Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

13 saker som par i en lycklig relation inte gör

17 feb, 2021 
Aino Oxblod
FotografTT.
Hälsosamma stabila par består av två människor som får fram det bästa hos varandra – de utmanar och stöttar varandra att nå sina mål.
Psykoterapeuten Amy Morin menar att det är lätt att se om ett par frodas eller inte, beroende på hur de beter sig mot varandra.
Här är 13 saker som stabila par inte gör mot varandra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. De räknar inte poäng

Ett stabilt par håller inte koll och klagar på vem som gör mest, och klagar inte på att den andra är skyldig den en tjänst. De förstår i stället att det varierar vem som orkar ge mest i en relation, och att det jämnar ut sig, menar Morin.

2. De tävlar inte

Starka livspartners stöttar varandra och firar varandras framgångar – de blir inte avundsjuka på varandra. De vet att de är en del av samma lag och försöker inte kämpa för att slå den andra i vem som tjänar bäst eller är bäst förälder.

Se också: 5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

3. De attackerar inte

I mentalt välmående relationer så kallar man inte varandra för fula namn eller kommer med anklagelser. Inte heller skyller man sina egna tillkortakommanden på den andra personen. I stället tar man ansvar för sina egna tankar och beteenden.

Annons

4. De låter inte känslorna styra

Hälsosamma par har emotionell intelligens – det betyder att de använder sig av hälsosamma sätt att hantera obekväma känslor som ensamhet, ilska och sorg. Om man hamnar i ett hätskt bråk så tar man ett steg tillbaka, tills man kan se på situationen med klarare blick.

5. De manipulerar inte

En kärleksfull person lurar inte sin partner. I hälsosamma relationer använder man sig inte av passiv aggressivitet för att försöka få sin partner att gå med på saker. I stället påverkar man varandra på ett mer direkt sätt, och pratar öppet om sina förväntningar.

6. De är inte långsinta

Stabila par vet att de kan komma att göra varandra besvikna och såra sin partner – de ber om ursäkt när det händer, och förlåter varandra. De försöker inte straffa den andra genom att vara långsinta.

7. De tar inte varandra för givet

I hälsosamma relationer känner man sig lyckligt lottad över att vara i relationen – och man uttrycker det också. Man är inte bara tacksam för vad en partner gör för en, utan också för vem ens partner är.

Annons

8. De förminskar inte varandras känslor

Det är inte alltid man förstår varandras känslor, hur välfungerande relation man än har. Men även om man tycker att ens partner överreagerar så spelar man inte ner dem ändå. I stället konstaterar man att partnern har rätt att känna som den gör.

9. De pratar inte illa om varandra

I en hälsosam relation klagar man inte på sin partner hos sin familj eller sina vänner. De avslöjar inte varandras hemligheter eller förlöjligar varandra. Om man kommer till någon man litar på för råd om sin relation, så gör man det för att hitta en lösning, inte för att klanka ner på sin partner.

10. De har inte hemligheter

Om det inte handlar om en present eller överraskning, så håller inte stabila par saker hemliga i relationen. De ger varandra rätten till ett privatliv, men döljer inte saker som kan skada relationen, som exempelvis hur de beter sig på internet eller hur de spenderar pengar.

11. De försöker inte ändra varandra

Man kan ta upp om man ser oroväckande beteende hos sin partner, men i hälsosamma relationer så försöker man inte tvinga sin partner att ändra sig. I stället för att klaga, förminska eller böna, så fokuserar man på sakerna man kan kontrollera – som ens egen inställning och attityd.

Annons

12. De kväver inte varandra

Stabila par försöker inte tämja sina partners. De ger dem i stället utrymmet de behöver för att få vara sig själva, och exempelvis utforska egna intressen. De vet att det går att både ha egna givande intressen, samtidigt som man har en bra relation med sin partner.

13. De förlorar inte sina värderingar

Det är lätt att falla in i en vardag och en vana, men i en hälsosam relation så tappar man inte sina egna värderingar. Oavsett om man värderar familj, utbildning, träning eller jobb högt, så vet man vad som är viktigt, och hjälper varandra att prioritera det.

Källa: Business Insider.

Annons