Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sanna Lundell hittade den inre styrkan: ”Lärt mig mycket om mig själv”

05 jul, 2021 
Elvira Lagerström Dyrssen
Sanna jobbar med natural horsemanship.
För Sanna Lundell har både yoga och hästar varit livsviktigt. Yogan hjälpte Sanna att bli kvitt smärta – och hästarna fick henne att hitta sin inre styrka.
– Relationen till hästarna har lärt mig mer om människor, än människorna själva, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På gården Stora Lundby utanför Nynäshamn bor journalisten Sanna Lundell tillsammans med sin sambo, skådespelaren Mikael Persbrandt. Här lever de ihop med barn och djur – en vision som Sanna haft sedan ung ålder.

– Jag började drömma om det här livet för 23 år sedan, redan innan jag förstod att det ens var möjligt att ha det så här. Jag skolkade, kände hopplöshet och tänkte ”ska livet vara så här tråkigt?”, jag längtade efter frihet. Min absoluta dröm har varit att få leva nära hästar, säger Sanna Lundell till MåBra.

Se också: Åtta kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

Sannas drömmar slog in. I hagarna på gården går nu fyra stycken hästar: Quarterstoet Ninna och hennes avkomma Lilja, femåriga Shiloh samt ponnyn Grynet. Hästflocken har kommit att bli en av Sannas främsta källor till kunskap, både när det kommer till hennes egen insida och förståelsen av hennes omgivning.

Mikael Persbrandt och Sanna Lundell
Sanna Lundell tillsammans med sambon Mikael Persbrandt.

– Relationen till hästarna har lärt mig mer om människor, än människorna själva. Hästar är raka och ger direkta svar. Allt som jag sänder ut får jag tillbaka från hästarna, förklarar hon och fortsätter:

Annons

– De har lärt mig mycket om mig själv och jag har förstått att det inte går att skylla på någon annan – genom hästarna har jag lärt mig att det aldrig är någon annans fel om det går dåligt. Om någonting går snett grundas det i min oförmåga att kommunicera ut min avsikt.

”Att släppa krav och prestation är läkande”

Sanna Lundell kände en längtan efter att förmedla sin kunskap till fler personer, för tio år sedan utbildade hon sig därför till Natural Horsemanship-instruktör. Natural Horsemanship är en särskild hästinriktning, med fokus på relation, snarare än prestation.

Sanna Lundell tillsammans med en häst och sin son.
Sanna Lundell, hästen Ninna och sonen Fox.

– Natural Horsemanship är en kommunikationsmetod, ett sätt att träna hästar som utgår från hästens psykologi och språk. Ju mer man vågar släppa kontrollen över hästen, desto större tillgivenhet kommer hästen att visa dig. Att släppa krav och prestation, och bara vara med hästarna, är läkande.

Annons

Sanna upplever att filosofin kring Natural Horsemanship och tänket runt yoga är tätt besläktade med varandra.

– I relationen till hästar har vi allt att vinna om vi har en god självkännedom. Vi behöver förstå oss själva, innan vi försöker förstå hästen. Det kan vara förvirrande, många som ridit länge har tränat sig på att just rida – inte på att kommunicera med hästen. Det är två helt olika saker.

– Hästar är emotionella speglar. Om man närmar sig en häst i ett stressat eller ångestfyllt tillstånd, då är det svårt att möta hästen. Men genom att släppa prestationen har man plötsligt en helt annan utgångspunkt. Hästar har en förmåga att försätta oss i mindfulness – en omedelbar närvaro. Precis som yoga.

Yoga
Yogan och umgänget med hästarna har många gemensamma nämnare, menar Sanna.

Under den senaste tiden har yoga blivit en viktig ingrediens i Sanna Lundells liv. I januari drabbades Sanna av diskbråck, något som försvårade hennes vardag avsevärt. Det tunga stallarbetet var tufft att utföra med de intensiva ryggsmärtorna och att rida kom inte ens på fråga under två månaders tid.

Annons

– Det var tufft, jag låg bara som en grönsak. Men så började jag yoga kontinuerligt för att stärka upp och stabilisera området runt diskbråcket. Nu känner jag inte av det alls! Yogan har blivit livsnödvändig för mig, säger hon.

Horse yoga: Kombinerar hästar och yoga

Som 16-åring lärde Sanna känna bästa vännen Sofia Edgren. Tillsammans längtade de två skoltrötta tjejerna efter någonting annat än en grå vardag. När studierna äntligen var avklarade låg hela livet plötsligt framför deras fötter – bara fantasin satte gränserna.

– När vi gick ut gymnasiet åkte vi på en backpackingresa till Sydostasien. Under tre månader befann vi oss i Thailand. Där träffade vi en kvinna som höll kurser i Ashtanga-yoga, vi tog vårt första yogaretreat och det väckte vårt intresse.

Sanna Lundell på en häst. Vännen Sofia Edgren står bredvid.
Tillsammans med bästa vännen Sofia Edgren har Sanna tagit fram konceptet ”horse yoga”.

– Sofia gick ännu djupare in i yogan än jag. När jag köpte häst utbildade hon sig till yogainstruktör. Jag kan mer om hästar, hon kan mer om yoga – tillsammans ville vi bygga upp någonting som förenade våra intressen. Det var så som vi fann horse yoga.

Annons

Utmanar könsnormer: ”Våga ta utrymme”

Horse yoga är, precis som det låter, en kombination av hästar och yoga. Tillsammans har Sanna och Sofia tagit fram en kurs – och i slutet av maj arrangerades deras första officiella horse yoga-dag för deltagare.

– Under kursdagen fokuserar vi på relationen till oss själva, det är den röda tråden. Vi börjar dagen med yoga, för att landa och uppnå både fysisk och mental självkännedom. Efter den veganska lunchen går vi ut till hästarna. Där fortsätter vi att känna in oss själva och uppmärksammar reaktionerna som hästarna svarar med.

Sanna Lundell förklarar att kursen kan hjälpa deltagarna på flera sätt, inte minst när det kommer till att våga utmana könsnormer.

– Det som är viktigt inom Natural Horsemanship är att man är tydlig och konsekvent mot hästen. Att våga ta utrymme, utan att förlora empati. Många kvinnor kan ha svårt att ta plats, efter att ha fostrats i ett patriarkalt samhälle. Hästen hjälper en att hitta sin naturliga pondus och sin inre styrka och kraft, utan att bli elak eller dominant. Horse yoga handlar om att bli kraftfull – utan att trycka ner någon annan.

Annons