Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Pernilla August: ”Jag känner mig så öppen för livet”

13 apr, 2023 
Gunnar Rehlin
Pernilla august
Pernilla August fyller 65 i år och kan se tillbaka på en gedigen karriär, både framför och bakom kameran. Och branschen verkar finnas i blodet; två av Pernillas döttrar är också skådespelerskor, medan den tredje är scenograf. Men nyblivne maken Isac, som hon lärde känna redan i lågstadiet, kommer från en helt annan bransch.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pernilla August sitter på en bänk i en by som är en mix av verkliga hus och kulissbyggen. Vi befinner oss några mil utanför staden Kaunas i Litauen. Här spelas scener till tv-serien Ronja Rövardotter in.

Se också: 6 saker om Pernilla AugustBrand logo
Se också: 6 saker om Pernilla August

– Jag är nöjd. Och jag tycker fortfarande att det är jätte-jätte-jätteroligt att spela. Jag tar mitt yrke på största allvar.

Pernilla spelar byns borgmästare. Det är en karaktär som bara är omnämnd i Astrid Lindgrens bok, men som i tv-serien blivit kött och blod. Producenten Bonnie Skoog säger att de som förvaltar Astrid Lindgrens arv inte har tillåtit att man hittar på nya karaktärer, men om någon bara är omnämnd i en bisats i boken har det varit fritt fram att utöka den karaktären.

Annons

– Min roll är liten, men den är viktig, säger Pernilla August och fortsätter:

– Rövarna tar handelsmännens saker, och folket i byn får inte mat, då är det min roll att fixa nya fogdar.

Men Ronja Rövardotter som tv- serie dröjer. Något premiärdatum är ännu inte satt, det troliga är någon gång kring julen 2023.

Spelar mot döttrarna

Asta August och Pernilla August
I tv-serien Händelser vid vatten spelar Pernilla den äldre Annie Raft, samtidigt som dottern Asta Kamma gestaltar den yngre Annie.

Nyligen har vi kunnat se Pernilla spela mot bland andra Rolf Lassgård i tv-serien Händelser vid vatten, baserad på Kerstin Ekmans bok med samma namn som bygger på de verkliga – och ännu olösta – morden på två holländska turister i Appojaure 1984. Boken betraktades länge som omöjlig att filmatisera.

När jag träffade regissören Anthony Minghella som lyckats göra en annan ”omöjlig” film; Den engelske patienten, berättade han att han drömt om att göra film av Ekmans bok men kommit fram till att det inte gick. Men nu har Mikael Marcimain, en av Sveriges bästa regissörer, satt tänderna i verket efter ett manus skrivet av Maren Louise Kähne.

Annons

– Jag tror Mikael har gjort en jättefin serie, det är en stor historia med så många olika schatteringar, säger Pernilla.

– Det har varit jättekul att göra den och jag har dessutom fått spela mot två av mina döttrar – Asta spelar mitt yngre jag och Alba mitt barnbarn.

Pernilla August, Händelser vid vatten
Händelser vid vatten är baserad på Kerstin Ekmans klassiska roman med samma namn.

Ja, under de senaste åren har döttrarna Alba och Asta fått allt större roller både på film och tv. Mest uppmärksamhet hittills har Alba fått för rollen som Astrid Lindgren i Unga Astrid och tv-serierna Knutby och The rain. Asta har vi nyligen kunnat se i bland annat filmatiseringen av boken Bränn alla mina brev.

Man kanske kan tro att döttrarna blivit skådespelare precis som mamma för att Pernilla uppmuntrat dem till det. Men det stämmer inte.

Annons

– Det har jag inte gjort. De har själva valt den vägen och kom in på scenskolan. Däremot var jag ju ofta tvungen att ta med dem på inspelningar när det gick, så de har väl skådespelaryrket i sitt dna på något sätt. Det hade nästan varit konstigare om de hade gjort någonting annat! Och min äldsta dotter, Agnes, är scenograf.

Fakta. Pernilla August

 • Ålder: 64 år.
 • Gör: Skådespelerska och regissör.
 • Bor: I Stockholm.
 • Familj: Döttrarna Agnes Östergren, Alba August och Asta Kamma August.
 • Aktuell: Med Ronja Rövardotter.

Tycker det är kul att jobba

Pernilla August fyller 65 år under 2023. Hon säger med ett skratt att det är naturligt att fundera på att trappa ner. Hon har gått från att göra huvudroller till att göra roller som tar åtta till tio dagar att spela in. I stället känner Pernilla att hon kanske vill regissera igen – att få göra ännu en film.

