Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tina Nordström om fortkörningen: ”Min körning speglar min personlighet”

29 apr, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Tina Nordström sitter med sina två hundar.
Femtonde kokboken, en ny säsong av Hela Sverige Bakar och arbete i matstudion. Tempot för kocken Tina Nordström är högt. Så högt att hon än en gång åkt fast för fortkörning.
– Nu får jag verkligen passa mig, säger hon med sitt glada skratt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det ska kokas ägg i den kombinerade foto- och matstudion på Ödåkra Spritfabrik när vi kommer på besök. Vattnet kokar upp i kastrullen och Mat-Tina tittar på sin klocka.

– Äggen ska kokas i exakt fem och en halv minut, säger hon och vänder sig sedan mot oss med ett stort leende.

Det är en solig vårdag när Tina Nordström får möjlighet att träffa oss. Hennes schema är fullbokat och de senaste dagarna har hon precis varit på jobbresor till såväl Tyskland som Stockholm med sina samarbetspartners.

Se också: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig matBrand logo
Se också: Tareq Taylor om tårar, romantik och oätlig mat

Samtidigt håller hon på att skriva klar sin femtonde bok som planeras komma ut senare i år.

– Det är inte bestämt än, men jag tror den kommer att heta Gott käk hela året. Det blir en bok där varje kapitel handlar om en månad och den säsongsbetonade mat man då kan äta till såväl vardag som fest.

Annons

Dagen efter vår intervju ska hon och arbetspartnern, kocken Benny Cederberg, som hon arbetat tillsammans med i elva år, förbereda fotograferingen av rätterna till kapitlet om mars.

– Jag tycker själva processen fram till slutresultatet är det roligaste. Jag kan bolla idéer med Benny, backa, ändra och ta tillbaka. Visst blir jag glad när jag ser den färdiga boken, men jag uppskattar mest vägen dit.

Jag går sällan tillbaka till det jag gjort tidigare

Plötsligt far hon upp ur stolen och springer bort mot spisen.

– Äggen! Jag snackar för mycket och glömde dem. Nu blev de för hårda, säger hon på sin karakteristiska skånska och med sitt glada skratt som vi förknippar med henne efter hennes 21 år som Mat-Tina i tv.

När hon kommer tillbaka har hon kaffekannan i handen för att fylla på i våra muggar. På hennes mugg står det passande nog ”Queen Of Everything”.

– Ha, ha. Den har jag fått av Benny. När jag reste till Stockholm förra veckan packade han ner den åt mig så att jag hade min egen mugg med mig till fikapauserna.

Annons

Tackade först nej

Tina säger att det är lite som texten på muggen som hon är. Inte så att hon tror att hon vet eller kan allt bäst, men att hon har ambitionen på att vara bra på det hon ger sig in på. Och hon gillar att ha ett högt tempo.

– Ibland går det för snabbt för mitt eget bästa. Men det har även sina fördelar. Det innebär att jag blir sjukt effektiv när jag sätter igång med nya projekt.

Det höga tempot har också lett till att hon åkt fast ett antal gånger för fortkörningar. Senast för snart ett år sedan när hon var på väg upp till Stockholm.

Tina Nordström fotograferar mat med sina hundar
– Dessa två håriga underbara töser som är med mig så mycket. Tack och lov så är dom väluppfostrade annars hade det varit väldigt svårt att fotografera mat på golvet, säger Tina.

– Det kostade mig några tusen kronor. Men nu måste jag ta det lugnare bakom ratten. Det skulle verkligen vara en katastrof om jag skulle bli av med körkortet eftersom jag är beroende av bilen i mitt jobb, säger hon och tillägger lite eftertänksamt.

Annons

– Min körning speglar väl min personlighet. Jag är ju som jag kör bil.

Det är 21 år sedan Tina tog steget ut från restaurangköket till att bli hela Sveriges tv-kock. Det började med att hon deltog i tävlingen ”Årets kock” och Matolympiaden i Erfurt 2000.

SVT hörde sedan av sig och ville att hon skulle komma till Göteborg för en audition till Nyhetsmorgon. Men den då 27-åriga skånskan tackade bestämt nej. Hon ville absolut inte åka till Göteborg och dessutom hade hennes farmor precis gått bort.

