Rickard Söderberg pirrig inför Allsång på Skansen

Sångerskan Sanna Nielsen och operasångaren Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg ser fram emot att göra sin debut i Allsång på Skansen.

Foto: Karin Törnblom/TT och Rickard Söderberg

De stora scener som Rickard Söderberg vanligtvis brukar stå på ekar tomma i skuggan av corona-viruset. Men det finns en stor scen som ännu bjuder på underhållning och stjärnglans. I kväll gör operasångaren debut i Allsång på Skansen.

För de flesta kulturarbetare har våren och sommaren 2020 varit tuff, så även för tenoren Rickard Söderberg.

Allsång på Skansen 2020: Alla artister och program

I början av mars stängde Malmö Opera helt, där Söderberg spelade i operetten Orfeus i underjorden, tillsammans med bland andra Loa Falkman och Marianne Mörck.

Men den folkkäre tenoren är inte den som ligger på latsidan. Som allas.se tidigare skrivit har han under våren lagt ut sånglektioner på Youtube, lett guidade turer på Malmö Opera virtuellt, sjungit nedanför balkonger på äldreboenden och gjort ett par konserter på Ystads Teater inför 50 personer i publiken, som för närvarande är maxgränsen vid offentliga tillställningar.

Sjunger för tv-tittarna

Och är det något evenemang som kan tyckas beroende av sin stora och trogna publik så är det Allsång på Skansen, som varje sommar lockar tusentals besökare till Skansens stora scen.

Men i år är det direktsända programmet corona-anpassat och spelas in utan publik. Och i kväll är Rickard Söderberg gäst i Allsång på Skansen – för första gången. Vi når honom på telefon mellan repetitionerna.

– Det är en underbar känsla att vara här. Även om det nu är på lite avstånd är det en känsla av att vi sjunger tillsammans, jag och publiken hemma framför tv-apparaterna. Jag finns här bara för deras skull och vill verkligen att alla ska känna att vi sjunger ihop – jag och dem, bara vi.

Spänd inför Allsång på Skansen

Trots att den i vanliga fall skönsjungande publiken uteblir i år känner sig Rickard Söderberg pirrig inför sitt framträdande. I ett Instagram-inlägg dagen innan sin Allsångs-premiär skriver den erfarne operasångaren:

”Ligger på hotellrummet och försöker njuta av mitt livs första Allsång på Skansen imorn. Pirrigt, läskigt och alldeles, alldeles underbart.”

– Men jag är bara skönt, härligt nervöst. Det är ju jättestort. Och sättet att komma förbi det läskiga är att känna att det är jag och Barbro i Borlänge och Marika i Kalmar – det är vi.

Allsången som Rickard ska sjunga i kväll är Vår bästa tid är nu, och på egen hand ska han framföra en operett, som den store operettälskare han är.

Sanna Nielsen en dröm att jobba med

Utöver Rickard Söderberg gästas allsången i kväll av Eva Dahlgren, Estraden, Gee Dixon, Shirley Clamp och Gladys del Pilar. Och som vanligt är det Sanna Nielsen som håller i rodret, som Rickard tidigare gjort föreställningar och produktioner ihop med.

– Hon är en dröm att jobba med, superprofessionell, sjunger skitbra, är världens trevligaste och enklaste. Hon är verkligen en drömsångpartner!

Det må vara debut för Rickard i Allsång på Skansen, men han är sedan lång tid tillbaka en rutinerad allsångare. Bland annat leder han allsång på Malmö Opera.

– Jag älskar allsång och har även lett opera-allsång på Pride i många år. Just det här att få sjunga tillsammans är så fantastiskt – man får andas ihop, musicera ihop, man uttrycker något ihop, och man gläds och har roligt ihop. Trots att vi inte kan sjunga i kör tillsammans just nu så kan vi sjunga ihop på distans.

Alla måste sjunga med

Rickard tror att allsången på tv kan lätta upp lite i dessa tider.

– Jag hoppas den kan vara ett litet uns av lättnad och luftig glädje mitt i det som är ganska tungt just nu för många. Jag uppmuntrar verkligen alla där hemma, det är nästan en order: sitter man i soffan hemma och tittar, då sjunger man med!

Och Rickard lever som han lär:

– Jag har suttit vecka efter vecka hemma och sjungit, absolut!

Visst har Rickard Söderberg saknat den stora publiken under våren och sommaren, men han menar att det har gått nästan lika bra att möta publiken på andra sätt, till exempel genom sociala medier.

– Jag upplever att det har blivit ett mycket mer direkt tilltal, och corona har ju öppnat upp för liveströmmar. Men det är klart, de stora produktionerna, den stora publiken, orkestern – riktig opera liksom – det finns inget som det, och det saknar jag så oerhört.

Se Allsång på Skansen här!

Rickard Söderbergs budskap i coronatider: ”Solen går upp ännu en dag”