Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så ser kvinnorna i James Bond-filmerna ut i dag

14 sep, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Att spela ”Bondbrud” har varit ett bra karriärsdrag för mängder av kvinnliga skådespelare ända sedan 60-talet.
Så här har det gått för några av Bondfilmernas mest kända kvinnliga skådespelare genom åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 oförglömliga stunder i Svenska HollywoodfruarBrand logo
Se också: 5 oförglömliga stunder i Svenska Hollywoodfruar

Shirley Eaton – Goldfinger (1964)

James Bond-filmen Goldfinger var en av de mest populära filmerna på 60-talet, och i den spelar Shirley Eaton karaktären Jill Masterson den guldmålade kvinnan som hjälper Bond att utpressa Goldfinger. Efter sin medverkan i filmen 1964 sköt Eatons karriär i höjden, och hon medverkade i sammanlagt ett 40-tal filmer och tv-serier under 50- och 60-talet. 1969 pensionerade hon sig från yrket för att ta hand om sin familj, men hon har skrivit en bok om att vara Bondkvinna.

Annons

Luciana Paluzzi – Thunderball (1965)

Spindelkvinnan Fiona Volpe i Thunderball spelades av italienska skådespelaren Luciana Paluzzi. Efter sin insats filmen spelade Paluzzi in ett antal andra filmer, men lyckades aldrig komma med i något stort filmprojekt igen. Efter att ha spelat i Hawaii Five-O 1978 lade hon ner skådespelarkarriären.

Lana Wood – Diamonds are forever (1971)

I den populära James Bond-filmen Diamonds are forever spelar Lana Wood Plenty O'Toole, som hjälper Bond att vinna stort på ett casino i Las Vegas. Som många kvinnor i Bond-filmerna har hon dock inget lyckligt öde i filmen.

Annons

Lana Wood är i dag filmproducent, och har haft biroller i olika filmer och tv-serier.

Jane Seymour – Live and let die (1973)

Jane Seymour spelar tarotkortsläsaren och sierskan Solitaire i favoriten Live and let die. Hon börjar med att jobba emot Bond, men går snart över till att hjälpa honom istället.

För Jane Seymour var medverkan i Bond-filmen ett bra drag för karriären – hon har både blivit framgångsrik som skådespelare och producent, och vann 1982 en Golden globe för sin roll i East of Eden. Hon har också fått en Emmy.

Annons

Britt Ekland – The man with the golden gun (1974)

Svenska Britt Ekland spelade Mary Goodnight i The man with the golden gun, tillsammans med andra svenska skådespelaren Maud Adams. För Britt blev filmen fortsättningen på en strålande karriär, där hon främst under 70- och 80-talet spelade in många filmer. Efter sin medverkan i filmen träffade hon världsstjärnan Rod Stewarts om hon var tillsammans med i två år.

Britt har också släppt flera böcker och varit med i Svenska Hollywoodfruar.

Annons

Grace Jones – A view to kill (1985)

Grace Jones är en av de mest ikoniska Bondkvinnorna genom tiderna. I A view to kill spelade hon en lönnmördare som först är efter Bond, men sedan ansluter sig till honom. Supermodellen har, efter sin medverkan i James Bond, haft roller i filmer Vamp och Boomerang, men har främst gjort soundtracks till kända filmer genom åren. Fotomodellen var tillsammans med svenska skådespelaren Dolph Lundgren under James Bond-tiden, och har genom åren gjort sig känd för sin extravaganta stil.

Annons

Izabella Scorupco – Goldeneye (1995)

Efter Britt Ekland och Maud Adams i The man with the golden gun 1974 dröjde den 21 år innan det dök upp en svensk Bondkvinna igen. I Goldeneye spelar Izabella Scorupco ryska programmeraren Natalya Simonova, som hjälper Bond med hans uppdrag.

Rollen i filmen blev början på en internationell karriär för svensken, som fortfarande bor i USA, där hon har två barn med två exmän. Nu senast syntes hon i svenska tv-serien Förstfödd.

Teri Hatcher – Tomorrow never dies (1997)

Teri Hatcher spelar James Bonds exflickvän Paris Carver, som nu är tillsammans med hans fiende istället. Som så många filmer tidigare byter hon dock sida och hjälper Bond till slut.

Annons

Teri Hatcher är inte mest förknippad med James Bond – snarare är det nog jämt skägg mellan de som känner igen henne från Stålmannen-serien Lois and Clark: The new adventures of superman eller Desperate housewives. Hon har också spelat i Seinfeld.

Annons