Men när hon fick frågan på nytt några månader senare tackade hon ja. Hon lagade mat i TV4 några gånger, men redan 2001 blev det SVT och det populära matlagningsprogrammet Mat som hon ledde i sju säsonger tillsammans med Tomas Tengby.

Det var under de åren hon blev Mat-Tina med hela Sverige och där hennes glada skratt, skånska dialekt och uttrycket ”jättegott” blev hennes signum.

– Tv är jätteroligt att jobba med, men jag kan inte säga att det ena jag gör är roligare än det andra. Jag tycker att allt det jag gör är kul på sitt sätt.

Annons

Hennes matlagningskunnande är gediget och hennes omtalade effektivitet och förmåga att hålla flera bollar i luften samtidigt grundlades redan när hon var barn och hennes föräldrar drev Ramlösa Wärdshus i Helsingborg.

Drömmer om barnprogram

På gymnasiet gick hon restaurangutbildning och hon flyttade sedan över sundet till Jan Hurtigkarl § Co i danska Helsingör där hon sedan arbetade i två säsonger. Fram till tv-karriären jobbade hon sedan på Grand Hotel i Mölle, Petri Pumpa i Lund och Kattegatt Gastronomi och Logi i Torekov.

Tina Nordström i Let's dance
2008 vann Tina Let’s dance med med danspartnern Tobias Karlsson.

I dag är Hela Sverige bakar det enda tv-program hon arbetar med och hon tycker det räcker. Det finns inga tv-produktioner hon känner att hon skulle vilja göra och hon är tveksam till att ställa upp i det populära tävlingsprogrammet Kockarnas kamp i TV4.

Annons

– Jag får frågan om jag vill vara med varje år. Det är jättesmickrande, men inspelningarna är alltid på försommaren när jag har som mest att göra. Det kanske kommer en dag då jag vill vara med och ska jag vara det så gör jag det för att vinna, säger hon med ett leende.

Att leda ett nytt matlagningsprogram i tv är inget hon känner att hon vill göra.

– Var sak har sin tid och jag går sällan tillbaka till det jag gjort tidigare. Jag har blivit äldre och mer mogen. Jag ser mig själv som ett gott vin som lagrats och blivit ännu godare, säger Tina med ett skratt och skiner sedan upp:

– Jo, det finns faktiskt en sak jag skulle vilja göra. Jag skulle vilja ge röst åt en tecknad figur i ett barnprogram. Jag gillar barn och det kan jag nästan tänka mig att göra gratis bara för att det hade varit så roligt.

Sedan fyra år är hennes huvudsakliga arbetsplats studion i Ödåkra Spritfabrik, eller ”Spritan” som hon säger. Där har hon sitt kontor, där har hon möten och leder matlagningskurser och där spelar hon och Benny in inslag till kontot på Instagram.

Annons

– Sociala medier är en stor del av min verksamhet i dag. Tack och lov älskar jag att arbeta mycket.

Träffades på nattklubb

Men sedan tillägger hon att familjen alltid är nummer ett för henne. Hon följer ofta med dottern Elsie, 13, till stallet och hon missar sällan 16-årige sonen Albins träningar och matcher med Skånelaget i handboll.

– Jag älskar doften i en handbollshall. I fredags satt jag fram till halv tio på kvällen när Albin hade träning i hallen i Eslöv och i lördags var jag på match när han spelade i Löddeköpinge.

– Men jag tycker bara det är roligt att titta på. Jag kan ingenting om handboll. Ibland försöker jag låta kunnig genom att till exempel säga att det där var en snygg ”japanare”, men då skakar Albin bara med ett leende på huvudet.

Farmor genomskådade mig

Samma sak är det när hon följer med Elsie till stallet.

– Jag har aldrig varit någon hästtjej, men jag gillar mentaliteten bland de som rider. Och jag är expert på att mocka och sopa. Det blir skinande rent när jag gör det.

Annons

Att det handlar om mycket handboll i Tinas familj är inte så konstigt. Hennes man Martin spelade i lundalaget Lugi när de blev ett par under senare delen av 90-talet.

