Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Skådespelarna i deras första filmroller – jämfört med nu

04 okt, 2021 
Aino Oxblod
FotografTT.
De har blivit institutioner i svenskt filmliv, och haft rollerna i några av våra mest älskade filmer.
Men hur såg de egentligen ut under tiden de spelade i sina första stora filmroller?
Vår systertidning Femina har grävt i bildarkiven och tagit reda på det!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Svenskarna som fått en Golden GlobeBrand logo
Se också: Svenskarna som fått en Golden Globe

Alicia Vikander

Alicia Vikander har blivit en av Sveriges största internationella skådespelare genom tiderna. Svensken har vunnit en Oscar för sin roll i The danish girl, axlat den ikoniska Lara Croft-rollen i Tomb raider, och spelat mot Michael Fassbender i Fyren mellan haven. Fassbender är hon dessutom gift och har barn med nu.

2010 gjorde Alicia Vikander sin första filmroll i Till det som är vackert – men hon är ju sig lik fortfarande.

Noomi Rapace

Långt innan Noomi Rapace slog igenom stort både i Sverige och världen med rollen som Lisbeth Salander i Män som hatar kvinnor, och innan Hollywood började ringa, gjorde Noomi sin första filmroll i Sanning eller konsekvens. Då, 1997, hette hon Noomi Norén och var 18 år.

Annons

Kjell Bergqvist

I dag är Kjell Bergqvist en av landets mest omtyckta skådespelare, med klassiska filmer som Den bästa sommaren och Bröllopsfotografen. Men redan 1974 gjorde en 21-årig Kjell Bergqvist en av sina första filmroller i En enkel melodi.

Helena Bergström

Helena Bergström förknippar de flesta med hennes många filmsamarbeten med maken Colin Nutley, som Black Jack och Änglagård. 1988 gjorde hon filmdebut i Uppvaknanadet. Hon var då 24 år gammal.

Annons

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård är en av Hollywoods främsta namn, och den manliga svenska skådespelare det gått allra bäst för internationellt i modern tid. Han har spelat i en rad Hollywoodfilmer, och syns nu senaste i hyllade Dune. Men skådespelaren slog igenom som barnskådespelare, när han 13 år gammal spelade i mini-serien Bombi bitt och jag.

Marie Göranzon

Hyllade Dramatenskådespelaren Marie Göranzon har varit verksam sedan 60-talet, och hunnit med att medverka i prestigefulla uppsättningar av Lars Norén och August Strindbergs verk. Som 25-åring gjorde hon sin första riktiga film i Bränt barn, 1967.

Annons

Fares Fares

När Fares Fares slog igenom med Jalla jalla var det lillebror Josef Fares som regisserade och hamnade i centrum. Men numera vet alla att det är Fares Fares som är familjens stora filmstjärna, sedan Josef bytt bana till spelvärlden istället. Fares Fares var 27 när han spelade i hyllade Jalla jalla, mot Tuva Novotny och Laleh.

Lena Endre

Lena Endre har hunnit med mycket under sin långa karriär – uppsättningar på Dramaten, långfilmer och tv-serier. 29 år gammal gjorde hon sin första stora filmroll i Slagskämpen, som släpptes 1984.

Annons