Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tiktokstjärnan Jasmine inspirerar andra unga till läsning

23 aug, 2023 
Susanne Stamming

Inspiration, lästips och samtal om litteratur. Bokinfluencers tar nu över i sociala medier. En av Sveriges största stjärnor är Jasmine Darban.
– Jag har sökt hela mitt liv efter andra som har mitt intresse. Det är rätt konstigt att jag nu har hittat så många i en app.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jasmine Darban, 21, slår sig ner i en vacker gammal fåtölj i ett arbetsrum i enplanshuset i Veinge i Halland. Hon riggar upp mobilen och den viktiga ringlampan på ett stativ och sätter sig till rätta. I bakgrunden har hon bokhyllorna fyllda med allt från studielitteratur till romaner som hon antingen redan har läst eller planerar att läsa. Ringlampan används ofta av bland annat influencers för att få ett snyggt skuggfritt ljus. Här i fåtöljen gör Jasmine en hel del av sina Tiktok-videos och miljön känns direkt igen av hennes följare på video-appen. De gillar att nästan få medverka i hennes vardag och höra vad hon har att säga om olika boktitlar.

Se också: Sociala hönan Sven gör viral succéBrand logo
Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

– Jag lyckades övertala mina föräldrar att få behålla den här fåtöljen när de slängde ut soffgruppen som den tillhörde, ler hon och konstaterar att den är perfekt för uppdraget.

Annons

Jasmine är Sveriges kanske mest kända ”booktok” – en influencer som gör videos om böcker där man recenserar och berättar på ett underhållande sätt. Något som fått många yngre att börja intressera sig för bokläsande.

– Jag har själv alltid varit en pluggis, men det är nog först nu som det upplevs som något positivt av andra i samma ålder som mig, säger Jasmine.

Jasmine Darban

Ålder: 20 år.

Bor: Veinge, utanför Laholm.

Gör: Studerar på jurist­programmet och är influencer på Tiktok.

Älskade läsning och vuxensektionen på biblioteket

Hon växte upp i Veinge i Halland med iranska föräldrar och hade en hel släkt som på alla sätt höll utbildning högt.

– I Iran var det verkligen något fint och viktigt med att ha studerat på universitet. Det betydde mer än vilket jobb du hade eller hur mycket pengar du tjänade. Utbildning var alltid viktigast och gav mest status, säger Jasmine.

Annons

– Det har jag fått med mig hemifrån. Dessutom har jag själv alltid gillat skolan och att plugga. Ingen har behövt tvinga mig direkt, skrattar hon.

Jasmin står på en balkong i Spanien
Jasmine älskade läsning redan som barn.

Något annat hon alltid tyckt om är att vara på biblioteket och då helst på vuxensektionens romanavdelning.

– Jag älskade läsning och var ofta på biblioteket. Men det jag undvek var barnböckerna och det redan som liten. Jag har inte läst många, Katitizi är en av få jag kommer ihåg som är ren barnbok, berättar Jasmine.

Hon fortsatte läsa mer och mer under högstadiet, men när hon nådde gymnasiet hände något. Snart blev det allt mindre av böcker eftersom hon inte hade några vänner som delade hennes bokglädje.

Annons

– Jag har sökt hela mitt liv efter att hitta andra som har mitt intresse, trodde nästan att jag var ensam ett tag. Det är rätt konstigt att jag sedan hittade så många i en app. Jag blev verkligen förvånad över hur många bokintresserade som fanns både i Sverige och i övriga världen. Andra som gillade att läsa lika mycket som jag.

Harry Potter och Sally Rooney är vad Jasmine gillar

Upptäckten gav henne energi och snart fylldes bokhyllorna med nya böcker – för som booktok är det äkta vara som gäller, inget fusk med digitala varianter och helst inte pocket heller. Det ska vara snyggt och något att visa upp.

Skärmdump av Tiktok
Jasmine började med att dela pluggtips och studera tillsammans med andra via Tiktok.

Mest har hon kanske valt att läsa engelska författare och sedan hon var liten har hon älskat Harry Potter, men numera läser hon oftast om relationer och gillar författare som Sally Rooney.

Annons

Däremot ska man inte tro att Jasmines resa på Tiktok började med att tipsa om böcker för det gjorde det inte alls. Det som gjorde att hon slog igenom var en enkel video där hon visade sina betyg från högstadiet.

– Jag hade högsta betyg i alla ämnen utom ett. När jag la ut det klippet 2020 fick det 700 000 visningar och det blev starten på min kanal. Många hörde av sig och ville veta hur jag lyckats.

Jasmine började dela ut pluggtips och ibland kunde hon köra videos där hon bara satt och studerade själv.

Foto av mobiltelefonen som visar tiktok
Jasmine slukar allt i bokväg, från thrillers och deckare till romantik och fantasy.

– Jag brukade köra en halvtimme och sedan ta en paus och prata med dem som tittade på, sedan körde vi en halvtimme igen.

Annons

Det visade sig att många ville ha sällskap av någon som var duktig på att plugga. Det blev roligare. Snart började hon också upptäcka booktoks: andra som läste, gav tips och recenserade böcker på Tiktok. Hon insåg att hon hittat de där människorna hon letat efter, de som älskade läsning lika mycket som hon.

Därefter var steget inte långt från att börja lägga ut egna videoklipp på det också.

