Överdriven lyx och lookalikes – festivaler som blev skandaler

Fyre festival

Besvikna festivalbesökare drar kabinväskan genom sanden.

Foto: TT

Den som inte var med på den svindyra Fyre-festivalen på Bahamas borde kunna skratta åt eländet. Jack Nicholsons oväntade besök i Landskrona får det också att rycka i mungipan. Här är två unika upplevelser som blev något annat.

Den unga producenten Billy McFarland hade förstått vad det är som får den moderne festivalbesökarens hjärta att klappa. Hans festival på Bahamas våren 2017 skulle bli ett under av exklusivitet och lyx. Musik, mat och konst i en härlig symbios.

Ja Rule och Billy McFarland låg bakom Fyre festival

Ja Rule och Billy McFarlands festival riktade sig till en exklusiv och festsugen publik.

Foto: TT

McFarland hade rapparen Ja Rule med sig i projektet. Ett aktat namn som gav trovärdighet åt festivalen. Ryktet om den exklusiva festivalen över två helger fick bra fart av att kändisar som Kendall Jenner, Hailey Bieber (då Baldwin) och svenska toppmodellen Elsa Hosk skruvade upp temperaturen i sina sociala medier. De publicerade videor som förmedlade den sköna känsla festivalen var ute efter.

PR för Fyre festival

Såhär såg festivalen ut i marknadsföringen. Från Netflix-dokumentären Fyre: The Greatest party that never happened

Foto: TT

Ditt hem kan vara en guldgruva

Köparna betalade dyrt för biljetterna. De dyraste gick på hundratusentals kronor. Men för priset skulle de få en upplevelse utöver det vanliga fördelat på två helger. Band som Blink 182 och Major Lazer på scen, förstklassig mat och bekvämt boende i strandvillor (beroende på biljettpris såklart). Långt bekvämare än Woodstock-festivalens lera och love men ändå unikt. McFarland kunde prata för sin produkt och lockade gott om investerare till projektet.

Strandvillor var tält

Luftslottet var lovande men verkligheten blev en annan. När gästerna kom till ön på utsatt datum visade det sig att förberedelserna varit, ähum, bristfälliga.

Det var mer likt Hunger Games eller Flugornas Herre än Coachellafestivalen

besökare

När besökarna anlände från Miami tvingades de inse att det inte fanns några strandvillor att slappa i. Istället var de hänvisade till evakueringstält. Bagaget släpptes av huller om buller, gourmetmaten bestod av ostmackor och banden hoppade av utan att packa upp instrumenten.

Besökare på Fyre festival postade bild på ostmacka

Den storslagna middagen som utlovades blev något av en besvikelse.

Foto:TT

Skandalfestivalen var dock inte över bara för att de besvikna besökarna återvänt hem. Efteråt har flera skadeståndsanspråk riktats mot festivalen.”Det var mer likt Hunger Games eller Flugornas Herre än Coachellafestivalen” som en besviken besökare uttryckte det i en stämning. 2018 dömdes arrangören Billy McFarland till sex års fängelse för bedrägeri. Bland de blåsta fanns investorer, de som arbetat med festivalen och sist men inte minst besökarna.

Under hösten 2019 meddelade konkursdomstolen i New York att även de stjärnor som marknadsfört festivalen har delgivits stämning. Några misstankar riktades dock inte mot Ja Rule, medan McFarland dömdes till sex års fängelse för bedrägeri. Målsättningen för Fyre var att bli en ”once in a lifetime”-upplevelse. Och de som var med lär minnas festivalen. Om inte annat kan de friska upp minnet med Netflixdokumentären "Fyre: The Greatest party that never happened".

Se också: Nytt på Netflix i maj & juni
1:42

Efter reklamen: Se också: Nytt på Netflix i maj & juni

(1:42)

När Jack Nicholson kom till Skånes LA

Jack Nicholson lookalike i Landskrona

Han kom, han sågs, han segrade. Jack Nicholson dök faktiskt upp till slut och publiken på Sommarrock i Landskrona 2011 slapp bli besviken. I alla fall innan avslöjandet kom. För festivalen hade använt sig av en lookalike.

