Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

VM-aktuella Magdalena Eriksson: ”Kriga på”

03 jul, 2019 
Emma Castman
Magdalena Eriksson rycker ifrån i en duell under matchen mot Tyskland.
Sverige närmar sig final i fotbolls-VM, och backstjärnan Magdalena Eriksson beskriver den unika sammanhållningen som en av anledningarna till att laget lyckats ta sig så här långt. För oss berättar hon mer om det svenska landslaget – och beskriver hur hon ser på att vara en förebild.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För två år sedan lämnade Magdalena Eriksson, 25, Linköpings FC för det engelska topplaget Chelsea FC, men fotbollskarriären började långt tidigare än så. Ursprungligen kommer hon från Enskede IF och som 18-åring debuterade hon i allsvenskan. 2012 var hon med i det svenska F19-lag som tog hem EM-guld i turkiska Antalya, och två år senare debuterade hon i A-landslaget.

Årets världsmästerskap i Frankrike är Magdalena Erikssons första, och sedan laget överraskande slog ut Tyskland i kvartsfinalen har de hyllats i både nationell och internationell press. Det var nämligen första gången på 24 år som Sverige besegrade Tyskland i ett mästerskap.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Att vi tagit oss så här långt beror först och främst på att vi är ett riktigt bra lag. Vi har supermånga olika kvaliteter i laget, säger Magdalena Eriksson, och fortsätter:

Annons

– Men utöver det, det som gör oss så unikt, är att vi har så bra sammanhållning och stämning i laget. Som helhet, både bland ledare och spelare. Det har varit en harmoni som gjort att man bara har kunnat fokusera på fotbollen och få det bästa av oss. Vi har kunnat höja varandra och göra varandra bättre. Vi stärker varandra som lag helt enkelt.

Vill uppmuntra unga tjejer till att våga satsa

Sedan premiärmatchen den 11 juni har Magdalena Eriksson setts som en viktig kugge i det svenska försvaret. I fyra av fem matcher har hon fått starta på plan, och hennes tydliga driv och positiva inställning har fått förbundskaptenen Peter Gerhardsson att beskriva henne som en framtida potentiell lagkapten.

”Hon är en ledare på planen, hon är en ledare utanför planen”, sa han tidigare i en intervju med Fotbollskanalen.

Annons

Förutom att inspirera och leda sina lagkamrater, på och utanför plan, hoppas Magdalena Eriksson också kunna sporra unga tjejer till att våga satsa på fotbollen. Hon är tacksam över att så många väljer att engagera sig i deras sport, och ser positivt på att få vara en förebild.

– Vi uppskattar det jättemycket och är supertacksamma. Jag hoppas att vi kan uppmuntra till att visa att det är fullt möjligt att få uppleva något sånt här. Bara man fortsätter att träna hårt hemma och visar vilja så finns det alla möjligheter att kunna ta sig lika långt som vi, om inte längre också. Det är bara att kriga på.

Foto: Jessica Gow/TT

Annons