Så gick det för skådespelarna i Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren tillsammans med skådespelarna Lars Söderdahl, t.v. som spelar skorpan och Staffan Götestam, t.h. som spelar Jonatan, vid filminspelningen av "Bröderna Lejonhjärta på Österlen i Skåne

Astrid Lindgren tillsammans med skådespelarna Lars Söderdahl, t.v. som spelar skorpan och Staffan Götestam, t.h. som spelar Jonatan, vid filminspelningen av "Bröderna Lejonhjärta på Österlen i Skåne.

Foto: Göran Strandberg / TT

De har blivit ikoniska för rollerna som bröderna Skorpan och Jonatan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.
Efter succén har skådespelarna Staffan Götestam och Lars Söderdahl försvunnit från rampljuset, och båda valt bort skådespelarlivet.
Så här lever Lejonhjärta-profilerna idag.
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker
1:48

Efter reklamen: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

(1:48)

Slå på ljud

Bröderna Lejonhjärta har blivit en av Astrid Lindgrens mest älskade böcker och filmer – vi har alla en relation till de modiga bröderna som står upp mot Tengil och Katladraken i Nangijala.

I filmen från 1977 spelas bröderna Skorpan och Jonatan av Lars Söderdahl och Staffan Götestam, och de två unga skådespelarnas insatser har blivit en del av filmhistorian. Men även om de är väl ihågkomna idag, 44 år senare, så har ingen av dem fortsatt med skådespeleriet i någon större grad.

Skorpan

Lars Söderdahl i Bröderna Lejonhjärta.

Foto: CAP/SFS

Staffan Götestam var 25 år när Bröderna Lejonhjärta hade premiär. Han hade bara gjort en film innan dess, och efter Astrid Lindgren-filmen blev det bara en film till, på 80-talet. Men även om han lämnade skådespelarkarriären bakom sig snabbt så har han fortsatt bakom kulisserna, och framförallt jobbat vidare med Astrid Lindgrens arv.

– Det var längesen, väldigt längesen. Ja det var på 70-talet någon gång jag la av. Jag har jobbat mest som producent och författare och regissör. Jag regisserade senast ”Grease” i Malmö, det var en stor succé, har han berättat för Expressen.

Här är Astrid Lindgrens alla barnbarn idag

Staffan Götestam för Astrid Lindgrens arv vidare

Genom åren har Götestam inte bara regisserat filmatiseringen av Nils Karlsson Pyssling, men också regisserat en lång rad teaterföreställningar baserade på barnboksförfattarens alster. Staffan Götestam är regissören bakom den omtalade Pippi Långstrump-uppsättningen på Folkan där Siw Malmkvist spelade Pippi. Han har också regisserat samma föreställning med Pernilla Wahlgren i huvudrollen, samt Markoolio som Karlsson på taket.

Staffan minns fortfarande Astrid Lindgren med stor värme, och som en ”fantastisk person”.

– Det var hon absolut. Hon var en förebild för många på denna jord och det kan vi ju känna fortfarande även om hon har varit borta i många år, säger han till Expressen.

Än idag blir Staffan Götestam igenkänd från sin roll som Jonatan Lejonhjärta.

– Ja det är konstigt eftersom att det är på 70-talet ja men ibland händer ”var det du som spelade” ja då kan man inte neka till det. Nej men det är bara positivt att människor vill ha något trevligt att prata om. Det tycker jag.

Staffan Götestam blir fortfarande igenkänd

Staffan Götestam blir fortfarande igenkänd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Skorpan bytte namn – började missionera

Lars Söderdahl är en av få barnskådespelare som haft flera roller i Astrid Lindgren-filmer. Medan skådespelare som Allan Edwall och Per Oscarsson kunde återkomma mellan filmerna, så var det desto ovanligare att barnen återkom i olika filmer. Söderdahl spelade först Lillebror i Karlsson på taket, och sedan Skorpan i Bröderna Lejonhjärta.

Lars Söderdahl

Lars Söderdahl, som spelade Skorpan, 1985.

Foto: Roger Tillberg/TT

Efter tiden som barnstjärna valde han dock bort skådespelarlivet, och började i vuxen ålder istället missionera i Sydamerika och gå med i Livets ord. Efter att ha haft en roll i den Guldbaggenominerade kortfilmen Inte panik 2010 har Söderdahl valt bort offentligheten helt, och till och med bytt namn skriver Expressen.