnny, men det var för sent. Knivhugget hade träffat kroppspulsådern.

Chreyl Crane och Lana Turner under rättegången efter Stompanatos död.
Mor och dotter under rättegången.

Handlat i nödvärn

Nyheten om mordet slog ner som en bomb och nästa dag fylldes tidningarnas förstasidor med bilder på Johnny Stompanato som låg död på Lanas sovrumsgolv. Samtidigt började rykten surra. Ett var att Lana och Cheryl båda varit förälskade i Johnny och att dottern mördat honom för att hennes mamma inte skulle få honom. Ett annat rykte som spreds var att det var Sean Connery som hade mördat Johnny.

Annons

Lana engagerade kändisadvokaten Jerry Geisler och han körde henne och Cheryl i sin limousine till polisen i Beverly Hills. Utan att en formell rättegång hölls beslutade en jury att Cheryl hade handlat i nödvärn och det blev inget åtal. Hon fick tillbringa tre veckor på ungdomsfängelse och sedan fick hennes mormor överta vårdnaden av henne. Cheryls tonår blev struliga med missbruk av alkohol och tabletter, men efter ett misslyckat självmordsförsök bestämde hon sig för att ta tag i sitt liv. Hon började arbeta hos sin pappa restaurangägaren Stephen Crane och blev snart hans högra hand.

Blev deckarförfattare

1968 träffade hon fotomodellen Jocelyn LeRoy och tillsammans blev de framgångsrika mäklare både på Hawaii och i Kalifornien. 1988 skrev hon en självbiografi där hon för första gången berättade om Johnny Stompanato. 2011 debuterade Cheryl som deckarförfattare. Hon är fortfarande tillsammans med Jocelyn och paret bor i Palm Springs i Kalifornien.

Annons

Lana Turner fortsatte att spela in filmer även om hennes storhetstid var över på 1960-talet. På 1980-talet gjorde hon comeback i tv-serien Falcon Crest. Hon gifte sig ytterligare tre gånger och dog 1995. Då var hon 74 år. Trots ett problematiskt förhållande var Lana och Cheryl nära varandra och kunde senare i livet tala ut om den trassliga uppväxten.

– Det fanns alltid ett starkt band mellan oss. Det sträcktes till det yttersta under några år men det gick aldrig av, har Cheryl sagt.

Annons