Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Oscar Magnusson i Sven-Ingvars: Pappa finns med vid varenda spelning

12 nov, 2021 
Maud Holmberg Klyft
En heltäckande biografi om alla åren, turné runt landet, ny musik och snart också husband i SVT:s På spåret.
Det är mycket för Oscar Magnusson och 65-års jubilerande Sven Ingvars nu. Men i jul ska Oscar ta det lugnt– så lugnt det nu går med två livliga småttingar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki DanielssonBrand logo
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki Danielsson

Tidlösa Sven Ingvars bildades 1956, sex år före Rolling Stones. Under hela 65 år har de värmländska grabbarna spelat och glatt svenska musik- och dansälskare. Och nu kommer också praktverket om från starten till idag.

Sven-Erik Magnusson som baby.
Sven-Erik Magnusson som mycket ung, ett av många foton från biografin.

– Ibland undrar jag hur många barn min far och de andra är orsaken till. Alltså hur många par som träffats och blivit förälskade i dansens virvlar under deras spelningar, förtydligar Oscar, och skrattar gott.

Annons

Oscar är son till Sven-Erik Magnusson, som gick bort 2017, och sonen har tagit över faderns roll som frontman för gruppen.

Sven Ingvars aktuella med stor Sverigeturné

Även om Sven Ingvars just nu firar storstilat jubileum vet de inte hur länge de kommer hålla på.

– Den 12 november hade vi premiär i Halmstad på vår landsomfattande och av pandemin framflyttade turné En liten bit av Värmland som kommer sträcka sig genom första halvan av 2022. Vi tar ett år i taget, men naturligtvis har vi också en vision som sträcker sig längre fram i tiden, säger Oscar.

EP med Sven-Ingvars fråb 60-talet.
EP-skiva med Sven Ingvars som snart blev fem medlemmar.

Att han skulle ta över bandet efter sin fars bortgång var ingen självklarhet. Oscar har alltid älskat musik, allt från Guns N’ Roses till just Sven Ingvars.

Annons

Han föll för gitarren tidigt och började göra regelbundna inhopp i gruppen redan som 15-åring och blev bandmedlem 2006.

Så mycket bättre gav styrka

Sven-Eriks bortgång blev ett vägval för Oscar. Skulle man lägga ner bandet eller fortsätta, som hans pappa hade velat.

Sven Ingvars 2021 med Oscar Magnusson i fronten.
Sven Ingvars anno 2021 med Oscar Magnusson i fronten.

Efter månader av sorg, eftertanke och samtal fick han frågan om han ville komma till Gotland där TV4 planerade hylla Sven Ingvars i Så mycket bättre.

Upplevelsen och hyllningarna där blev starten på den fortsatta resan.

– Pappa är med mig hela tiden på alla våra spelningar och allt vi gör med Sven Ingvars. Jag känner så ofta att ”jaha, nu kommer han”, även om jag ju vet att han inte gör det. Men han lever genom musiken och genom allt som människor kommer fram och berättar, ofta varma, sköna minnen, säger Oscar.

Sven-Erik och 11-årige Oscar Magnusson 1992.
Sven-Erik och 11-årige Oscar Magnusson 1992.

– Det känns superfint att förstå att han var så omtyckt, min far som alltid lämnade artistrollen på trappan när han kom hem och som sedan var en helt vanlig, vardaglig pappa där hemma.

Annons

Ny stor biografi om Sven Ingvars

En annan sak som är värdefull för Oscar är den nya boken om Sven Ingvars som ges ut den 15 november, Ett år i taget (Mondial förlag) skriven av Anders Nilsson.

Biografin En dag i taget.
Boken skildrar Sven Ingvars från starte till nutid och innehåller många härliga bilder.

En tegelsten och en heltäckande biografi om glädje och sorg genom alla åren, rikt illustrerad med härliga foton. En bok som också berättar om Sveriges nutidshistoria och alla förändringar genom decennierna.

Både Oscar och Ingvar Karlsson, 83, och Sven-Olof “SOP” Pettersson, 82, från tidiga Sven Ingvars-tiden har bidragit med fakta, många minnen, berättelser och foton till boken.

Annons

– Jag har ju haft tid. Att vara musiker och driva restaurang och konsthall var ju ingen lyckosam kombination under pandemin. Ingvar och SOP har ju koll på de tidiga decennierna och jag har bidragit med berättelser och fakta från senare tid. Vi vill ju att boken ska vara heltäckande och personlig, även om det mest privata kanske sparas i familjens hjärtan.

Men det finns mycket i boken som berör. Som texten om när familjen turades om att vaka över Sven.Erik när han låg på sitt yttersta. Oscar var den som var där när hans pappa tog sitt sista andetag:

”Oscar öppnar fönstret så anden kan lämna rummet. Det dröjer två timmar innan läkaren dyker upp. Under den tiden har Oscar sitt sista samtal med Sven-Erik. Samtidigt packar han ihop och städar rummet. Pappa vill ha ordning och reda.”

Sven-Erik och Ingvar spelar privat på altantrappa.
Här ljuder värmländska toner.

Oscar lagar familjens julmat

Julhelgerna planerar Oscar att fira lugnt och traditionsenligt med sin familj, frun och de två sönerna, 6 och 2 år gamla.

Annons

– Det blir en lugn och skön familjär jul med släkt och vänner, ja så lugn den nu kan bli med två livliga barn, säger Oscar med värme i rösten.

Han är en van kock som med glädje lagar det mesta av julmaten själv, och planerar att göra detta även i år.

– Jag försöker laga i god tid för det är ju trevligt att kunna smygsmaka av lite i förväg också. I år hoppas jag även hinna med att stoppa korv innan julaftonsmorgonen är här!

Detta är Sven-Ingvars

Ett tidigt Sven-Ingvars.
Ett ungt Sven Ingvars.
  • Bildades 1956 i värmländska Slottsbron av Sven Svärd, trummor, Ingvar Karlsson, dragspel, bas och elgitarr och Sven-Erik Magnusson, sång, gitarr, klarinett och saxofon). Snart utökades bandet med basisten Rune Bergman och saxofonisten Sven-Olof Petersson.
  • Sven Ingvars ligger tvåa på listan över artister med flest melodier på Svensktoppen, 55 låtar, endast slagna av Sten&Stanley.
  • Bandet blev 2016 invalda i Swedish Music Hall of Fame.
  • Några av de mest kända låtarna: Fröken Fräken, Min gitarr, Byns enda blondin, Önskebrunnen, Jag ringer på fredag, Kristina från Vilhelmina, Röda trådens slut
  • I dag består Sven Ingvars av Oscar Magnusson, Klas Anderhell, Stefan Deland, Mats Billinger och Olle Nyberg.
  • Oscar Magnusson är 40 år . Han är inte bara musiker utan driver även konsthall och restaurang på Sliperiet i Borgvik.
Annons