Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

61-årig surrogatmamma födde sitt eget barnbarn: "Naturlig instinkt"

08 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Cecile Eledge med barnbarnet Uma Louise som hon födde den 25 mars 2019 åt sonen Matthew Eledge.
Mamman tvekade inte att ställa upp när hennes son behövde en surrogatmamma. Hon klarade den tuffa medicinska undersökningen och fick grönt ljus. Nu finns lilla Uma Louise.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kvinnans namn är Cecile Eledge och var 59 år gammal när hon gav sin son Matthew Edge ett förslag som han inte kunde tacka nej till.

Hon ville vara hans surrogatmamma.

Matthew hade länge önskat ett barn tillsammans med sin partner Elliot. De hade letat efter en surrogatmamma, som är tillåtet i vissa stater i USA, utan att lyckas.

Det var då Cecile Eledge erbjöd sig att ställa upp.

– Det var min naturliga instinkt att erbjuda min hjälp, berättade Cecile till Buzzfeed.

Se också: Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barn

Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barnBrand logo
Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barn

Förslaget var länge ett slags skämt i familjen. Inte alls en realistisk väg. Matthew såg erbjudandet mer som en vacker tanke från mamman. Men Matthew undersökte till sist möjligheten hos en fertilitetsläkare som sa att det kunde vara en möjlighet.

Annons

– Vi har alltid vetat att vi måste tänka utanför ramarna med det här, sa Matthew till BBC.

Cecilie startade sedan processen. Gjorde intervju och nödvändiga tester. Dessa gav henne grönt ljus för att bli surrogatmamma – eller värdmamma som det också kallas. Att redan ha genomgått klimakteriet var inget hinder för den fortsatta processen.

Att klara sig genom den omfattande kontrollen i 60-årsåldern tillhör inte vanligheterna, men Cecile lyckades utan problem.

– Jag är väldigt hälsomedveten. Det fanns ingen som helst anledning att tvivla på att jag kunde föda barnet, sa hon till BBC.

Och hennes beslut efter att ha fått klartecken, var lika fast som det hade varit innan.

Sonen levererade sperma

Det var sonen Matthew som stod för sperman och partners syster som donerade ägget. Sedan utfördes en IVF. Ett embryo, ett försök. Sedan var Cecile gravid.

Den 25 mars 2019 föddes en liten flicka. Hon fick namnet Uma Louise.

Elliot Dougherty och Matthew Eledge med dottern Uma Louise den 25 mars 2019.

Cecilia var då 61 år gammal.

Historien låter kanske nästan overklig, men det var långt ifrån första gången som ett barn kommer till världen på ett liknande sätt.

Annons

Flera fall är kända i världen med mödrar som ställer upp för sina barn. Så långt tillbaka som 1987 födde 48-åriga Pat Anthony trillingar vilket utgjorde en hätsk debatt om etiken kring surrogatmödraskap.

År 2016 födde en 67-årig grekiska vid namn Anastassia Ontou sin dotters barn. Det gör henne till den hittills äldsta surrogatmamman i världen.

Inte lagligt i Sverige

I Sverige är det inte tillåtet med surrogatmödraskap. I Europa är praxisen med så kallat altruistiskt surrogatmödraskap – som innebär modern inte får någon ekonomisk kompensation - tillåten i till exempel Danmark, Storbritannien, Nederländarna och Grekland.

Vill du läsa en längre intervju med Cecile och Matthew Eledge? Sajten Buzzfeed pratade med dem några dagar efter födseln.

Se också: Kvinnor berättar i vår serie #kampenförettbarn

#kampenförettbarnBrand logo
#kampenförettbarn
Annons