Foto: Joachim Wall/EXP/TT

En mer hemvävd och dråpligare variant av att betala för en sak och få en annan inträffade i Landskrona 2011. Under samlingsnamnet ”Sommarrock” skulle artister som Tommy Körberg, Svenne Hedlund och komikern Thomas Peterson underhålla på natursköna Citadellet nere vid vattnet. Men arrangörerna kunde krydda affischerna med ett dragplåster av rang. Självaste filmstjärnan Jack Nicholson hade tackat ja till att dyka upp.Och det kanske inte var så konstigt. Enligt uppgift hade Nicholson en dotter i Köpenhamn och då var det ju inte så långt med en avstickare till Landskrona. Inför framträdandet kom det dessutom uppgifter om att Nicholson övernattat på hotell i Svalöv. Lite annorlunda men inte orimligt.

Och publiken fick valuta för pengarna. Vid 22-tiden den aktuella kvällen dök en vit limousine upp på området. En bekant figur gick ut på scenen, gjorde v-tecken, log sitt patenterade varggrin och sa ”Here’s Johnny”. Med det var Mr Nicholsons bidrag till showen över och stjärnan gick av scenen.
Kanske för att sova i Svalöv. Vem vet?

Äntligen – då har säsong två av Tunna blå linjen premiär!

Bröt han på danska?

Flera lokala medier rapporterade om Nicholsons besök och hann få med det i tidningen. Men känslan av att något inte stämde gnagde på sina håll. Lät det inte lite som att Nicholson bröt på danska? Varför hade han klockan på höger hand när det är känt att han alltid bär den på vänster?
Det dröjde inte länge förrän artistförmedlaren medgav att förhandlingarna med den riktige Nicholson gått om intet. Då hade han städslat en lookalike istället. Nu är det så klart osäkert hur många som tagit sig till Citadellet för att Jack Nicholson skulle komma dit men föreningen som stod för evenemanget ansåg att deras goda namn stod på spel. Avslöjandet ledde till en rättslig tvist mellan föreningen och artistförmedlaren som sålt in Hollywood-stjärnan. Föreningen stämde bokaren för avtalsbrott och krävde 211 000 kronor. Efter flera år löstes tvisten. Föreningen fick 25 000 kronor som plåster på såren, skriver Expressen. Vem lookaliken var är ännu oklart. Men de som sett honom glömmer det aldrig.

Här är sommarens festivaler

Roskilde Festival. Roskilde, Danmark 25 juni – 2 juli.

Fragile Mountain Punk Festival. Göteborg 30 juni – 2 juli.

Kirunafestivalen. Sista festivalen i gamla stadskärnan. 30 juni – 2 juli.

Lollapalooza. Gärdet, Stockholm 1-3 juli

Alive. Borlänge 7-9 juli.

Törebodafestivalen. Töreboda 7-9 juli.

Gefle Metal Festival. Gasklockorna, Gävle 14-16 juli.

Bayside Festival. Helsingborg, 15-16 juli

Dansbandsveckan i Malung. 17-23 juli

Sundsvalls Torgfest. Sundsvall 21-23 juli

Hugo Parkfestival. Norrköping, 28-30 juli.

HudikKalaset. Hudiksvall 29-30 juli.

Skogsröjet. Reymyre, 29-30 juli.

Storsjöyran. Östersund 29-31 juli.

Time To Rock. Folkets park, Knislinge, 4 augusti.

Way Out West. Slottsskogen, Göteborg, 11-13 augusti

Ladies Love Hiphop. Fållan och Slakthusområdet, Stockholm. 20-22 augusti.

Festival of the midnight sun. Skylten, Linköping 2-3 september. Atomic Swing, Ebbot Lundberg, Louise Hoffsten, Lolita Pop, Pascal, Vånna Inget, Trummor & Orgel.

Bonfire Festival. Stångebrofältet, Linköping 9-10 september

Källa: Musikindustrin.se