– Jag hade mest läst thrillers och deckare under den tiden, men när jag började med booktok blev det mer romantik och fantasy eftersom det dominerar i gruppen av unga vuxna där och det är roligare då.

Skärmdump på Jasmines tiktok-kanal
Så här ser Jasmines Tiktok-kanal ut.

Överlag läser Jasmine ändå varierat och hon får många tips från appen. Rekommendationer från andra booktoks handlar oftast om hur boken fick personen att känna. Bokens kvalitet kommer i andra hand.

Annons

– Sedan blir en del böcker eller författare trendiga, en hajp som kanske håller i sig en kortare eller längre tid. Då kan det gå otroligt fort.

Något som bokhandlare runt om i Sverige börjat märka – en hajpad bok kan snabbt sälja slut helt oväntat.

De populäraste böckerna ska helst vara max 300 sidor och lättlästa. Undantag finns naturligtvis – Harry Potter kvalar kanske inte direkt in vad gäller längden, utan är mer än tre gånger så långa.

Jasmine Darban ska läsa juristprogrammet

Jasmine läser både på svenska och engelska, men ibland också på spanska.

– Mina föräldrar hade en lägenhet i Spanien och då väcktes ett intresse för språket. Så jag bestämde mig för att lära mig och det har varit kul. Jag fick till och med hålla någon lektion i skolan när vår spansklärare inte kunde.

Jasmine håller i en bokhög i famnen.
Den tyngsta boken i bokhyllan kommer följa henne genom juristutbildningen.

Planen med allt pluggande var att kanske bli läkare, men snart insåg hon att det inte var hennes grej. Jasmine tog sig däremot in på juristutbildningen för att bli advokat.

Annons

– Jag hade kanske sett för många tv-serier i en sådan rättegångsmiljö – som Suits, säger hon med ett leende.

På bordet ligger också en alldeles ny bok – den allra senaste versionen av lagboken som nyligen kommit. En tegelsten som får andra tegelstenar att blekna. Med stor sannolikhet kommer hon ha en hel del nytta av sin läsvana när hon ska ta sig igenom de tunna och ordrika sidorna.

Foto på Jasmine som håller upp en bok framför mobilen och ringlampan.
Ringlampan ger ett bra ljus när hon spelar in sina boktips.

– Det har jag säkert.

Men hennes intensiva universitetsstudier har inte minskat hennes andra läsande och det hon skapar på Tiktok. Hon känner ett visst ansvar för sina följare som i dag uppgår till nästan 40 000 personer i olika åldrar.

Annons

– Det är egentligen helt otroligt att det gått så bra. Jag började i mars 2020 under pandemin och det är ju inte länge sen. Det är fortfarande svårt att förstå att så många vill följa mig, säger Jasmine.

Hon tittade själv mest på dansvideos i början innan hon hittade booktok och det tog ännu ett tag innan hon började göra egna videos.

– Jag läser väl 3 – 4 böcker i månaden, men många andra som håller på med booktok läser mycket mer – upp mot 30 böcker i månaden. Det skulle kännas stressigt för mig och jag vill verkligen bara ha roligt när jag läser. Ingen hets.

Både "Snippa-domen" och kvinnors situationen i Iran påverkar mig mycket

Vid sidan om hennes studier och Tiktoksatsning är Jasmine dessutom intresserad av politik och har varit aktiv i Centerpartiet. Den senaste frågan kring den uppmärksammade ”snippa-domen” har påverkat henne en hel del och situationen för kvinnor i föräldrarnas hemland Iran upprör henne på djupet.

Annons

– Det finns mycket jag skulle vilja kunna påverka.

Jasmine tipsar!

3 x Jasmines boktips

Relationer: Normala människor av Sally Rooney

Spänning: Verity av Colleen Hoover

Fantasy: A court of thorns and roses av Sarah J. Maas

3 x Jasmines egna favoriter på Tiktok just nu

@ivohagstrom

@yogirl_rin

@stephbohrer

Tips på 5 svenska skapare på Tiktok

@ivohagstrom - poesi

@fridajernspets - livsstil/mode

@drtracy - läkare

@abookworld - böcker

@navidshow - kunskap/studier

Det är inte bara dansvideos på tiktok

Själv känner hon sig lyckligt lottad. Hennes liv på Tiktok är relativt fritt från näthat, vilket långt från alltid är fallet på sociala medier. I stället har hon en hel del trevlig kontakt med följarna som gärna ger boktips och ställer frågor.

– Jag försöker svara, men hinner inte med alltid. Ibland har jag haft en gruppchat i stället. Gemenskapen det här har gett mig har betytt mycket och jag älskar att få vara kreativ. Sedan är det roligt om det går bra och man blir peppad av att många vill gå in och lyssna och titta, säger Jasmine.

Annons

Tiktok passar alla åldrar!

Hon tjänar dessutom lite pengar numera eftersom hon är sponsrad av några olika företag och bokförlag.

– I dag är min Tiktok 40 procent booktok, och 60 procent är annat material som plugg och mitt vanliga liv.

Hon tycker att fler borde testa att öppna ett konto och testa appen – avsett ålder.

– Det finns massor av specialister som läkare och lärare som utbildar genom sina videos. Det är inte alls bara dans-videos och barn längre.

Annons