Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

SVT ändrar jultraditionen – satsar på Jul med Astrid Lindgren

19 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster en bild på en animerad gata som är julpyntad med ljus och snö. Till höger en porträttbild på Astrid Lindgren, iklädd basker.
Kalle Anka får konkurrens i tv-rutan på julafton. Baserat på Astrid Lindgrens odödliga sagor hoppas SVT skapa nya jultraditioner hos svenska folket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är många som samlas kring tv:n på julafton. Allra populärast torde Kalle Anka och hans vänner fortfarande vara, men visst finns det en charm också med Karl Bertil Jonsson och Kan du vissla Johanna? Och nu får vi plötsligt ännu mer julstämning att se fram emot på julafton.

Se video: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
Se video: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Så blir Jul med Astrid Lindgren

SVT berättar i ett pressmeddelande att man från och med 2023 kommer att sända en timmeslångt program med namnet Jul med Astrid Lindgren på julafton. Programmet ska innehålla både gamla arkivklipp och nya animationer och allt är såklart baserat på Astrid Lindgrens klassiska böcker och noveller.

– Det känns fantastiskt att kunna lyfta fram Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelser. Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i pressmeddelandet.

Annons

SVT hoppas på en fullträff

Det timmeslånga programmet ramas in av novellen Lustig-Gök, som aldrig tidigare gestaltats i rörlig form. Dessutom blir det Emil och snöbollskriget, Nils Karlsson Pyssling, Kajsa Kavat, Räven och tomten, Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan.

En animerad julvärld från SVT-programmet Jul med Astrid Lindgren.
Ett smakprov på en animerad julgata från Jul med Astrid Lindgren.

Projektet är ett samarbete mellan SVT, Astrid Lindgren Aktiebolag och Qvisten Animation AS och Hanna Stjärna har stora förhoppningar om att satsningen ska gå rakt in i hjärtat på svenskarna.

– Vi kan såklart inte bestämma på förhand om det blir en klassiker, det avgör publiken, men det är vad vi hoppas, säger hon.

Här är sagorna som ingår i Jul med Astrid Lindgren

Novellen Lustig-Gök innefattar både animation och levande gestaltning och beskrivs så här av SVT:

Annons

Det är snart jul, syskonen Gunnar och Gunilla har legat sjuka i sängen i veckor. De är uttråkade och ropar ideligen på föräldrarna. Uttröttade på tjatet ger deras föräldrar dem ett gökur så att de kan hålla koll på tiden. Vad de inte vet är att inuti just denna klocka bor en magisk gök. Trägöken är levande och full av överraskningar. Han är akrobat, kan roliga skämt och skojar bakom föräldrarnas rygg. Han har också rest världen runt och vet var i stan alla små tomtar och andra magiska varelser bor. Plötsligt är det inte så tråkigt att vara sjuk längre.

Så här beskrivs de fyra nyanimationerna:

Nils Karlsson-Pyssling:

Bertil är en 7-årig pojke som bor med sina fattiga föräldrar. Varje dag måste de lämna honom ensam för att jobba på fabriken. Men en dag på senhösten när Bertil känner sig särskilt ledsen och ensam, dyker en liten pojke upp under hans säng. Han är bara några centimeter lång och heter Nils Karlsson-Pyssling. Han har hyrt ett rum av en råtta innanför väggen. Nils Karlsson-Pyssling är magisk och förvandlar Bertil till att bli lika liten som han själv! När du bara är några centimeter lång är världen full av möjligheter. En köttbulle blir en festmåltid och en tekopp stor som ett badkar. Bertil har äntligen fått en kompis som han kan skratta och leka med. Men för att detta ska hålla måste stackars Nils Karlsson-Pyssling kunna bo kvar i det lilla hyrda rummet innanför väggen.

Annons

Emil och snöbollskriget:

Emils mamma Alma har bjudit alla i byn på julbord. I väntan på middagen startar Emils barnsliga skollärare ett snöbollskrig med alla gäster. Detta irriterar Anton som vill att julkalaset ska vara en respektabel tillställning. Han vill göra ett gott intryck på alla viktiga personer som bjudits in. Han springer ut för att få de barnsliga gästerna att sluta, men ingen lyssnar på honom. Medan han skriker kastar Emil av misstag en snöboll som fastnar i hans mun. Pappa Anton blir rasande och försöker få ut snöbollen. Och Emil, han åker till slut in i snickarboden, såklart.

Räven och Tomten:

En hungrig räv jagar mat en kall vinternatt. I utkanten av skogen upptäcker han en liten gård och smyger sig in för att hitta en munsbit. Vad han inte vet är att Tomten vaktar gården och räven åker fast i hönsgården. När Tomten ser hur hungrig och trött han är, bestämmer han sig för att dela sin julgröt med honom, men bara om räven lovar att lämna gårdens djur i fred. Kan ett vilt hungrigt djur lita på någon annan än sig själv? Räven tar chansen och upplever en jul fylld av värme och vänskap.

Kajsa Kavat:

6-åriga Kajsa bor tillsammans med sin mormor i ett litet hus i den fattiga delen av stan. Några dagar före jul bryter mormor benet. Detta är förödande för Kajsa som bestämmer sig för att ta sig an hela uppgiften att förbereda julen hemma och själv ta hand om mormor. Det är inte lätt för ett litet barn, men hon är modig, uppfinningsrik, uthållig och klarar att lösa julbestyren.

Annons