Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

John Pohlman blev 80-talets viktigaste tv-person – så lever han i dag

05 okt, 2023 
AvLinus Brännström
FotografTT
Han var i direktsändning varje dag och blev Sveriges mest folkkära tv-meteorolog. Nu berättar John Pohlman om hur livet ser ut efter att han lämnade rutan för snart 20 år sedan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Se också: Det här minns vi från 80-talet

John Pohlman var meteorolog på Sveriges Television i 30 år. Till en början jobbade han på SMHI och delade tiden i rutan med en rad andra klassiska meteorologer som Curry Melin, Stig Ahlgren och Karl-Einar Karlsson.

Men när SVT flyttade vädersändningarna från Norrköping till Stockholm i början av 1980-talet följde John Pohlman med och blev då anställd av public service-bolaget.

John Pohlman 1982 – på den tiden meteorologerna ritade för hand på väderkartorna.

Så lever John Pohlman i dag

Det gjorde att han kom att synas i Rapport varje vardagskväll under många år – på köpet blev han vår mest folkkära tv-meteorolog.

Annons

– Jag jobbade på SMHI och hade det här med tv som extraknäck, sedan fick de en ny generaldirektör som sa att som statligt anställd fick vi inte konkurrera med vår arbetsgivare så han hotade att anmäla oss. Han ville att SMHI skulle ta över väderrapporterna på SVT, men det ville definitivt inte SVT, de ville bestämma själva vem som skulle presentera vädret i rutan. SVT och generaldirektören kom inte överens, det slutade med att SVT anställde en meteorolog istället och det blev jag. Det gjorde att jag var i rutan fem kvällar i veckan och folk började känna igen mig. Jag kom ju in i deras hem varje kväll, berättar John Pohlman för Aftonbladet.

Han gick i pension 2002 och blev samma år hedersdoktor vid Stockholms universitet. Sedan dess har John Pohlman, som också är jazzpianist, bland annat turnerat landet runt och spelat med olika band.

Annons

I våras fyllde John Pohlman 85 år, på grund av pandemin blev det ett stillsamt firande med hustrun, och han är fortfarande pigg och aktiv vid pianot.

– Nu har det inte blivit något spelande sedan pandemin drog igång. Men jag håller fortfarande fingrarna igång och de fungerar så när pandemin är över är det inte omöjligt att jag tar upp det igen, säger han till Aftonbladet.

John Pohlman om kärleken till sin fru

John Pohlman och hustrun Ann-Christine har för övrigt varit ett par i över 65 år. De gifte sig 1962 och har barnen Robert, Susanne och Hélen tillsammans.

Annons

För Aftonbladet berättar han om hur han och Ann-Christine lyckats hålla ihop under alla år – det handlar om att inte slita på varandra.

– Man träffas inte så ofta. Mellan 1965 och 1967 tog jag en utlandstjänst som meteorolog i i Persiska viken. Det dröjde ett tag innan jag fick dit min familj, sedan när jag kom hem igen så började jag på tv, då hade jag dels jobbet på SMHI och dels på tv så det blev inte att vi träffades så mycket. Framför allt när jag blev anställd på tv så veckopendlade jag och hade en övernattningslägenhet i Stockholm. De sista 20 åren på tv var jag bara hemma lördag och söndag, då nöter man inte på varandra, säger han till tidningen.

Annons