Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så ser Dagny Carlssons nya liv på äldreboendet ut

15 okt, 2021 
https://image.allas.se/image-226889?imageId=226889&width=1320&height=1320&cropw=52.04&croph=100&x=15.24&y=0
Jessica Rådne
Fotograftt
Dagny Carlsson
För första gången i sitt 109-åriga liv upplever Dagny Carlsson nu hur det är att bo på ett äldreboende. Så här ser dagarna ut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I maj i år, strax efter att Sveriges äldsta bloggare hade firat sin 109-åriga födelsedag, kom beskedet att Dagny Carlsson blivit tvungen att akut läggas in på sjukhus.

– Dagny är inlagd på sjukhus för observation. Förhoppningsvis kommer hon att berätta om sina upplevelser när hon återupptar bloggandet, skrev Dagnys vän och datorlärare Elena Ström, 72, i ett inlägg på bloggen.

dagnys tårta
På 106-årsdagen för tre år sedan firade Dagny Carlsson med smörgåstårta och champagne hemma i lägenheten.

Dagny som tidigare bott ensam hemma i sin lägenhet fick efter det förflyttas till ett äldreboende där hon nu spenderar sina dagar. På senare tid har hon via Elena gett en rad uppdateringar om hur livet där ser ut, skriver Expressen.

Annons

Se också: Dagny Carlsson Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggareBrand logo
Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

Tar promenader i korridoren

Elena Ström agerar sedan flera år tillbaka presstalesperson åt Dagny. Nu har hon på uppdrag av Dagny beskrivit den nya tillvaron.

– Hon har bett mig skriva så att folk vet att hon lever. Efter omständigheterna – hon är 109, är hon pigg och väldigt glad. Men det är klart, hon är för första gången i sitt liv på ett äldreboende. Det är helt andra miljöer och en helt ny livsstil, skriver Elena på Dagnys blogg.

Annons

Dagny försöker hålla igång på äldreboendet. Under ett av Elenas besök hos sin vän tog de en kort promenad ihop. Dagny blev av förklarliga skäl trött av turen, förklarar Elena.

– Konditionen är inte lika bra, men det är väl förklarligt. Hon promenerar inte någonstans, bara i korridoren. Men hon är på väldigt gott humör och hon ser pigg ut.

Journalister hålls borta från äldreboendet

dagny i fråga doktorn
År 2017 var Dagny Carlsson med i SVT-programmet Fråga Doktorn. Här ser vi henne med programledare Suzanne Axell och husdoktor Gunilla Hasselgren.

Dagny är vid det här laget medievan men på äldreboendet är inga journalister välkomna, förklarar Elena.

Annons

– Släkten vill inte att pressen ska komma in på boendet, och de släpper inte in andra människor. Det är bara en liten vänkrets och släkten, skriver hon.

Elena berättar att hon besöker sin vän två till tre gånger i månaden och att familjen kommer till äldreboendet varje vecka.

– Hon är piggast av alla, och hon är äldst. Eloge till henne, skriver Elena om Dagny.

Källa: Expressen

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons