Tuva och Philip blev kära på scenen

Tuva och Philip. leende kind mot kind.

Tuva och Philip konstaterade snabbt att dejtandet var onödigt och insåg att de inte kunde leva utan varandra. Foto: Frida Funemyr

Succémusikalen Så som i himmelen spelar för fulla hus och huvudrolls-innehavarna Tuva B Larsen och Philip Jalmelid har blivit ett par i det verkliga livet. Här berättar de om att leva sin dröm och om en kärlek som inte gick att värja sig mot.

När Philip Jalmelid och Tuva B Larsen träffades i samband med auditions för Så som i himmelen hade de endast setts någon gång tidigare. Men båda hade koll på varandra och varandras tidigare produktioner.

Privat, när de båda fått sina roller och repetitionerna väl var igång, befann sig både Philip och Tuva i varsitt vägskäl i livet. Philip och hans sambo hade varit ett par i 8 år och hade en liten pojke på 9 månader tillsammans.

– Jag upplevde att jag inte visste vart jag skulle. I huvudrollen som Daniel, som ju lever med hjärtproblem och endast har ett halvår kvar att leva, blev jag själv påmind om att leva livet fullt ut och att följa sitt hjärta.

Philip tror att många par som sett musikalen tänker ”Nu kör vi älskling” eller ”Nu måste jag vidare och leva mitt liv som mitt hjärta säger att jag ska leva”. På gott eller ont, han tror att de bidragit till en del skilsmässor.

– Det var oerhört smärtsamt när jag insåg att jag var oförmögen att inte älska min sons mor på det sätt som hon förtjänade. Kärleken tog helt enkelt slut. Det är den absolut största sorg jag varit med om och då har människor i min omgivning gått bort, berättar Philip som separerade från sin sons mamma.

Jag var så ledsen men också så lycklig och kär

Samtidigt växte en stark vänskap fram mellan honom och Tuva.

– Jag var tyngd av enorma skuldkänslor och var tvungen att ventilera hur jag kände. Tuva och jag sågs i jobbet var dag och pratade en hel del om situationen. Det var så mycket känslor och allt kändes rätt rörigt, minst sagt, säger Philip.

– Redan i ett tidigt stadie kände vi båda att det fanns något speciellt mellan oss, men situationen var ju så komplicerad. Jag visste att Philip hade ett barn, men även om vi försökte stoppa våra känslor för varandra så var det omöjligt, säger Tuva och Philip beskriver att vänskapen övergick till ”kärlek med ett brak” och att det kändes för mycket och för bra för att bara säga nej. Philip beskriver perioden som märklig.

Tuva och Philip på scen i musikalen.

Ljuv musik uppstod under tiden skådespelarna jobbade ihop på scenen. Foto: Mats Backer

– Jag var så ledsen men också så lycklig och kär. Tuva hade just avslutat ett långt förhållande och hade kanske tänkt att leva själv och bara satsa på jobbet ett tag.

Även hon beskriver hur hon stod i ett vägskäl och jobbade med frågor som ”Vem är jag?” och ”Vad behöver jag i livet?”.

– Jag hade inte målet att träffa någon just då och jag fick en känsla av att det var lite pinsamt att bli kär i den som man jobbar med, sin kollega liksom. Men vi fick sådan bra kontakt från början. Allt var bara så positivt, inte bara på scen utan även privat, säger hon.

Hemlig relation

Någon månad efter Philips och ex-sambons separation, i december år 2018, bestämde de sig för att börja dejta.

– Ingen av oss hade någon större erfarenhet av dejtande och vi visste inte hur man gör. Vi konstaterade snabbt att dejtandet var onödigt och insåg att vi ju bara inte kunde leva utan varandra.

Därefter bestämde vi ”Nu var det vi”! Till en början höll paret sin relation hemlig för sina arbetsgivare och resten av ensemblen.

– Vi tänkte att kanske skulle det vara en risk att berätta och att vi inte längre skulle få jobba ihop. Och även om de i vår omgivning kunde se att det var något emellan oss visste de att jag hade en son och att situationen inte var helt okomplicerad. Men när det väl kom ut var det någon som sa ”Det visste vi väl redan vid audition”.

Vår chef sa ”Jag må vara gammal, men jag är inte dum i huvet!”. Mitt i denna relationssituation stod Philip och Tuva inför enorm press även professionellt. Med musikalen skulle de få mer medial uppmärksamhet än vad de någonsin tidigare fått. Philip hade gjort en slags risk- och konsekvensanalys och känt att om hans prestationer i Så som i himmelen skulle gå åt skogen skulle han själv framstå som en flopp. Skulle det å andra sidan gå bra, skulle det bli tvärtom.

Med facit i hand, musikalen har tagit Sverige med storm och det har sålts närmare 250 000 biljetter. Det är den största svenska musikalsuccé sedan Kristina från Duvemåla. Dessutom är det en av de mest påkostade musikalerna som någonsin satts upp i Sverige.

