Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så lika men ändå så olika
– mormor Silvia och farmor Ewa

26 dec, 2019 
Maud Holmberg Klyft
Drottning Silvia och Daniels mamma Ewa Westling.
Mormor och farmor – Drottning Silvia och Ewa Westling.
Vad är väl en bal på slottet mot en mysig familjekväll i ett rött trähus i Ockelbo? Båda kan vara alldeles, alldeles underbara!
Och det finns de som inte ens behöver välja. Prinsessan Estelle och prins Oscar trivs både hos mormor och farmor som lever helt olika liv!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Även om de båda älskar sina barnbarn kan vare sig mormor eller farmor hämta barnbarnen efter skolan eller förskolan.

Allt om prinsessan Estelle och prins OscarBrand logo
Allt om prinsessan Estelle och prins Oscar

Mormor har, 76 år gammal, fortfarande ett hektiskt arbetsschema. Dessutom skulle det väcka alldeles för stor uppmärksamhet om Sveriges drottning kom till skolan med en påse frukt och bullar för att hämta Estelle eller Oscar för en gemensam myseftermiddag.

Mormor kan alla tricks i världen

Farmor Ewa bor i Ockelbo i Gästrikland, och det tar några timmar att ta sig de ca 25 milen till Stockholm.

Men när Hagasyskonen träffar farmor och farfar eller mormor och morfar blir det kvalitetstid. Ibland är mormor-stunderna offentliga, något de små tidigt fått lära sig.

Estelle viskat försynt något till mormor Silvia på kungliga balkongen.
”Vill du veta en hemlis, mormor?” Foto: TT

Estelle har sedan hon var riktigt liten haft en ängels tålamod och nästan alltid klarat det galant. Hon ser alltid pigg ut, vinkar glatt och höll sitt första lilla tal redan när hon bara var några år.

Annons

Lillebror Oscar är blyg, lite mer försiktig och inte lika bekväm med stora folkmassor, representation och det som är okänt. Men ge honom en boll och han förvandlas till ett glatt energiknippe!

Estelle kramar Ewa Westling.
När det blir lite långtråkigt under representation är det gott att ha farmors famn att krypa upp i. Foto: TT

Även om mormor arbetar mycket prioriterar hon barnbarnstid. Kvalitetstid då hon får rå om barnbarnen, ”livets dessert”. Och då blir det både mys, pyssel och lek.

– ”Mormor kan alla tricks i världen känns det som”, sa Estelle när hela familjen planterade om hyacinter, gjorde kryddnejlikeapelsiner och julkransar i hovets förra julfilm.

Ewa Westling får en varm kram av Estelle.
Kram – Världens bästa farmor! Ewa Westling och prinsessan Estelle står nära varandra. Foto: TT

Mys, lek, lugn och ro och sköna utomhusaktiviteter väntar barnbarnen när de besöker Ewa och Olle Westling i Ockelbo. Här i farmors och farfars faluröda villa, där prins Daniel växte upp, har de alla en möjlighet att leva ett helt privat familjeliv. Här kan de åka skidor i skogen på vintern och leka på den stora villagräsmattan som är perfekt att spela fotboll, leka och hoppa hopprep på. Och gå i myskläder hela dagen om de vill.

Annons

Farmor lär vara en mästare på god mat och läckra kakor, hon uppskattar promenader och utomhusliv och läser gärna – säkert också för Estelle och Oscar som kan krypa in i en filt i soffan och bara njuta, busa och mysa.

Mormor: Drottning Silvia Renate

  • Född: Sommerlath, 23 december 1943 i Heidelberg.
  • Stjärntecken: Stenbock.
  • Bor: Drottningholms slott Ekerö, ca 20 rum i privata våningen, kök och pool.
  • Arbete: Drottninguppgifter.
  • Det visste du inte: Behärskar sju språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska, svenskt teckenspråk.

Farmor: Anna Kristina Ewa Westling

  • Född: Westring, 29 augusti 1944 i Arbrå i Hälsingland.
  • Stjärntecken: Jungfru.
  • Bor: Radhus i Ockelbo.
  • Arbete: Pensionär, arbetade tidigare på Postgirot Bank.
  • Det visste du inte: Släkt med skidstjärnan Frida Hansdotter.

Estelle och Oscar – både lika och olika

Utseendemässigt blir de mer och mer lika, prinsessan Estelle och lillebror prins Oscar. Men medan Estelle alltid varit nyfiken, utåtriktad och orädd i alla sammanhang är lillebror försynt och blyg, speciellt då det gäller offentliga framträdanden med många människor. Oscar trivs bäst i vana miljöer, då är han ett solsken. Men ger man honom en boll är energin och glädjen total, sägs det.

Estelle och Oscar busar i gräset.
Syskonen ser onekligen ut att trivas i varandras sällskap! Foto: TT

Båda barnen är lärda att vara miljömedvetna och hjälpa till att rädda vår natur. På sin facebooksida har kronprinsessan lagt upp en film där lille Oscar kommer farande på sin sparkcykel när han plötsligt tvärnitar, plockar upp något och hojtar: ”Plast, plast – plast i naturen!”. Både Estelle och Oscar är liksom mamma och pappa sportiga och deltog i Prins Daniels Lopp under Pep Dag i Hagaparken i höstas.

Annons