Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sångerskan Malena Ernman: Visst kan jag känna av ålderismen

27 mar, 2024 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Sangerskan Malena Ernman framfor en scen med rod rida.
Foto: TT
Hon har de bästa åren framför sig som sångerska, säger Malena Ernman, och kommer att fortsätta sjunga tills hon stupar. I vår gör 53-åringen comeback i Europa, och i höst hoppas hon sätta upp showen som hastigt ställdes in efter Marie Nilssons Linds tragiska bortgång.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
Se också: 10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Det är ingen slump att sångerskan Malena Ernman låter sig intervjuas samtidigt som hon är ute och går med sina två hundar Moses och Roxy. Effektivitet och handlingskraft är hennes signum och hon har en ständig framåtrörelse i allt hon gör.

– Jag hatar att vara ledig. Jag vet faktiskt inte hur man gör och blir lite provocerad när jag hör folk säga att det ska bli så skönt att vara ledig. Jag håller inte med! Själv kan jag sitta en stund med en kopp kaffe på balkongen. Sedan sätter jag igång och jobbar igen, säger Malena med ett leende.

Annons

Efter en lite lugnare period är hon för första gången på länge på väg ut i Europa. Under flera år har hon valt bort uppträdanden och konserter utomlands, bland annat av klimatskäl. Hon flyger inte, men det finns ju tåg och det är så hon nu tar sig söderut.

Operasangerskan Malena Ernman på scen med docka i handen och en mane i bakgrunden.
Malena Ernman som Askungen i uppsättningen av Rossinis opera La Cenerentola i Frankfurt 2009.Foto: TT

Första anhalten blir Paris där hon kommer att sjunga tillsammans med en av världens främsta barockensembler, L’Arpeggiata. Ett ärofyllt uppdrag som kommer att lyfta fram hennes röst på bästa sätt. Efter Paris planeras en turnéi Europa och Skandinavien.

Annons

– Jag har de bästa åren framför mig som sångerska. Min röst har blivit bättre, jag har erfarenhet och en mognad som ger min röst en djupare klang. Det vill jag ta tillvara och utveckla, säger Malena.

Jag har de bästa åren framför mig

Hon tror att hennes röst har gagnats av att hon under många år har sjungit i andra genrer, som musikal, och på så vis gett stämbanden nya utmaningar. Sedan handlar det förstås om livserfarenhet och personlig mognad. En bra röst är som ett fint vin. Det blir bara bättre med åren.

– När man går in i klimakteriet så kan man ju känna sig lite vimsig ibland … man tappar ord och muskelkraft. Men då kommer erfarenheten in och kompenserar. Så på det stora hela blir man nog bättre med åren!

Portratt pa Malena Ernman i rosa kavaj.
Malena Ernman har mycket spännande framför sig närmsta tiden. Hon är på väg till Paris där hon ska sjunga med barockensemblen L’Arpeggiata och sedan fortsätter hon ut på turné i Europa.Foto: TT

Malena beskriver sig själv som en nyfiken person med barnasinnet och lekfullheten kvar. Hon har aldrig varit rädd att prova på nya saker och har tagit sig an annorlunda och utmanande roller för att utvecklas.

Annons

– Att sjunga är det bästa jag vet och varje nytt uppdrag upplever jag som det roligaste jag har gjort. Jag satsar alltid hundra procent, men jag har också lätt att gå vidare till nästa projekt.

Malena Ernman

Ålder: 53.

Familj: Maken Svante och döttrarna Greta och Beata samt hundarna Moses och Roxy.

Bor: I Stockholm.

Gör: Operasångerska och artist. Aktuell i vår med en Europaturné med barockensemblen L’Arpeggiata.

Eftersom hon jobbar för jämnan blir det inte mycket tid över för annat. Men som den kreativa person hon är syr hon sina egna scenkläder – och skriver noter för hand!

Sorgen över Marie Nilsson Linds död

Hösten 2024 är fulltecknad, och en av punkterna är en show på Rival. Malena, Tina Ahlin och Marie Nilsson Lind skulle ha stått på scenen tillsammans, men på grund av Maries tragiska bortgång i januari måste Tina och Malena nu tänka om. De är fortfarande i sorg efter beskedet.

– Vi stannade av helt i chock och sorg och visste inte hur vi skulle fortsätta. Marie är svår att ersätta, hon var unik och genial. Jag har gjort två fina turnéer tillsammans med henne. Sista sommaren var hon så glad och fri, det är ofattbart att hon är borta …

Annons

Malena gör en paus. Hon är fortfarande djupt tagen av det som hänt.

– Vi får se hur det blir med showen. Jag tror inte att Marie hade velat att vi lägger ner. Så på något sätt kommer vi nog att genomföra den. Men hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Vi stannade av helt i chock och sorg

I september blir det, liksom förra hösten, en körfestival i Uppsala konserthus dit körer från hela Europa kommer. Malena skriver arrangemang till körer, och hon brinner verkligen för körsång.