Philip och Tuva. Foto: Frida Funemyr.

– Jag tror att publiken kunnat känna igen sig i flera stora frågor, vilket är en del i förklaringen till framgångarna. Vi har tagit upp ämnen som döden, otrohet, kärlek och mobbning, och det är lätt att relatera till karaktärerna. Jag tror dessutom att många kan relatera till själva körlivet som många sysslar med, säger Philip, som spelar dirigenten Daniel som flyttar tillbaka till sin hemby där han börjar leda byns kyrkokör.

Rädd att misslyckas

Det där med att leda en kör har Philip erfarenhet av. För några år sedan coachade han en gotländsk kör, som hans mamma sjunger i. Dessutom brukade han som barn sitta och lyssna när hans mamma och hennes väninnor samlades hemma vardagsrummet där de sjöng och spelade tillsammans. Musiken fanns där naturligt.

Quiz: Vilken film kommer det kända citatet från?

– Jag älskade att sjunga hemma för familjen och vännerna, då blev jag värsta teaterapan. Men jag var väldigt blyg när det kom till att stå på scen. Jag insåg tidigt, tack vare att jag blev knuffad i rätt riktning av min omgivning, att jag var en musikalisk talang. Men jag gillade inte att utsätta mig för prestationer framför okända, jag tror det handlade om en rädsla för att misslyckas.

Men efter sin utbildning på Kulturama i Stockholm och teaterhögskolan i Göteborg har Philip inte precis gått utan varken sång- eller teateruppdrag.

Tuva dansade tidigt och hon var bara ett litet barn när hon började hon spela fiol. Därefter, under lågstadiet, kom intresset för sången. Som liten älskade Tuva att stå i centrum och var den typiska ledartypen.

Philip cyklar och Tuva står i begrepp att åka på pakethållaren i musikalen.

Daniel, gestaltad av Philip, får lära sig cykla av bybon Lena, som görs av Tuva i musikalen Så som i himmelen. Foto: Mays Becker

– Vi var några tjejer som sjöng och dansade. Jag var gärna den som regisserade stegen och bestämde klädsel. Det var viktigt för mig att ha full kontroll och jag var stolt. Självförtroendet var på topp, säger Tuva. Hennes stora flickdröm var just att få stå på scen, men Tuva berättar att när hon blev äldre kände hon att det var svårare att ta den där platsen fast hon egentligen ville och borde.

Margreth blev kär i brevvännen – 43 år senare gifte de sig

– Jag vågade helt enkelt, folk tyckte så mycket. Så jag var nog mest tyst några år. Det var senare, när jag kom in på högskolan för scen och musik i Göteborg, som jag återtog den där platsen. Därefter har Tuva spelat, dansat och sjungit i en lång rad olika produktioner.

– Jag lever min flickdröm, men det kanske inte blev på det rosaskimrande moln som jag föreställt mig.

Idag tycker jag att det häftigaste med mitt yrke är att få dyka in i andra människors liv och att förmedla en historia för andra.

Svårt att skiljas åt

Flera år har nu passerat tillsammans med gänget i Så som i himmelen. Tuva och Philip beskriver sin ”arbetsfamilj” som ett dreamteam. – Jag har aldrig varit med om något liknande, vi har blivit ett otroligt sammansvetsat gäng.

I flera år har de nu stått på scen tillsammans.

– Det märkte vi i somras då jag var i Sarpsborg i Norge och spelade teater och Philip kvar i Sverige. Vi saknade varandra väldigt mycket och ännu en gång förstod vi hur mycket vi tycker om att vara med varandra, säger Tuva.

Det här är Tuva och Philip

Tuva Børgedotter Larsen.
Ålder: 28 år. Familj: Sambon Philip.
Bor: På Värmdö.
Yrke: Sångerska och skådespelerska.

Philip Jalmelid.
Ålder: 37 år.
Familj: Sonen Adrian, 2 år, och sambon Tuva. Bor: På Värmdö. Yrke: Sångare och skådespelare.

På frågan vad Philip betyder för Tuva, svarar hon att Philip från början var en trygg arbetskamrat.

– Jag kan ärligt säga att jag aldrig någonsin känt sådant stöd från en kollega på scen tidigare. Men jag trodde faktiskt inte att vi skulle gå så bra ihop som vi faktiskt gjorde. Trodde han skulle ha en hårdare och lite mer dryg framtoning. Men Philip är otroligt skör och sårbar bakom det där skalet. Dessutom har han väldigt stora, avslöjande snälla ögon. Han är en sådan där person som man bara mår väldigt bra av att vara med.

Tv-quiz: Vad kan du om populära serierna?

