Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Här är Sissela Kyles karriär i bilder

16 mar, 2022 
Louise Werner
Sissela Kyle
Sissela Kyle har varit värd i programmet Sommar i P1 hela fyra gånger under sin karriär. Här sommaren 2019.
Den folkkära skådespelerskan Sissela Kyle letade sig in i våra hjärtan genom en rad olika roller. Mycket har hänt sedan hon gick ut Teaterhögskolan 1982. Följ med på resan i en mångfacetterad skådespelerskas karriär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon spelade rollen som Katarina i TV-serien Lösa förbindelser år 1985 och gjorde därmed sitt genombrott i vad som brukar kallas för Sveriges första TV-såpa.

Sina allra första roller hade hon dock i filmen Studenten från 1982 samt i TV-serien Zoombie från samma år.

Sissela Kyle
Sissela hade rollen som Katarina i Sveriges första TV-såpa år 1985.

Sissela Kyle är dotter till lektor Per Gunnar Kyle och kvinnohistorikern professor Gunhild Kyle. Hon är också syssling till den engelske artisten Cat Stevens. Hon växte upp i Partille utanför Göteborg och var redan under uppväxten mycket teaterintresserad.

Annons

1978 blev hon antagen till Teaterhögskolan i Stockholm där hon sedan slutförde sin utbildning 1981.

Se också: 5 saker du vill veta om Sissela KyleBrand logo
Se också: 5 saker du vill veta om Sissela Kyle

Sissela etablerade sig tidigt som komiker, och medverkade i en mängd olika teaterproduktioner. Hon blev känd som en humorist med egen profil, som oftast karaktäriserades av en lågmäld och bitande sarkastisk ton.

Sissela Kyle
Sissela spelade Håkans snälla frökan Malin i Julkalendern "Håkan Bråkan" år 2003.

Mer av hennes lågmälda sarkasmer kunde vi bland annat se i julkalendern Håkan Bråkan år 2003 och i Nisse Hults historiska snedsteg från 2006. Hon gestaltade också många mer allvarligare roller som i filmen Familjehemligheter från 2001 och Ego från 2013.

Annons

Sommarvärd hela fyra gånger

Sissela har inte bara medverkat i många filmer och teatrar, hon är även en välkänd programledare och presentatör i olika sammanhang. Hon har varit sommarvärd i radions P1 hela fyra gånger samt varit programedare för Guldbaggegalan hela tre gånger – 2007, 2008 och 2014. Vid ett flertal tillfällen har hon också agerat värd för Gaygalan QX. Hon har också suttit med i panelen i välkända humorprogrammet Parlamentet på TV4.

Sissela Kyle
Som värd för QX-galan 2020.

Både regissör och teaterchef

Sissela Kyle gjorde debut som regissör med Alan Ayckbourns Vänner på Stockholms stadsteater och har regisserat flera stora teaterprojekt på både Stockholms stadsteater och på Malmö Opera. Hon har även varit chef för Parkteatern i Stockholm mellan åren 2014-2019.

Annons
Sissela Kyle
Sissela var under fem års tid chef för Parkteatern i Stockholm.

Många utmärkelser och priser

Sissela Kyle har tilldelats många priser och utmärkelser genom åren.

Hon har fått det prestigefyllda priset Guldmasken hela fem gånger för bland annat sin prestation i Dubbeltrubbel på Vasateatern och för sin roll som Lina Lamont i musikalen Singin´in the Rain på Oscars 2006 - 2007. Aftonbladet utsåg henne till Sveriges roligaste kvinna år 2004.

Senast år 2020 erhöll hon medaljen Litteris et Artibus av 8:e storleken i guld för sina framstående konstnärliga insatser som skådespelare och teaterchef.

Annons

Särbo med psykologen Per

Sedan 1978 har Sissela Kyle varit bosatt i Stockholm. Under åren 1987 - 1998 var hon gift med Mårten Eriksson, som hon också har två barn med. Sedan många år tillbaka är hon särbo med psykologen Per Naroskin.

Sissela Kyle Per Naroskin
Med livspartnern Per Naroskin på Guldbaggengalan 2015.
Annons