– Det är så häftigt, men också så jäkla svårt. Och jag vet hur mycket det kostar känslomässigt. Men ska jag regissera måste jag brinna för historien, det är lite fatalistiskt. Jag har aldrig varit en bruksregissör. Jag måste vara förankrad i historien, den måste appellera till mig personligen.

Annons

Finns det några roller som Pernilla drömmer om att göra?

– Nej, nu är det slut, säger hon och skrattar:

Pernilla August, Alba August
Pernilla tillsammans med dottern Alba på Guld-baggegalan i januari 2023.

– Skämt åsido, det kan hända mycket. Plötsligt kommer det nya regissörer, nya sammanhang, nya konstellationer. Jag känner mig så öppen för livet och för yrkeslivet, samtidigt som jag funderar på att trappa ner.

”Pandemin gjorde något med mig

Även om hon funderar på att jobba mindre känner hon dock i dagsläget att hon njuter av arbetet.

– Pandemin gjorde något med mig. Det var som om jag plötsligt ramlade av allting. Tre år. Vad fan hände? Nu börjar jag känna hur kul det är att jobba igen. Jag fortsätter filma, jag gör det i några år till.

Jämför film med LP-skivor

Hennes karriär är lång. Hon har arbetat med en rad av de stora skandinaviska och internationella regissörerna. På sitt cv kan Pernilla skriva att hon är den enda skådespelerska som spelat mamma till Ingmar Bergman, Jesus och Darth Vader, skurken i Star wars.

Annons

Hon försöker se allt som döttrarna gör, men kan liksom många av oss andra ibland känna sig övermätt på det överflöd av serier som streamingtjänsterna öser ut – och som gör att biograferna tappar besökare.

Jag skäms över att jag inte går mer på bio

– Jag skäms över att jag inte går mer på bio. Det är sorgligt. Vi borde alla se till att vi inte tappar biograferna. Jag skäms, men jag jobbar ju och hinner inte.

Hon jämför film med LP-skivor.

– Det är en märklig tid. Film är som LP-skivorna. De kommer alltid att leva, men det är en svår tid. Människor lägger ner sin själ i det de gör, sen visas det på streaming och om man inte gillar det så spolar man vidare. Man kan ju till och med öka hastigheten.

Pernilla August Isac Larsson
I somras gifte sig Pernilla för tredje gången. Då sa hon ”ja” till sin älskade Isac Larsson, som hon känt sedan lågstadiet.

Hemligt projekt

Är Pernilla August nöjd med sin långa och framgångsrika karriär? Svaret kommer snabbt.

Annons

– Jag tänker inte så. Men jag kan ibland känna ”wow” kring det jag varit med om. När jag filmade med Ingmar Bergman, då var det inget snack om att börja innan manuset var klart. Det händer ofta i dag, allt ska gå så snabbt, säger hon och fortsätter:

Nu ska allt gå så jäkla fort

– Och tänk att jag har fått vara med om att se dessa fantastiska scenerier, dessa hantverk, det var så genuint och trovärdigt. Jag kunde gå omkring i ett kulissbygge och fundera över om det var ett riktigt hus. Numera görs det digitalt. Det fanns mycket mer tid, nu ska allt gå så jäkla fort. Tid är pengar.

Den plats där vi sitter just nu är som sagt en mix av riktiga hus, en sorts litauiskt Skansen, och kulissbyggen. Det känns trovärdigt. Även rekvisita som bröd och fiskar som finns i handelsmännens bodar är äkta vara. Efter veckorna i Litauen kommer man under lång tid fortsätta filma i Sverige.

Under tiden har Pernilla August ett par andra kommande projekt att fundera över, men allt är ännu hemligt. Det är så numera i en värld där nyheter sprids över världen på några sekunder.

– Jag vet, jag får inte berätta, det var inte lika hemligt förr. Jag känner mig jättegammal, säger hon med ett glatt skratt.

Pernilla Augusts meritlista – ett urval

Medverkande i filmer och tv-serier:

 • Fanny & Alexander
 • Den goda viljan
 • Enskilda samtal
 • Star Wars, episod 1 och 2
 • Dag och Natt
 • Call Girl
 • Gentlemen
 • Utredningen
 • Britt-Marie var här
 • Young Royals

Regisserat:

 • Blindgångare
 • Svinalängorna
 • Den allvarsamma leken
 • Scener ur natten
Annons