Vi är aldrig rädda för att säga vad vi tycker till varandra, säger Tuva och vänder sig direkt till Philip:

– Jag älskar din känslighet, att du är så positiv och rak men aldrig långsint. Jag har aldrig varit så bra på att kommunicera, men med dig har jag blivit bättre på att sätta ord på det jag tycker, tänker och känner oavsett vilka ämnen det handlar om. Du är min bästa vän, arbetskamrat och stora kärlek.

Philip blir märkbart rörd och torkar en tår efter sin flickväns kärlekshyllning. På samma fråga, svarar han att Tuva var allt annat än den typ av kvinna han trodde från början.

– Jamen, titta på henne. Hon är ju så otroligt vacker, som en riktig Hollywood-röda mattan-aktris. Men så är hon samtidigt den djupaste människa jag någonsin träffat i hela mitt liv. Tuva utstrålar sådan enorm värme. Och hon är enormt omtänksam och bryr sig så väldigt mycket om alla andra i sin omgivning. Ibland får jag påminna henne om att tänka på sig själv också. Tuva är dessutom väldigt rolig, hon kan få mig att skratta sådär på riktigt ur hjärteroten.

Köpte hus

Philip och Tuva berättar att de har många saker som förenar dem. Till exempel, kanske något av det viktigaste, är att de har just samma typ av humor.

– Vi skrattar, busar och tramsar tillsammans. Dessutom är vi båda naturmänniskor. När jag träffade Tuva kom jag på hur mycket jag hade saknat att vara i ute i skog och natur. Vi är ofta ute och eldar, fikar och promenerar. Och så åker vi skidor.

Camilla Läckbergs knep för att hålla humöret uppe i coronavirustider

– Jag är ju norsk och uppvuxen med skidåkning. Det första jag gav till Philip i present var faktiskt ett par längdåkningsskidor, säger Tuva. Philip skrattar åt minnet och berättar hur Tuvas familj tog emot honom med kärlek och värme.

– Tuvas pappa inledde med att säga ”Nu skrattar vi inte åt svensken utan hjälper honom med att känna sig bekväm”. Att bosätta sig i sina hemorter, Norge eller på Gotland, var det aldrig på tal om för paret. Eftersom Philips sons mamma bor på Värmdö och han bor med fyra dagars mellanrum hos sina föräldrar kändes det naturligt för Philip och Tuva att köpa ett hus i närheten.

– Vi hade sådan tur, hittade vårt drömhus och flyttade in där i somras. Det ligger längst in vid en återvändsgränd med nästan ingen insyn alls. Först tänkte vi ”Vad har vi gjort, vi kan ju typ ingenting om hus?” men man märker att man blir alltmer kreativ med uppgiften, säger Tuva som varit runt hos grannarna och frågat hur de gjort med sina rabatter, planteringar och vackra murar.

– De gav lite tips på blommor och så men menade att de bott där i 40 år. Jag är otåligt lagd men får nog förlika mig med att det tar tid att skapa en sådan där fin trädgård som grannarna har, säger Tuva ödmjukt. Philip menar att det är bara att dra på sig vaktmäster-styrseln och you-tuba lite, därefter är det bara ”att göra”.

Huset ligger endast ett par minuter från havet där parets båt ligger förtöjd. Värmdö med dess närhet till hav och natur tillsammans med ett kort avstånd till stan och jobbet är ytterligare orsaker till att Philip och Tuva ”boat in sig” just där.

Fem snabba till Philip och Tuva

Vad betyder din son Adrian för dig, Philip?
– Allt. Han är världens finaste, det bästa som någonsin hänt mig. Mitt i hela den här soppan så känns han trygg och harmonisk. Han är en väldigt social, busig och charmig kille. Och det fina är att Tuva verkligen tagit sig honom till sig, vilket också är ett kvitto på vilken fin människa Tuva är. Dessutom älskar han henne.
Är han lik dig?
– Ja, han är rätt lik mig i sättet och har mina ögon.
Tuva, vad kände du inför att Philip har en son?
– Jag kände att antingen går jag ”all in” med allt vad det innebär eller så skiter vi i det helt och hållet. Adrian är som en förlängd del av Philip. Han är en väldans fin pojke och otroligt positiv. Adrian kan, likt sin pappa, ha kort stubin och vara jättefrustrerad, men ingen av dem är långsint.
Vill ni ha barn tillsammans?
– Absolut! Det vore jätteroligt för Adrian att få syskon. Sedan kan man aldrig veta om det går.
Vad tror ni om framtiden?
– Rent karriärmässigt blir det svårt att toppa det vi är med om just nu. Samtidigt har vi fått visa för den stora massan vad vi nu går för så förhoppningsvis får vi fler sådana här roliga erbjudanden i framtiden. Så som i himmelen kommer för alltid vara ett kapitel som står för så väldigt mycket i vårat liv. Vi lever vår dröm nu och hoppas att det kommer få vara så här.