Träffa James Bond på museum i Nybro

Träffa James Bond i Nybro. Jo, det går. Fast det är inte Sean Connery eller Daniel Craig du träffar, utan Gunnar Schäfer, en hängiven Bond-fantast som gillar sin hjälte så mycket att han till och med bytte namn för två år sedan. Till Gunnar Bond James Schäfer. Och så driver han världens enda James Bond-museum.
Gunnar Schäfer/James Bond med sin häftiga Bond-bil.

Gunnar Schäfer/James Bond med sin häftiga Bond-bil.

– Jag har samlat Bond-prylar sedan 60-talet, berättar Gunnar. När jag själv ville åka i väg och besöka ett Bondmuseum på 90-talet upptäckte jag att det inte fanns något. Så jag fick helt enkelt starta det själv.

För alla som gillar James Bond är det lätt att fördriva ett par timmar på 007-museet i utkanten av Nybro. Här finns Ian Flemings böcker, små figurer av olika karaktärer från filmerna, modeller av Bondbilar, alla svenska originalaffischer och mycket, mycket, mycket mer.

James Bond-föremål

Gunnar har aldrig räknat men han tror att han har cirka 10 000–12 000 föremål med anknytning till agent 007 i sin samling. Vissa av föremålen är dessutom autentiska. Som guldtackan från ”Goldfinger”, en Spectre-ring och både klocka och solglasögon som Pierce Brosnan bar i ”Die another day”. Men häftigast är nog ändå den ljusblå bilen från ”Goldeneye”, exakt den som Bond och den svenska Bondbruden Isabella Scorupco satt i.

Tröttnar man på att gå runt och titta på prylar finns möjligheten att se en film i minibiografen. Här finns 20 platser i själva biografen och ytterligare två utanför. En stol för varje Bondfilm såklart! Och så finns det en bar förstås. För en hundralapp serverar Gunnar gärna en Dry Martini (skakad, inte rörd) eller ett glas av Bonds favoritchampagne, Bollinger. Och är man fortfarande inte mätt på hemliga agenter kan man fortsätta till pizzeria Viktoria i Nybro och beställa en 007-pizza. Den är god. Jättegod.

Läs mer på 007-museums hemsida,

Fler roliga museum i Sverige

Modelljärnvägens Hus – för leksugna

I Söderby utanför Alunda ligger utställningen ”Modelljärnvägens hus” och visningsträdgården ”Frida Lovisas trädgård”. I ladugården finns flera olika modelljärnvägar och utanför ladugården hittar du trädgårdsjärnvägen. Tågen, som är mer än dubbelt så stora som de som finns inne i ladugården, har amerikanska förebilder och hela modelljärnvägen har byggts i en stor plantering som är speciellt anpassad för tågen, med vatten, broar, tunnlar och berg.

Läs mer på Modelljärnvägens hus hemsida

Mus-Olles museum- för samlare

Mus-Olle, eller Per-Olof Nilsson, levde hela sitt liv, 1874–1955, i Ytterån. Trots att han aldrig var längre bort än fem mil lyckades han med cykel och spark samla på sig cirka 150 000 föremål. Ytterån var en kurort vid förra sekelskiftet och bland besökarna kunde han samla föremål som normalt inte fanns i en jämtländsk by.

1906 öppnade Mus-Olle sitt museum och lät trycka en affisch: ”Kom och se Ytteråns blifvande museum”. Här kan man i dag titta på hushållsföremål, leksaker, redskap, tändsticksaskar, mynt, porslin, keramik, frimärken, stenar, askar och burkar från 1880 och framåt. Det mest unika är förpackningarna, han var den ende som såg ett framtida värde i detta.

Läs mer på Mus-Olles museums hemsida.

Hasse & Tage-museum- för Svenska Ord-fans

I Tomelilla ligger det blott 15 kvadratmeter lilla museet som tar emot åtta personer åt gången. När man väl kommit in har man en halvtimme på sig att botanisera bland filmklipp, revyer och böcker. Utanför museet finns en sittbänk med rumpavtryck av Hans Alfredson och komikerparet Anders Jansson och Johan Wester. Förutom de tre avgjutningarna finns en ledig sittplats, symboliskt tillägnad Tage Danielsson.

Läs mer på Hasse & Tage-museums hemsida

Foto: TT/Shutterstock