Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Nour El Refai om utmaningen att spela Maja i Störst av allt

25 nov, 2019 
Anna-Lena Pettersson
Porträtt av Nour El Refai som berättar om utmaningarna med att spela rollen som Maja i Störst av allt.
Nour El Refai är aktuell som Maja i monologen Störst av allt på Rival i vår. Här berättar hon om hur det är som komiker att ta sig an den mörka rollen när boken sätts upp på scen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nour El Refai, som idag är aktuell med SVT-serien Landet lyckopiller, ligger inte på latsidan. I slutet på februari intar hon scenen på Rival i Stockholm som Maja i monologen Störst av allt.

Ja, det är samma Störst av allt som Netflix gjorde en tv-serie av där Hanna Ardéhn spelade Maja. Men nu kommer den tillbaka, denna gång som monolog med Nour El Refai i den enda rollen.

Nour hade läst boken och kände direkt att den passade som monolog eftersom boken är skriven ut Majas perspektiv och det är hennes berättelse man får. Hon gillade historien direkt, bland annat eftersom Maja är den hon är.

– Hon är en ovanlig förövare, en 18-årig Djursholmstjej som är anklagad för mord på sina vänner. De brukar inte vara som hon och brukar inte se ut som hon, säger hon.

Se också: Så träffades Nour el Refai och Henrik Schyffert

Så träffades Nour El-Refai och Henrik SchyffertBrand logo
Så träffades Nour El-Refai och Henrik Schyffert

Nour fick provspela för Störst av allt

Men bara för att man själv vill är det ingen självklarhet att man ska få rollen, inte ens om man heter Nour El Refai.

Annons

– Jag fick provfilma för rollen. Jag går inte på jättemycket provfilmningar och det var jättemånga som castade för rollen och jag visste vilka vissa var och bara ”fan, de är ju mycket bättre”. När jag fick komma tillbaka för andra provspelningen kände jag att jag bara måste få göra det här! Det är en häftig karaktär att få göra, säger hon.

Och visst blev det Nour som fick rollen som Maja. Men hur fungerar det som komiker att ta sig an en så svart historia som Störst av allt är? Nour säger att Maja faktiskt är rolig också, att hon är en rolig person. Men hon säger att hon måste släppa känslan att vilja få skratt hela tiden. Och sedan är mycket upp till publiken.

Störst av allt i Stockholm 2020

– När man är komiker är det lätt att tänka att det måste komma något roligt, men det gäller att bara stanna i det där mörka, säger hon och fortsätter:

– Man hoppas ju att folk har koll på vad de köper biljetter till. Det är utmanande som komiker så att folk inte förväntar sig något annat och bara ”Men det här var ju ingen skrattfest!”.

Störst av allt går upp på Rival i Stockholm den 28 februari 2020.

Foto: Karin Törnblom/TT

Annons