Tareq Taylor om tårarna: ”När jag fick barn hände något i skallen”

Tareq Taylor är glad och lagar mat på sin restaurang.

Tareq Taylor jobbar som aldrig förr efter pandemin.

Foto: Cecilia Ahle

Att han älskar utmaningar råder det inga tvivel om. Den folkkäre kocken Tareq Taylor har ständigt något på gång. Nu släpper han ett vin och berättar om livet i offentligheten.

Vi träffar Tareq Taylor, 52, i hans restaurang i Malmö, där det råder full aktivitet. En fotograf tar pressbilder i en del av lokalen. Kockarna lagar mat i det öppna köket, personalen håller på att förbereda inför kvällens gäster, det levereras varor, Tareq lagar mat i ett annat litet kök…

Den ständigt leende kocken är glad att pandemin är över och jobbar på som aldrig förr. Bara det senaste halvåret har vi bland annat sett honom i Bäst i köket, Trädgårdstider, Bäst i test, Secret song Sverige och Postkodmiljonären. Dessutom fick han ju det ärofyllda uppdraget att vara julvärd i Svt.

– Jag har nog aldrig jobbat så hårt i hela mitt liv som jag har idag, efter pandemin, säger Tareq.

Se Tareq berätta om tårarna, romantik och oätlig mat här:

4:23

Efter reklamen: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat

(4:23)

Nu har han just fått de första lådorna av sitt eget vin, Tareq Riesling.

– Mat och dryck går hand i hand och det här har varit förbaskat kul att göra, säger Tareq om vinet som han själv varit med att ta fram.

– Jag började brygga öl för ett antal år sedan och upptäckte att det är inte så långt ifrån själva matlagningen, man kokar och hittar nyanser. Allt det där är kul!

Tareq blev utsatt för bedrägeri

Det har dock inte alltid varit spikrakt uppåt. 2008 tvingades Tareq sälja sin första restaurang efter att ha skaffat sig stora skulder, som tog honom sex år att göra sig av med. Vändningen blev Slottsträdgårdens kafé i Malmö och att tv kom in i bilden.

Det var fruktansvärt att se sitt livsverk försvinna

När pandemin kom tvingades Tareq återigen se hur han hamnade under det röda strecket på sina bolag. 2019 satsade han alla pengar han hade i sina företag och när pandemin kom dök allting och Tareq riskerade att gå i konkurs.

– Det var en fruktansvärd period att se sitt livsverk försvinna 2008 när jag sålde restaurangen men jag står på helt andra ben idag. Och det vände tack och lov, sakta, berättar Tareq. Och jag är envis!

Som om det inte var nog blev Tareq Taylor utsatt för ett bedrägeriförsök sommaren 2021. När Tareq var i väg på Stjärnorna på slottet var det en utländsk liga som kapade hans bolag och skrev in sig själva i styrelsen, med Tareq som suppleant.

– Det hade gjorts hos bolagsverket och eftersom jag var borta och inte hade elektronisk brevlåda på den tiden så kom det ett fysiskt brev till mig som jag ju inte såg. Eftersom jag inte svarade på brevet så gick ändringen igenom, vilket ledde till att de kvitterade ut ett flertal telefoner som jag blev betalningsskyldig för, förklarar Tareq.

– Det tog väldigt många samtal och väldigt mycket tid och hot om Kronofogden men det löste sig, fortsätter han.

Offentlig skilsmässa

Tareq ser flera fördelar med att vara en offentlig person.

Tareq Taylor med sin dotter Ellen Taylor.

Tareq Taylor med sin dotter Ellen Taylor.

Foto: Karin Törnblom/TT

– Man har möjlighet att påverka olika saker, bland annat kunde jag uppmärksamma restaurangers problem under pandemin. Det finns även möjlighet för mig att rikta uppmärksamheten mot de som har det sämre ställt, bland annat genom Friends som motverkar mobbning. Det finns många saker som är positiva med att vara en offentlig person.

Men att dryfta privatlivet i offentlighetens ljus är inget Tareq är intresserad av. Hösten var turbulent och det skrevs spaltmeter om hans skilsmässa från Kristina Taylor, som han var gift med i 26 år.

