Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Corona: Så hjälper du äldre anhöriga att hålla kontakt med omvärlden

20 mar, 2020 
Johanna Svan
Kvinna hjälper äldre kvinna att hantera sin telefon.
Foto: Shutterstock/TT
I Sverige har personer över 70 år uppmanats att undvika nära kontakter för att skydda sig mot coronaviruset. Många riskerar nu att bli väldigt isolerade. Så här kan du hjälpa dina anhöriga att hitta på roliga saker och ha daglig kontakt med familj och vänner ändå.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Personer över 70 år rekommenderas av Folkhälsomyndigheten undvika nära kontakter för att skydda sig mot coronaviruset. Detta innebär bland annat att de ska begränsa sina kontakter med andra människor och be om hjälp att till exempel handla.

Videon kunde inte hittas

I och med att mötesplatser för äldre har stängt på många platser i landet riskerar nu många äldre att bli väldigt ensamma och isolerade.

Carin har slutat gå på gymmet

En som ännu inte har uppnått 70 år men ändå måste tänka på att vara försiktig är Carin Stolt, som snart fyller 65 år och är pensionär sedan två år tillbaka.

– Min make Thomas, 67, tillhör riskgruppen eftersom han varit mycket sjuk, men han är på bättringsvägen nu.

Carin berättar att de är väldigt noga med att bara umgås med familj och vänner som de vet är friska.

– Vissa av våra sju barnbarn har varit förkylda och febriga och då Facetimar vi ofta, ibland två gånger per dag.

En ny värld har öppnat sig i takt med att Carin fått koll på sin surfplatta och telefon. Den kunskapen kommer extra väl till pass nu under coronakrisen då mycket av kommunikationen med nära och kära sker via digitala hjälpmedel.

Just nu håller Carin och hennes man sig mycket för sig själva.

– Vi ser mycket serier på Svt Play, Viasat och dylikt, det finns många intressanta dokumentärer att se.

Annons

– Den här veckan har vi dessutom skippat att gå på gymmet. Vår träningsanläggning har träningsprogram i sin app som jag tränar efter. Tidigare tränade jag 4-5 gånger i veckan på gymmet, men jag håller mig därifrån just nu. Men de ska börja med utomhuspass för oss seniorer nästa vecka och det ska jag gå på.

Carin och Thomas har hund så de kommer ut i friska luften varje dag. Och det är ju också rekommendationerna just nu, även om man inte ska ha nära kontakt med andra personer om man är äldre så går det bra att ta en promenad.

Stängt äldreboende

Carin och Thomas mammor bor på äldreboende.

– På det ena är det helt stängt för oss, men då ringer vi ett par gånger i veckan i stället. Min mamma besöker jag här i Helsingborg cirka två gånger i veckan. Jag har fått rådet av personal på hennes boende att inte handhälsa eller kramas. Det går bra.

Annons

Coronaviruset har även gjort att paret inte kan planera in någon resa, vilket de hade sett fram mot att göra.

– Men vi drömmer oss bort och fantiserar om var vi vill resa framöver.

– Det svåra med viruset är att man inte vet om man är smittbärare eller inte. Därför håller vi oss för oss själva och försöker exempelvis laga god mat att njuta av.

– Vi tittar mycket på tv för att följa läget i Sverige och världen för att hålla oss välinformerade. Jag är orolig för alla småföretagare och för vår ekonomi.

Men vissa saker är som tidigare.

– Vi handlar i vår matbutik cirka två gånger i veckan som tidigare.

– Och snart ska vi åka och träffa ett par goda vänner i Beddingestrand. Skratta, ta en promenad kanske, umgås och äta gott tillsammans. Då blir det bara vi fyra, avslutar Carin.

Digitala tjänster minskar isoleringen

Genom att ha tillgång till en smart telefon eller en läsplatta och olika digitala tjänster kan man minska känslan av isolering och hjälpa sina äldre anhöriga att hålla kontakt med familj och vänner, roa sig i hemmet och handla på nätet.

Annons

Här kommer några tips:

Sociala medier – håll kontakt via nätet

Genom bland annat Facebook och Instagram kan man både följa vad nära och kära gör och genom Facebooks chatt Messenger kan man ha videosamtal.

Med Skype kan man ha videosamtal eller gruppsamtal med nära och kära.

Appar – spela och lös korsord

Med en smart telefon kan man ladda ner massor av appar och hålla sig sysselsatt med roliga spel, korsord med mera.

Handla via nätet

När man ska undvika kontakt är det väldigt smidigt att kunna beställa sina matvaror via nätet och få dem hemskickade.

Underhållning via nätet

Möjligheterna är nästan oändliga i den digitala världen. Youtube för roliga eller intressanta videoklipp. Spotify för musik. Netflix, C More och HBO för filmer och serier. Pling och Readly för att läsa tidningar på nätet. Och mycket mer.

Annons

Träna via nätet

Att röra på sig är alltid bra men speciellt om man är orolig för att gå ut på den dagliga promenaden. Det finns olika träningspass på bland annat Youtube. Och det behöver inte vara krävande konditionspass utan det går även att hitta pass med exempelvis rörlighet eller yoga.

Onlinekurser

Varför inte passa på att ta en kurs? Det finns flera olika kursverksamheter på nätet.

Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Handböcker guidar i den digitala världen

De två Digitant-böckerna nedan är handfasta vägledningar till hur man får tillgång till den digitala världen och utnyttja det på bästa sätt. Upplägget är genomtänkt med sammanhang, exempel och övningar.

Annons

Många säger ”nej, det är inget för mig” istället för att våga sig ut i den digitala världen. Men med en handbok känner de sig genast tryggare.

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Digitant böckerna

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Annons