Rickard Söderbergs kyrkliga initiativ sprider budskap om kärlek

Rickard Söderberg i en pride-tröja.

Foto: Tomas LePrince / KvP / TT

Operasångaren Rickard Söderberg har länge kämpat för människors lika värde och har en stark röst inom HBTQ-frågor. Nu vill han sprida sitt kärleksbudskap genom att anordna konsert i en kyrka som tidigare varit ett säte för homofober.

Planerade konsert i kyrka med homofobisk bakgrund

Rickard hade tidigare i våras planer på att anordna en konsert i en kyrka på västkusten. Gaytenor, som han heter på Instagram, postade ett inlägg där han beskriver kyrkan som ett tidigare säte för Sveriges mest högljudda homofober. "De drev kampanjen mot könsneutrala äktenskap och gamla artikeln ”Sälja min dotter som slav” fick nytt liv just på grund av dem." Skriver Rickard i inlägget.

Brev till präster som var emot samkönade par

Artikeln som Rickard nämner har han själv skrivit med inspiration från en amerikansk text som ifrågasätter religion. Texten är skriven som ett brev till de präster som undertecknat uppropet mot välsignelseakt för samkönade par, vilket innebär att de inte vill välsigna homosexuella. På sin blogg beskriver Rickard hur uppståndelsen kring artikeln blev startskottet till hans stora engagemang för att försöka förstå varför människor väljer hat istället för kärlek.

Rickard Söderberg: ”Vi måste hitta nya sätt att möta varandra”

Kyrkorådet ställde in men Rickard gav inte upp

Rådet i kyrkan där spelningen var planerad valde till Rickards besvikelse att stoppa konserten, men detta var inget som skulle hindra honom från att sprida sitt kärleksbudskap. Istället ringde Rickard upp en bygdegård som ligger granne med kyrkan och erbjöd sig att hålla framträdandet där. Bygdegården tackade ja och Rickard genomförde två Corona-säkra konserter. Pengarna från konserterna valde Rickard att donera till Regnbågsfonden vilket är en rörelse som arbetar för människors lika rättigheter, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck.

Tror på försoning och möten

Trots det tråkiga beskedet från kyrkan där konserten egentligen var planerad valde Rickard att göra ett besök. "Jag tror på försoning och möten, så jag passade på att smyga in i kyrkan, och jag är säker på att den energi jag lämnade kvar kommer resultera i att jag snart får komma dit och sjunga med deras fina kyrkomusiker, trots att en del präster och andra överordnade inte riktigt hittat hela vägen fram till kärleksbudskapet än." Skriver Rickard på sin instagram.

Blev tackad av en Regnbåge

Det fina budskapet verkade nå ut genom musiken och som ett tecken från ovan sken himlen upp i en regnbåge när Rickard var påväg hem. "När vi lämnade byn hälsade oss en dubbel regnbåge, så jag vet att trångsynthetens och enfaldens tid snart är ett minne blott, och vi kan mötas i kärlek, mångfald och alldeles, alldeles underbar musik." Skriver han på sin Instagram. Trots alla de fördomar som Rickard och andra HBTQ-personer möts av så är han fortsatt hoppfull. "Jag slutar aldrig tro på kärleken!".

Regnbåge på en blå himmel

Foto: Shutterstock/TT

Rickard Söderbergs glädje över speciella gåvan från äldreboendet