Tittarnas kritik efter annorlunda inslaget i Nyhetsmorgon

Kollade av maträtten pad thai och Nyhetsmorgons programledare Anders Pihlblad.
Ett av inslagen i söndagsmorgonens avsnitt av TV4:s Nyhetsmorgon väckte snabbt starka åsikter. Nu riktar tittarna kritik mot kanalens beslut av att sände klippet. ”Inte en chans att jag tycker detta är okej”, skriver en tittare.

TV4:s Nyhetsmorgon är programmet som många svenskar börjar sin morgon med. De folkkära programledarna bjuder varje dag på en fullspäckad show med allt från djupare intervjuer till lättsamma tips.

På plats i studion finns ofta även kockar som tipsar om alla möjliga goda maträtter eller bakverk som är aktuella för säsongen. Men under söndagsmorgonen var det kanske några tittare som satte morgonkaffet i halsen när det plötsligen lagades mat innehållande syrsor.

”Ganska så vanligt i andra länder”

I programmet, som leddes av Anders Pihlblad, 52, visades ett klipp där Miljöpartiets riksdagsledamot Lorentz Tovatt äter insekter för att rädda klimatet. I klippet syns han vara påväg att tillaga den välkända thailändsk maträtten Pad thai med syrsor som proteinkälla och därefter är han med via länk i direktsändningen.

– Jag förstår ju att det här känns konstigt för folk och att det är främmande och märkligt. Men det är faktiskt ganska så vanligt i andra länder, säger Lorentz i programmet.

Tilde de Paula Eby: ”Vill lära barnen att allt är möjligt”

Anledningen till att Lorentz experimenterar med insekter i köket förklarar han beror på att det finns nyttiga insekter och att det är en möjlighet till att minska köttkonsumtionen.

– Det finns ju en poäng med det här. Om man tittar på våra matvanor och vilken typ av mat vi äter så är den helt enkel inte hållbar.

Tittarnas starka ord efter TV4:s beslut

Inslaget visar sig inte ha uppskattats helt av TV4-tittarna, som menar att det var ett opassande läge att rekommendera folk till att äta ovanliga djur. Detta efter att coronaviruset tidigare spårats till en fiskmarknad i staden Wuhan där vilda djur, bland annat fladdermöss, såldes. Nu uttrycker tittarna sin besvikelse och irritation i kommentarsfälten på kanalens sociala medier.

Känns spontant lite opassande att experimentera med insekter i matlagning i dessa tider!? Eller hur tänker ni”, skriver en tittare på Instagram.

Näe…! Mat med syrsor? Nu i dessa dagar där vi har en stor pandemi troligtvis skapad av att människor ätit saker som inte är avsedda att ätas. Ledsen men inte en chans att jag tycker detta är okej…”, skriver en annan på Facebook.

Vem är du mest lik av programledarna i Nyhetsmorgon?

Foto: TV4