Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Skådespelaren Aliette Opheim om Knutby, Kalifat och Sommar i P1

18 jul, 2022 
Amanda Olsson
Till vänster: Aliette Opheim. Till höger: Calle (Albin Grenholm) och Fatima (Aliette Opheim) i Kalifat.
Calle (Albin Grenholm) och Fatima (Aliette Opheim) från Kalifat.
Skådespelaren Aliette Opheim har hyllats för sina roller i tv-rutan. Nu berättar hon om karriären och hur det var att spela in sexscener. Hon delar även med sig av sina framtidsplaner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker du vill veta om Aliette OpheimBrand logo
Se också: 5 saker du vill veta om Aliette Opheim

En av årets sommarpratare i Sommar i P1 är ingen mindre än den tv-aktuella skådisen Aliette Opheim. Hon är främst känd för rollerna som säkerhetspolis i Kalifat, Kristi brud i dramat Knutby och som operativ chef för Missing People i Mörkt hjärta.

Aliettes karriär började med att en registudent på Dramatiska Institutet besökte hennes gymnasieskola – i jakt på en skådespelare till sin kommande film. Registudenten som var startskottet för Aliettes karriär, var även personen som filmade Kalifat.

Om medverkandet i Knutby – och sexscenerna

I en intervju med Damernas Värld berättar Aliette att hon tyckte det var roligt och utmanande att spela Kristi brud i serien.

Annons

”Det är precis en sådan komplex karaktär jag älskar att dyka in i. Sexscenerna var roliga att spela in. Jag är inte så pryd av mig och har inte svårt för nakenhet”, säger hon.

Under inspelningen av sexscenerna fick hon leva sig in i rollen som Eva, men samtidigt matcha vad hon som Aliette kände sig okej med att göra.

Kritiken från rollen i Kalifat

Inifrån branschen fick Aliette en hel del kritik för rollen som Fatima i Kalifat. Detta eftersom Fatima var en tjej med utländsk bakgrund – medan Aliette i grunden är blond och svensk.

Till en början kändes inte rollen så lockande för henne. Hon förstod också att det skulle råda delade åsikter – men eftersom regissören Goran, som själv har utländskt påbrå, så gärna ville ha henne i den rollen så valde hon att ta den.

”Att vara skådespelare har sedan urminnes tider handlat om att transformera sig själv, att byta skepnad. Och det ska kunna gå åt alla möjliga håll – en som heter Fatima på riktigt och inte har svensk bakgrund ska kunna spela pursvensk – och det är väl dit vi inte riktigt har kommit”, berättar hon i intervjun med Damernas Värld.

Hur framtiden ser ut för skådespelaren

Vidare berättar Aliette hur hon gärna vill regissera – och skriva. Kanske en bok och då för att berätta om åren innan hon blev skådespelerska.

Berätta får hon snart göra – men kanske inte enbart med fokus på åren innan karriären tog fart. Fredagen den 22 juli kommer hennes sommarprat i P1.

Om Aliette Opheim

Född: 21 juli 1985 (37 år)

Yrke: Skådespelare

Bor: I Stockholm tillsammans med sin pojkvän och sina två katter.

Familj: Mamma, pappa, två systrar, två bröder och pojkvän.

Aktuell: Mörkt hjärta på Discovery+ och Kanal 5, och Svart krabba på Netflix. Serien Knutby finns att streama på C More och Kalifat på Netflix.

Se också: Trailer – Mörkt hjärtaBrand logo
Se också: Trailer – Mörkt hjärta
Annons