Så är Tareq Taylors relation med dottern – 6 månader efter skilsmässan

– Jag förstår nyfikenheten men det är baksidan av myntet. Alla människor som är offentliga får ju tyvärr gå igenom det. Det som är jobbigt syns, mycket mer än vad man har behov av.

Tareq vill dock hålla detaljerna om skilsmässan för sig själv.

– Det värsta är inte för mig, eftersom jag har valt att bli offentlig. Det är värre för dem som har valt att inte synas. Av den anledningen har jag inte pratat om skilsmässan överhuvudtaget.

Nyligen bekräftade dock Tareq att han och Sofia Ståhl, 33 år, som han tidigare jobbat ihop med, är ett par.

– Vi har det väldigt bra tillsammans, har han sagt till Aftonbladet.

Tareq Taylor bekräftar relationen med Sofia ”PT-Fia” Ståhl

Många har sett Tareq gråta ett flertal gånger i tv. Han erkänner att han har lätt till tårarna nuförtiden.

– Jag har dock inte alltid haft så lätt till tårar. När min dotter Ellen föddes hände något i skallen på mig. Innan hon kom till världen kunde jag till och med titta på Lilla huset på prärien, som jag älskar, utan att gråta. Men efter att jag hade fått barn räckte det med signaturen för att jag skulle börja gråta. Det bara hände någonting.

Sofia Ståhl och Tareq Taylor.

Tareq Taylor och Sofia Ståhl jobbade ihop med programmet Lyckomaten.

Foto: Janne Danielsson/Svt/TT

Ny matresa på gång

Tv-programmet Tareq Taylors matresa som sändes förra året blev en riktig succé. Tareq gav sig ut på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem, tillsammans med sin pappa och sin bror.

Och det kommer en ny säsong. Resan var tänkt att gå av stapeln under januari i år men pandemin ställde till det.

Tareq Taylors förtvivlan – utsatt för bedrägeri: ”Vidrigt”

– I januari var det mycket annat som kom i vägen och Covid rusade i väg i vissa delar av världen som vi skulle åka till. Förhoppningsvis blir det under sommaren eller efter sommaren.

Var Tareq tänker bege sig, och med vem, denna gång är dock i skrivande stund inte klart.

Vi får heller inte riktigt veta om Tareq Taylor kommer att laga mat i Stjärnorna på slottet denna sommar. Men efter att ha varit ”huskock” i programmet de senaste fyra säsongerna så är det nog ingen vild gissning.

Vad som är roligast av alla dessa projekt tv-kocken har på gång kan han inte riktigt säga.

– Variationen är fantastisk och det roligaste är att bli utkastad i saker som man inte riktigt kan, att man får bli utmanad, säger Tareq.

– Det var det jag tyckte var så kul med Trädgårdstider från början, man kom till gården, fick inte ta med sig någonting utan fick en utmaning på plats, fortsätter han.

Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson i Trädgårdstider.

Tareq, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson i Trädgårdstider.

Foto: Mattias Ankrah/Svt

Lagade oätlig mat

Matpriserna går ständigt upp och Tareq Taylors tips för att hålla kostnaderna nere är att handla i säsong.

– I säsong och gärna sådant som finns i Sverige, då har man kapat transportdelen. Det blir alltid både lite billigare och lite bättre när man är i säsong. På vinterhalvåret kan det ju vara svårt men då är det rotfrukter, potatis och knölar, som gäller.

Tareq ser dock ingen ljusning på de ökade matpriserna.

– Det är tufft när det börjar kännas i plånboken. Det blir dyrare hela tiden. Så som omvärlden ser ut idag så lär det ju inte bli billigare inom det närmsta. Tyvärr. Jag vill inte vara pessimist, det har jag aldrig varit. Men realist får man nog vara. Så som priserna är just nu, det är nog där vi kommer att landa, utvecklar han.

Blir det någonsin fel vid inspelningarna, har du lagat oätlig mat?

– Ja, absolut! En gång gjorde jag en varmrökt lax och det är inga konstigheter, men jag valde att röka jordärtskocka tillsammans med laxen. Det blev fullständigt oätligt. Det ska man aldrig göra!

Hur ser den perfekta romantiska middagen ut?

– Åhhh, jag tänker att den skulle kunna vara här på min restaurang. Som är tom i övrigt! Det är bara två här inne, haha.

