Skådespelarna i deras första filmroller – jämfört med nu

Foto: TT

De har blivit institutioner i svenskt filmliv, och haft rollerna i några av våra mest älskade filmer.
Men hur såg de egentligen ut under tiden de spelade i sina första stora filmroller?
Femina har grävt i bildarkiven och tagit reda på det!

Alicia Vikander

Alicia Vikander har blivit en av Sveriges största internationella skådespelare genom tiderna. Svensken har vunnit en Oscar för sin roll i The danish girl, axlat den ikoniska Lara Croft-rollen i Tomb raider, och spelat mot Michael Fassbender i Fyren mellan haven. Fassbender är hon dessutom gift och har barn med nu.

2010 gjorde Alicia Vikander sin första filmroll i Till det som är vackert – men hon är ju sig lik fortfarande.

Se också: Svenskarna som fått en Golden Globe

Svenskarna som fått en Golden Globe
0:45

Efter reklamen: Svenskarna som fått en Golden Globe

(0:45)

Slå på ljud

Noomi Rapace

Långt innan Noomi Rapace slog igenom stort både i Sverige och världen med rollen som Lisbeth Salander i Män som hatar kvinnor, och innan Hollywood började ringa, gjorde Noomi sin första filmroll i Sanning eller konsekvens. Då, 1997, hette hon Noomi Norén och var 18 år.

Kjell Bergqvist

Idag är Kjell Bergqvist en av landets mest omtyckta skådespelare, med klassiska filmer som Den bästa sommaren och Bröllopsfotografen. Men redan 1974 gjorde en 21-årig Kjell Bergqvist en av sina första filmroller i En enkel melodi.

Helena Bergström

Helena Bergström förknippar de flesta med hennes många filmsamarbeten med maken Colin Nutley, som Black Jack och Änglagård. 1988 gjorde hon filmdebut i Uppvaknanadet. Hon var då 24 år gammal.

Helena Bergström om att jobba med dottern i nya filmen: ”Som en dröm”

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård är en av Hollywoods främsta namn, och den manliga svenska skådespelare det gått allra bäst för internationellt i modern tid. Han har spelat i en rad Hollywoodfilmer, och syns nu senaste i hyllade Dune. Men skådespelaren slog igenom som barnskådespelare, när han 13 år gammal spelade i mini-serien Bombi bitt och jag.

Marie Göranzon

Hyllade Dramaten-skådespelaren Marie Göranzon har varit verksam sedan 60-talet, och hunnit med att medverka i prestigefulla uppsättningar av Lars Norén och August Strindbergs verk. Som 25-åring gjorde hon sin första riktiga film i Bränt barn, 1967.

Marie Göranzons äktenskapsknep: "Lyfta den andra"

Fares Fares

När Fares Fares slog igenom med Jalla jalla var det lillebror Josef Fares som regisserade och hamnade i centrum. Men numera vet alla att det är Fares Fares som är familjens stora filmstjärna, sedan Josef bytt bana till spelvärlden istället. Fares Fares var 27 när han spelade i hyllade Jalla jalla, mot Tuva Novotny och Laleh.

Lena Endre

Lena Endre har hunnit med mycket under sin långa karriär – uppsättningar på Dramaten, långfilmer och tv-serier. 29 år gammal gjorde hon sin första stora filmroll i Slagskämpen, som släpptes 1984.

Foto: TT

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur
3:13

Efter reklamen: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

(3:13)

Slå på ljud