– Vi träffades på en nattklubb i Helsingborg dit jag gick efter att ha jobbat långpanna (ett sent pass) i Mölle. När man jobbar inom restaurangbranschen är det inte ovanligt att man går ut ensam sent efter jobbet och då vet man vilka ställen som är öppna.

Den kvällen blev de förälskade i varandra, men det var faktiskt inte första gången de träffades. Tina och Martins vägar korsades redan när de gick i lågstadiet tillsammans i Helsingborg.

Tina Nordström gifter sig med Martin.
Tina Nordström gifte sig med Martin i Glumslövs kyrka 2011.

– Vi gick i samma klass i tre år. Sedan var vi ute och luftade oss på varsitt håll. Efter att vi återsåg varandra på krogen gick han länge under pseudonymen ”väninnan” eftersom jag alltid sa att jag bara skulle träffa en väninna när farmor frågade vem det var. Hon genomskådade mig.

Annons

2003 slöts cirkeln när Tina och Martin köpte sitt drömhus vid Brunnsparken i Ramlösa, som ligger i samma område som hon växte upp i.

– Jag reser så mycket i jobbet så det är skönt att ha en fast bas där man känner sig hemma. Jag känner till varenda genväg och stig i området och det är underbart när barnen kan cykla till skolan.

Opererats sju gånger

Under de snart 20 år som de bott i huset har det hänt saker.

– Det är framför allt vårt kök som har förändrats. Jag älskar mitt kök. Jag har en stor köksbänk som är perfekt för hela familjen att hänga vid.

Matlagningen står Tina för. Det är knappt så att hon låter honom ta hand om disken.

– Martin gör så mycket annat. Han är framför allt bra på att fylla frysen med kött eftersom han jagar. En dröm vi har är att vi ska bli självförsörjande på kött.

Så ofta de har möjlighet tar Tina och Martin med sig barnen och reser upp till Härjedalen där de sedan drygt tio år har en gård.

– Vi började åka dit redan 2004 och byggde till och med ett hus innan vi fick möjlighet att köpa gården. Vi mår så himla bra däruppe. Där kan man verkligen koppla av.

Annons

Tina ger sig gärna ut på långturer på skidor i den storslagna naturen ett stenkast från fjällen. Utförsåkning ägnar hon sig däremot inte åt längre.

Johan Sörberg, Tina Nordström och Elisabeth Johansson under inspelningarna av Hela Sverige bakar.
Johan Sörberg, Tina Nordström och Elisabeth Johansson under inspelningarna av Hela Sverige bakar.

– Jag har skadat korsbandet och knäopererats sju gånger så det vågar jag inte. Men längdskidor kan jag åka och jag älskar den naturupplevelsen. Det är fantastiskt när man får se renar alldeles bredvid skidspåret.

Det är dock ingen tvekan om att det är god mat som alltid varit och som kommer att förbli det viktigaste för henne.

– Jag är fortfarande så nyfiken på allt och tycker människor är spännande. Jag kan gå igång på att någon är passionerat intresserad av pizzor eller surdegsbröd. Det härliga är att man aldrig blir fullärd.

Annons

7 snabba frågor till Tina Nordström

1. Vad gör du helst när du ska koppla av?

– Då går jag gärna en runda med våra hundar Bonny och Bella.

2. Vad skulle du ha arbetat med om du inte blivit kock?

– Polis. Jag har alltid varit fascinerad av blåljus och hade tyckt om att sitta i en radiobil och jaga bovar.

3. Vad dricker du helst till maten?

– Jag tycker om ett glas vin. Ibland kan det smaka bättre med ett glas vin till middagen en onsdag än en lördag.

4. Vilken bok läste du senast?

– Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad.

5. Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– En flaska champagne, kanske. Och så mina barn, min man och mina föräldrar.

6. Vad har du för dolda talanger?

– Jag är stark som Pippi Långstrump.

7. Vad är din sämsta sida?

– Att tålamodet tryter ibland

Det här är Tina Nordström

Tina Nordström dricker kaffe

Namn: Tina Nordström.

Ålder: 48 år.

Yrke: Kock, kokboksförfattare och programledare.

Familj: Martin Holmqvist, 48, och barnen Elsie, 13, och Albin, 16.

Bor: Helsingborg.

Annons