Nya beslutet stoppar kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria tar emot blommor på Öland i samband med firandet av Victoriadagen 2009.
Sedan 40 år tillbaka firas kronprinsessan Victorias födelsedag med en folkfest utanför Sollidens slott.
Men med coronvirusets framfart bryts den långa traditionen.
Nu berättar hovet hur kronprinsessan kommer att firas.
Slå på ljud

Sedan hon vara bara två år gammal har kronprinsessan valt att fira sin födelsedag tillsammans med svenska folket. I 40 år har hon till folkmassornas jubel vinkat till nyfikna familjer som kommit för att hälsa på vår framtida drottning. Vid slottet Solliden på Öland har invånare och turister från världens alla hörn samlats för att få en glimt av kungahusets absolut mest populära medlem.

Men coronaviruset snabba framfart sätter nu stopp för den tradition som idag kommit att kallas Victoriadagen.

Blir inget traditionellt firande

Folkhälsomyndigheten jobbar dag och natt för att stoppa den smittspridning som kan komma att förvärra situationen för den redan påfrestade svenska sjukvården. I sina riktlinjer rekommenderar den nu att man som medborgare i största möjliga mån ska undvika stora folksamlingar och såväl statsministern som kungen har gått ut och vädjat till svenska folket om att följa de strikta restriktionerna:

Victoria tog till orda – nu hyllas hon

– Jag tänker i dag särskilt på alla barn i vårt land som nu riskerar att förlora far- och morföräldrar. Och att gå miste om den trygghet och erfarenhet som de kan erbjuda. För deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land. Var och en av oss, sa kungen under sitt tal.

Något födelsedagsfirande med flera hundra festdeltagare är det alltså inte tal om, något som hovet nu bekräftar för Svensk Dam.

– Det kommer inte ett bli ett traditionellt firande, som vi är vana vid. Kronprinsessan Victoria kommer att firas men vi ser över möjligheterna, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Sitter isolerade

Men ett firande för prinsessan kommer det självklart att bli, även om det inte kommer ske på samma sätt som tidigare år. Om prinsessan Madeleine kommer att kunna närvara vid sin systers stora dag är dock oklart skriver Svensk Dam. Prinsessan är sedan ett par veckor tillbaka isolerad med familjen i sitt hus i Florida och får i nuläget inte lämna landet.

Inte heller kungaparet träffar sina barn just nu då de följer Folkhälsomyndighetens råd, och sitter isolerade på Stenhammar slott.

Givetvis kan saker och ting komma att ändra sig i lagom tid för Victoriadagen, 14 juli, men hur firandet kommer att se ut återstår att se.

Foto: Suvad Mrkonjic / TT / Jonas Ekströmer

Hur mycket kan du om kronprinsessan Victoria?