7 snabba frågor om vin till Tareq Taylor

Tareq Taylor med sitt vin, en riesling.

Tareq Taylor med sitt vin, en riesling.

Foto: Cecilia Ahle

Det finns många kändisviner på marknaden. Hur delaktig har du varit i framtagandet av Tareq Riesling?

– Hela vägen faktiskt. Vilket innebär att jag varit nere bland druvorna, valt bland nästan 500 druvor ner till sju och sedan valt den exakta druvan jag ville ha, nummer fyra blev det!

Hur kommer det sig att det blev en riesling?

– Jag har två druvor som är mina favoritdruvor, det ena är riesling, det andra är pinot noir. Med de två så behöver man egentligen inte så mycket annat, haha. Man kan tycka att en riesling är alltid en riesling men det beror på jordmån, var det har odlats, temperaturerna i den delen av världen och så vidare. Riesling har haft ett skimmer av att vara lite söta, men detta har bara 6% socker, samma som champagne.– Jag gillar riesling, de är friska, de är fruktiga, det finns lite av den där petroleumtonen i bakgrunden, lite cykeldäck, haha. Det låter inte gott när man säger det: ”Det smakar cykeldäck” men den där doften av petroleum den gör ganska mycket för att lyfta fram smakerna. Det här vinet har petroleumdoft men det smakar mycket persika, ananas och tropiska frukter.

Vad passar Tareq Riesling till?

– Fisk och skaldjur är ju självskrivet egentligen till den här typen av vin. Men det är ett generöst vin eftersom det funkar till picknicken, snacks och starka korvar, bröd, en lättare kötträtt, fågelrätter. Jag gillar att jobba med ganska mycket kryddor i mat och när man jobbar med smakrika aromatiska kryddor då vill man ha ett svalt vin.– Och vill man ha mat där man är ganska generös med exempelvis olivolja, smör och liknande då vill man ha viner som har bra syra, för de kan bära fettet och komplettera varandra bra. Detsamma gäller ostar. Gillar man att äta ost vill man också ha ett vin som är balanserat, och då hamnar man många gånger i en riesling-druva.

Vad ska man inte servera Tareq Riesling till?

– Jag skulle inte servera det till en pepparstek. Eller björn, haha.

Är det en myt att man ska ha vitt vin till fisk och rött vin till kött?

– Ja, absolut, det som egentligen ska styra är ju komponenterna i rätten, hur man satt samman allting. Vitt vin till kött funkar alldeles utmärkt, det beror på vad man har för tillbehör. Det är som rött till fisk, det funkar jättebra. Ska man däremot äta skaldjur, sitta och pilla räkor eller liknande, då är röda viner lite tuffare, men om man har tillagat skaldjuren och varit generös med kryddorna, då funkar det helt plötsligt.

Tareq Taylors enkla knep för att hacka lök snabbt utan att gråta

Det finns ju redan ett Tareq-gin. Nu kommer ett vin. Vad kommer sen?

– Det kommer ett mousserande också, men bara i en väldigt liten upplaga. Jag har alltid haft en dröm om att göra en crémant . Frankrike hade ett jättetufft år förra året när det gäller druvskörden, mycket försvann, men jag har fått tag i lite och lyckats göra en liten sats crémant. Tanken var att det skulle bli mer men så blev det inte. Så det blir en exklusiv lansering.

Det här är Tareq Taylor!

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Stjärnorna på slottet</span> 2022 med Tareq Taylor, Per Andersson, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, David Lagercrantz och Grynet Molvig.

Namn: Tareq Frank Daoudi Taylor.
Ålder: 52 år.Familj: Dottern Ellen, 18 år. Flickvännen Sofia. Föräldrarna Seif och Annie, brodern Zafer, brorsdottern Sunny (som var med i Idol hösten 2021).
Bor: I lägenhet i Malmö.
Restaurang: Kockeriet i Malmö.
Böcker i urval: Middag i en gryta, Tareq Taylors kyckling, Mat på en plåt, Mat som gör gott, Tareq Taylors matresa.
Aktuell: Alltid. Släpper Tareq Riesling, har en Youtubekanal, syns i flera olika program på tv plus kommande ”hemliga” projekt.
Instagram: @tareqtaylor

Tareq Taylors liv med nya kärleken – tar steget!