Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bianca Salming: Jag har ärvt många fina egenskaper från pappa

17 aug, 2023 
Ebba S. Dahlman
Susanne Lolling
Allas möter Bianca Salming ett drygt halvår efter att hennes folkkära pappa lämnade jordelivet och skakade en hel idrottsvärld.
Under intervjun berättar Bianca om den kommande dokumentären Salminggenen, om relationen med Pia Salming i dag – och om hur hennes far fortsätter att vara en av hennes största förebilder i livet.
– Han var verkligen så otroligt omtänksam och snäll! Så det hoppas jag att folk ska kunna uppfatta mig som också, säger hon till Allas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se också: Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Den 24 november 2022 skakades hela svenska folket av beskedet att ishockeylegendaren Börje Salming somnat in i sviterna av den obotliga nervsjukdomen ALS.

Under den folkkära idrottsprofilens sjukdomskamp var han själv och familjen väldigt transparenta offentligt med vad de gick igenom. De delade liksom glädje och sorg med hela världen; alla de som berörts av Börjes storhet både på och utanför planen.

I höst släpps dokumentärserien Salminggenen, i vilken vi får följa Börjes dotter Bianca Salming, som gått i pappas fotspår har en framgångsrik karriär som elitidrottare, under åren 2021 till 2023. SVT beskriver dokumentären så här: ”Hennes liv och idrottskarriär skildras parallellt med att pappa Börje insjuknar och senare avlider i ALS”.

Annons

– Jag skulle beskriva den som om väldigt stark och powerful och kämparglöd… och ”bara ha kul” som pappa brukade säga, säger Bianca till Allas på pressträffen inför premiären. Hon fortsätter:

– Jag vill att de ska få lära känna oss mer som familj. Lära känna mig och min mamma.

Bianca Salming om kärleken efter sommarpratet

Under sommaren kunde svenska folket ta del av Bianca Salmings debuterande Sommar i P1, i vilket hon berättade om livet och sorgen efter hennes pappas bortgång.

Det var en stark skildring av en otroligt intim och privat tragedi som hon och familjen gick igenom, och som även tog stort utrymme i offentligheten. Bianca berättade om hur idrotten, karriären som friidrottare, blev hennes tillflykt och räddning under den här tiden.

Vilken respons har du fått på ditt sommarprat, Bianca?

– Jag har fått så mycket kärlek som jag aldrig ens kunnat tänka mig. Många som uttryckt att jag hjälpt dem och att de har kunnat känna igen sig. Det betyder så mycket för mig, säger hon till Allas.

Sveriges Bianca Salming tävlade i damernas femkamp under friidrotts-EM inomhus i Istanbul, Turkiet under våren 2023.
Sveriges Bianca Salming tävlade i damernas femkamp under friidrotts-EM inomhus i Istanbul, Turkiet under våren 2023.

Vill förvalta arvet efter pappa Börje Salming

Börje Salming sörjs inte bara av svenska folket, utan av en hel idrottsvärld. Han var en storhet av folket, som nästan inte har något motstycke i svensk idrottshistoria.

Annons

Som hans dotter, med en offentlig idrottskarriär, har Bianca givetvis reflekterat över detta faktum. Hon uttrycker att han var och fortfarande är en stor förebild för henne, men att hon inte nödvändigtvis siktar på att nå samma höjder som honom när man talar om ”folkkärhet”.

– Jag vet inte om det är något man strävar mot. Jag försöker bara vara mig själv, men sen har jag fått ärva väldigt många bra egenskaper av min pappa. Så jag hoppas ju såklart på att framstå lika bra som han har gjort.

Förutom din idrottstalang och kämparglöd, vad har du mer fått från din pappa? Vad innehåller Salminggenen?

– Att han var så omtänksam. Jag är inte riktigt lika omtänksam som han var... Han var verkligen så otroligt omtänksam och snäll! Så det hoppas jag att folk ska kunna uppfatta mig som också, säger hon till Allas.

Bianca Salming med pappa Börje Salming under en friidrottstävling i Sverige år 2021. Börje var dotterns största supporter.

Relationen med Pia Salming i dag

Börje Salming efterlämnade dig en stor familj. Exhustrun Margitta Wendin, som han hade sina äldsta barn tillsammans med; sonen Anders och dottern Therese. Exhustrun Katarina Pettersson tillika Biancas mamma, samt Bianca och hennes bror Rasmus.

Annons

Sedan år 2016 och fram till sin död var Börje Salming gift med Pia Salming (tidigare Lindahl). Och under stjärnans uppmärksammade ALS-kamp fram till dess att han avled var det just Pia och Bianca som axlade ansvaret att synas i media å familjens räkning.

Detta då det var Börjes önskan att dela med sig av kampen med allmänheten och när han blev så sjuk att han förlorade förmågan att tala själv behövde han hjälp att föra sin talan.

Hur är din och Pias relation i dag, efter det ni gick igenom tillsammans?

– Hela familjen har fortfarande kontakt och vi frågar ofta hur alla mår. Även om vi inte ses så mycket, så bryr vi oss om varandra. Ingenting har förändrats på den fronten.

Börje Salming och hustrun Pia, fotade tillsammans kort efter att de gått ut med nyheten om Börjes sjukdomstillstånd.
Börje Salming och hustrun Pia, fotade tillsammans kort efter att de gått ut med nyheten om Börjes sjukdomstillstånd.

Dokumentären Salminggenen har premiär på SVT och på SVT Play den 23 november.

Annons