– Sverige är körtätast i världen, det är som en folkrörelse, socialt och fantastiskt. Det är det folk vill. Sjunga tillsammans!

Portratt Malena Ernman och make ute i staden.
Med maken Svante Thunberg i samband med att deras själv­biografi Scener ur hjärtat kom ut 2018.Foto: TT

Hösten innehåller även en turné i kyrkor med gregoriansk munksång tillsammans med den egna gruppen Ecstatic Ensemble, bestående av sex sångare i världsklass.

Annons

– Jag började med det under pandemin, och har fortsatt eftersom intresset är så stort. Gregoriansk, akustisk musik är meditativ och ger en stark upplevelse. Jag tjänar knappt några pengar på det, men jag älskar det!

Klimat och kultur viktigast

Pandemin var en prövning för alla, och i synnerhet för kultursektorn. Alla jobb försvann när stora grupper förbjöds att vistas i samma lokal. Malena lyckades hålla sig flytande tack vare att hon är så etablerad och tack vare hennes driv och kreativitet. För det är ju så att ur desperation kan något nytt växa. Man vågar experimentera och pröva nya vägar för att överleva. Hon undervisade bland annat på Musikhögskolan.

Portratt mor och dotter.
I Forever Piaf – Musikalen 2021 spelade Malena och dottern Beata bägge Édith Piaf, men i olika åldrar.Foto: TT

Men även om pandemin är över nu så består kulturkrisen, menar Malena.

– Branschen har inte återhämtat sig fullt ut. Och nu, med det världsläge vi har med krig i Ukraina och Israel-Palestina, höga räntor och priser, märker vi av en rädsla hos folk. Man har inte råd att lägga pengar på kultur. Samtidigt är vi beroende av en publik för att överleva. Det här behöver vi prata mer om, det behövs något radikalt för att förändra situationen. Men tyvärr har vi en regering som inte är särskilt brydd om kulturen …

Annons

Malena ser kulturkrisen som en av det viktigaste frågorna efter klimatkrisen.

– Jag är inte så orolig för egen del, men om detta fortsätter så kommer de som är unga i branschen inte att ha några jobb i framtiden.

Malena Ernman med dottern Greta Thunberg i knat i en fatolj.
Malena med dottern Greta Thunberg 2018.Foto: TT

Malena Ernman tränar för att orka

Att älska det man gör är fantastiskt, men kan lätt bli en honungsfälla. För några år sedan gick Malena in i väggen och fick ställa in en rad åtaganden. Kroppen sa ifrån. Efter att hon fått en adhd-diagnos har hon lärt sig att respektera sina gränser och vad hon behöver för att orka. I dag har hon insett att hon är en introvert person som inte trivs i stora sammanhang.

Annons

– Jag har blivit bättre på att lyssna på min kropps signaler och vet när det är dags att avstå sociala sammankomster. Jag prioriterar alltid jobbet och omger mig bara med människor som jag gillar att vara med, säger Malena och berättar att det som sångerska också är viktigt att hålla sig i fysisk form.

Operasångerskor är inte kända för sin smidighet, men Malena har – med sina akrobatiska rolltolkningar – lyckats inspirera andra att röra mera på sig. Ett slags Malena-effekt om man så vill.

Malena Ernman med hantlar pa gym.
Träningen är viktig för Malena.Foto: TT

Men träningen handlar inte bara om att vara rörlig på scenen utan framför allt om att orka i längden. Hon är 53 år fyllda och har insett att hon behöver röra på sig för att bibehålla sina muskler och förbli stark och frisk. Det innebär bland annat träning på gym, långa hundpromenader och ett dansprogram

Annons

Det känns skönt med lite nedförsbacke

Att ha passerat 50-strecket är inget som bekymrar henne. Tvärtom.

– Det känns bara skönt med lite nedförsbacke. Jag är numera ofta äldst i ensemblen, men det känns faktiskt bra. Som kvinna får man mera pondus, jag är livserfaren och styr själv över det jag gör. Men visst kan jag känna av ålderismen i samhället. Det är hemskt att man som äldre kvinna ofta ses som förbrukad när man i själva verket bara blir bättre med åren … män däremot drabbas inte lika hårt av att åldras. Det är väldigt orättvist.

Vad har livet lärt dig?

– Att inte ångra de beslut jag har tagit, att vara nöjd med hur det blev och att njuta av stunden. Vi har bara ett liv och jag tycker att man ska göra det bästa av det.

Att fråga Malena om var hon kommer att vara om tio eller tjugo år är meningslöst, för svaret är givet.

– Jag kommer att sjunga till den dag jag dör. Lyckligtvis har jag en ung röst som jag tror kommer att bära i många år till!

Annons