Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Orup om nya showen: Det mest nervösa jag gett mig in på

27 mar, 2024 
Frida Funemyr
Artisten Orup mot gra vagg
Foto: TT
Orup har varit småbarnspappa nästan lika länge som han varit artist. Själv tackar han barnen för sitt långa äktenskap, och lyckan över att stå på scen för sin långa karriär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Se också: Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Popfenomenet Thomas ”Orup” Eriksson har fyllt pensionär, men gör just nu succé på Rival i Stockholm med en egen show. Det är första gången på väldigt länge han står på scenen utan ett helt band bakom sig. Förra turnén, tillsammans med GES, var av ett helt annat slag:

– Ja, då var det stort band och show. Nu är det mer avskalat och personligt, och det känns som en spännande utmaning. Kommer folk att uppskatta när det bara är jag och min gitarr eller flygeln?

Tre sommarkladda man i soffa utomhus.
Med kompisarna och kollegorna Anders Glenmark och Niklas Strömstedt 2023. GES bildades av en slump efter en coverspelning i Åre, när Niklas Strömstedt fått frågan om att göra den officiella låten till fotbolls-VM 1994.Foto: TT

– Detta är något av det mest nervösa jag gett mig in på, men samtidigt något av det mest roliga. Jag älskar att uppträda, där på scen känner jag mig levande och artistlivet är en härlig kontrast till mitt vardagliga liv, säger Orup och berättar att efter intervjun väntar utvecklingssamtal för yngste sonen och därefter ska han skjutsa ett grabbgäng till fotbollsträningen.

Annons

Orup är stolt över de 36 år som gått sedan han slog igenom som artist, och gläds över att han än i dag har en publik som kommer för att se honom på scen. Han berättar att inför den här föreställningen har han tränat på sitt pianospel och till och med tagit hjälp av en pianolärare.

Människor är inte skapta för att grubbla

Det gjorde även hans 31-årige son Kid (känd från bandet Tjuvjakt) och Orup blev då smärtsamt medveten om att det tar längre tid att lära sig nya saker ju äldre man blir.

– Jag har övat supermycket på pianot, mycket för att känna mig lite säkrare och kunna titta upp mer från tangenterna när jag spelar. Men vad trögt det går i min ålder! Min son hann bli dubbelt så bra som jag trots att vi tog lika många lektioner.

Orup om sin fåfänga

Att bli äldre är inget Orup känner ångest inför, men han kan sörja att orken inte längre är detsamma. För ett tag sedan spelade han på skoj en fotbollsmatch med yngste sonen och hans kompisar. Det slutade med att han knappt kunde gå på två veckor ...

Annons

– Jag blir uppriktigt ledsen över den där påminnelsen om att inte orka. Snart är det slut …

– Nej, inte alls. Jag är rätt krass. Kommer sådana där tankar till mig fokuserar jag på vardagen, som vad vi ska äta till kvällsmat eller vad som behöver handlas. Människor är inte skapta för att sitta och grubbla.

– Med undantag för rena psykiska diagnoser så tror jag att många mår dåligt för de har för mycket tid för grubblande. Vi är gjorda för att behöva jobba dygnet runt bara för att överleva.

Artist på scen i prickig skjorta med gitarr.
”Jag älskar att uppträda, på scenen känner jag mig levande”, säger Orup.Foto: TT

– Men man blir ju inte snyggare med åren precis … Jag har alltid varit fåfäng, kanske för att jag ser mig själv utifrån så mycket, ofta på tv eller i andra offentliga sammanhang.

Annons

Musiken har varit en stor del av Orups liv ända sedan han var i 8-årsåldern. Hans pappa var jazzmusiker och det stod ett piano i hemmet som han klinkade en del på, men det var framför allt när han fick en gitarr som han fastnade.

Thomas ”Orup” Eriksson

Namn: Thomas ”Orup” Eriksson.

Ålder: 65 år.

Familj: Hustrun Pernilla och barnen Kid, 32, Isidor, 24, Charlie, 22, Seth, 12, och Ozzy, 9.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Aktuell med: Showen Orup Bara.

Orup är uppväxt i Huddinge, och han menar att där fanns det inte särskilt mycket att göra: Antingen var man sportfåne eller så spelade man i band. Redan som 12-åring startade han ett band och ”sedan dess har det rullat på”. Han hade visserligen hoppats på att slå igenom tidigare än vid 28 års ålder, men aldrig någonsin har det funnits en B-plan.

Sex artister pa trappa utomhus på sommaren.
2019 med­verkade Orup i Så mycket bättre för andra gången, när programmet firade jubileum.Foto: TT

– Om jag inte slagit igenom så vet jag inte vad som hade hänt. Musiken har alltid känts självklar för mig, och jag ser det som en ynnest att jag även får kalla det mitt jobb. Jag är självklart glad över att få gage då och då, och jag är medveten om hur tacksam jag ska vara ...

Annons

Nolltolerans för alkohol på scen

Under en show med GES resonerar Orup med kollegorna Niklas Strömstedt och Anders Glenmark kring vad som hade hänt med dem om de inte fått syssla med musik, och skämtar då om att han hade nog blivit alkoholist.

Eftersom hans pappa var beroende av alkohol anar man att det finns en del allvar i botten. På frågan om det finns en sådan last eller tendens till beroende, svarar Orup att han ”gillar alkohol, men dricker aldrig innan klockan 17”.

– Jag har umgåtts i kretsar där det förekommer mycket alkohol och försökt tänka på det där. På scen har jag nolltolerans för alkohol, och tar inte ens en lättöl.

