Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Stina Wollter hyllas för viktiga budskapet på Instagram

08 jan, 2020 
Jennie Sandberg
Porträtt av Stina Wollter som ligger ner med armarna över huvudet.
"För alla glödheta småjävlar; låt en kropp chilla", skriver Stina Wollter i ett hyllat instagraminlägg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Konstnären, författare och radioprofilen får ofta uppmärksamhet kring sina poster på Instagram. Hennes konto följs och älskas av över 230 000 följare som får ta del av hennes ifrågasättande av kroppsnormer, skaviga ideal och skadliga orättvisor.

Nytt år innebär nya liv och löften för många, inte minst när det gäller kropp och träning. I ett hyllat inlägg ifrågasätter hon jakten på det nya jaget och normen att “alla SKA vilja bli nåt annat, nåt 'bättre'”.

Istället uppmanar hon följarna att hylla sina kroppar som de mirakel de faktiskt är. “Det är ett fucking MIRAKEL att vara vid liv, att ha fått födas är en chans på miljarder och det är helt otroligt. Min kropp härbärgerar min vidunderliga själ, min historia, hela mitt universum. PRAISE säger jag”, skriver hon.

“Min kropp finns helt enkelt”

Att syna, kommentera och betygsätta kvinnokroppen har blivit en skev och skadlig norm. Stina Wollter har fått både kärlek och hat och uppmanar läsarna att tänka efter. “Min kropp är inte mer 'kvinna' än någon annans kvinnokropp för att fettet sitter på 'rätt' ställen. Den idén är också en konstruktion och skapar en supertrångt utrymme kring kvinnokroppen”, skriver hon. Om sin egen kropp hälsar hon att “den promotar inget särskilt leverne, den finns helt enkelt”.

Annons

Stina Wollter avrundar inlägget med att berätta att hon strävar efter att snarare vara bekväm och trygg i sin kropp, snarare än snygg.

“För alla glödheta småjävlar; låt en kropp chilla. Slut på meddelandet”, avslutar hon.

Hyllas av följare

Hundratals följare hyllar nu Stina Wollter. “Tack för en viktig påminnelse”, lyder en kommentar “du är underbar, både du och jag”, skriver en annan. “En kropp är en kropp, och kan väl inte vara “fel” Så onödigt att så många, de flesta, ska gå runt o må dåligt, när de borde glädjas åt en frisk o väl fungerande kropp istället”, säger en annan.

Foto: TT, Instagram

Annons