Artist i cowboyhatt lutad mot en vagg utomhus.
Cool cowboy! En av de första officiella bilderna, 1989.Foto: TT

Orup slog igenom stort med egna låten Jag blir hellre jagad av vargar 1987, men i början av karriären ville han egentligen bara skriva låtar, inte framföra dem.

Annons

– Då ville jag bara skriva låtar och såg det som ett nödvändigt ont att stå på scenen. I dag är jag mer intresserad av att utveckla live-sidan av mig. Om jag skriver låtar idag så har det inte hänt särskilt mycket. Jag skulle säga att det låter ungefär likadant som när jag började, och det var faktiskt nästan fem år sedan jag skrev en låt.

Orup beskriver sina låtar som ganska dramatiska, och menar att texterna står i skarp kontrast till den inrutade vardagen han lever tillsammans med sin stora familj. Artisten har fem barn, och de två yngsta är fortfarande skolbarn. I 30 års tid har han lämnat och hämtat barn från förskola och skola.

– Vår yngste son går nu i årskurs tre och har precis börjat gå hem själv efter skolan. När jag befinner mig mitt i en kreativ process i studion behöver jag inte längre avbryta en viss tid varje dag för att gå och hämta barn på skolan. Det är en helt ny känsla som är väldigt skön!

Annons

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som pappa?

– Jag försöker vara hård. Jag säger nej, nej, nej….och sen ja! Jag är bara konsekvent med att vara inkonsekvent. Största utmaningen är att hjälpa barnen lagom mycket, att ge dem fria tyglar och låta dem göra sina misstag.

– Och så har jag nära till alla känslor och det är barnen medvetna om. Jag blir ganska lätt arg, men det går fort över och jag har under åren blivit bättre på att be om ursäkt när jag blir sådär ilsken.

Jag har nära till alla känslor

Skärmar och tv-spelande, som för många föräldrar verkar vara en utmaning, är en fråga som engagerar Orup:

– Jag tycker det är otroligt irriterande med alla föräldrar som tar den lätta vägen och säger ”usch och fy!”. Kidsen är aktiva, konverserar, fördjupar och lär sig en massa saker när de håller på med de där tv-spelen.

– Jag har haft barn under flera generationer, och det kommer alltid att finnas något som föräldrar hatar i sina barns liv. På 50-talet var det rockmusiken och på 60-talet var det serietidningarna.

Annons

Orup har själv, ända sedan han var liten, haft tv-spel som ett av sina största intressen, och tack vare sina barn har han fortsatt. Ett annat stort intresse sedan 15 år är jakt, och för fem år sedan började Orup spela golf. Han berättar att han kan bli väldigt manisk när han börjar med något nytt.

– Jag har behövt ta en paus från golfen för att kunna fokusera på min föreställning, men snart ska jag börja igen.

Stort modeintresse

Kläder och mode är också ett intresse för artisten, kanske inte så förvånande med tanke på hans fåfänga. Någon gång varje år gör Orup en rejäl utrensning och går till Stadsmissionen med de kläder han inte använt de senaste sex månaderna.

Artisten Orup på scen under Allsang pa Skansen.
Allsång på Skansen 2019.Foto: TT

Eftersom flera av barnen numera lever sina egna liv kan det ibland vara svårt att samla hela familjen. Orup känner därför en stor tacksamhet över familjens hus i Italien – det blir en plats där alla samlas.

Annons

– Huset ligger uppe i bergen ett par timmar söder om Rom. Det är nyttigt för mig att komma dit ibland och uppleva att jag inte är igenkänd vart jag än går.

Orup menar att han blivit så van vid offentlighetens ljus att det nästan är en läskig känsla när folk inte vänder sig om eller viskar. Han har aldrig haft problem med kändisskapet, och i Stockholm är det sällan någon som stoppar honom på stan, men det händer ute i landet.

– Och även i de situationerna har man ju insett att man är äldre ... Första åren frågade folk: ”Får jag ta en bild med dig?” sedan blev det: ”Hej, får jag ta en bild för min mamma älskar dig?” och nu är det: ”Hej, får jag ta en bild för min mormor älskar dig?”, haha!

Thomas "Orup" Erikssons lyckliga äktenskap

Orup tycker om att få bekräftelse, men menar att det är skönt så länge offentligheten kommer tack vare hans låtar.

Annons

– Den sortens offentlighet ser jag bara som ett slags kvitto på att låtarna har funkat. Men folk vet inte så mycket om mig som person, det handlar snarare om musiken.

Orup och hans fru Pernilla har varit ett par i 25 år och gifta i nästan lika många, och han betonar vikten av att var och en får leva sitt eget liv i ett äktenskap.

Glad familj med två barn, pappa och gravid mamma.
Orup med sonen Isidor, dottern Charlie och hustrun Pernilla för en del år sedan.Foto: TT

– Pernilla har sin egen karriär och skulle klara sig alldeles utmärkt utan mig. Hon har alltid varit väldigt oimponerad av kändisskap, däremot uppskattar hon mitt kunnande inom musiken.

Annons

– Jag tror faktiskt det är lättare när man som vi fått barn hela tiden! Det är jävligt mycket med fem barn, och vi jobbar oss hellre igenom kriser och motgångar än att bara gå ifrån dem.

– Mina barn ger mig livsglädje, speciellt de yngsta. Du vet, när den där extrema kärleken bara slår till och man ser dem gå från oskrivna blad till olika små personligheter. Föräldrarollen känns så självklar, men den kan vara både superjobbig och jättehärlig.

– Sedan tror jag ekonomin är en utlösande faktor till många bråk i en relation. Det kan vara otroligt tärande, men vi har tack och lov sluppit oroa oss för den biten. Vi är inte rika, men vi har så vi klarar oss!

Annons