Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Alice: Det skilde 20 år – ändå fann vi varandra

16 aug, 2023 
Anonym läsarberättelse
1777659071
Vi har så mycket gemensamt och åldern spelar ingen roll.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När min dotter Lilly började förskoleklass var jag knappt 22 år och ganska trött på att andra föräldrar behandlade mig annorlunda bara för att jag var yngre än de och dessutom ensamstående mamma.

Se också: 9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner tillBrand logo
Se också: 9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner till

Så hade det nämligen varit genom alla småbarnsåren och nu skulle jag alltså träffa nya föräldrar och allt skulle upprepa sig.

Jag var bara nitton år när jag blev mamma till Lilly men därför var jag väl inte tvungen att förklara mina livsval för andra människor hela tiden.

Lilly och jag hade flyttat till en större stad eftersom jag gick en utbildning och ville bo närmare skolan. Ingen av mina jämnåriga studiekamrater hade barn och jag hade ännu inte träffat någon annan förälder som jag blivit vän med. Det berodde förmodligen på att alla var så pass mycket äldre och att vi därför inte hade något gemensamt.

Annons

Men en eftermiddag när jag kom för att hämta min dotter träffade jag Kamilla, mamma till Louise som Lilly hade börjat leka med. Flickorna var i full gång med en spännande lek så hon satt och väntade på att de skulle bli färdiga.

Jag hade gott om tid. Vi skulle bara hem och äta rester från gårdagen till middag och vi kom överens om att gå med flickorna till lekplatsen.

Jag stålsatte mig för jag väntade bara på att hon skulle fråga hur gammal jag var. Jag gissade på att hon själv var i fyrtioårsåldern. Men frågan kom aldrig. Kamilla var också ensamstående mamma och vi pratade mest om utmaningarna det innebär.

Det var befriande att prata om situationer då vi saknade att vara två föräldrar under samma tak, till exempel den gången då jag låg och kollade i min mobil under täcket en lördagmorgon för att inte Lilly skulle upptäcka att jag var vaken. Jag älskade att vara med min dotter men ibland var det skönt när hon sov lite längre på helgmorgnarna.

Annons

Louise hade precis varit sjuk med hög feber och Kamilla hade saknat en annan vuxen att dela sin bekymmer med och kunna diskutera om det var läge att gå till doktorn.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag kunde inte låta bli att le för jag visste precis vad hon menade när hon sa att hon kände sig lite dum när hon ringde vårdcentralen även om det inte var akut. Det är ju för att oron växer sig större när man står ensam med ansvaret för ett sjukt barn.

Impulsivt sa jag till Kamilla att hon var mer än välkommen att ringa till mig om hon hade behov av att prata med någon annan.

Innan vi skildes åt hade vi bytt telefonnummer så att flickorna kunde leka och mammorna kunde skvallra, som Kamilla uttryckte sig.

Annons

När Lilly och jag kom hem från lekplatsen var vi på riktigt gott humör. Lilly såg fram emot att få leka med Louise och jag såg fram emot att få träffa Kamilla igen.

Redan veckan därpå var vi på lekplatsen igen och efteråt bjöd Kamilla med oss hem på kvällsmat. Vi hade trevligt tillsammans och pratade om allt möljligt.

När vi kom in på ämnet ålder visade det sig att Kamilla varit över fyrtio när hon fick sin dotter med hjälp av en donator. Hon hade liksom jag fått många kommentarer om ålder och moderskap, fast med omvända förtecken.

– Inte nog med att hon är gammal, det finns inte någon far med i bilden heller, väste hon med pannan i bekymrade veck.

Sedan började hon skratta. Det var något befriande obekymrat över Kamilla som jag kom att sätta stort värde på.

Kamilla och jag blev väninnor. Vi har så mycket gemensamt och åldern spelar inte någon som helst roll. Vi har också pratat om att vi själva kan vara nog så fördomsfulla gentemot alla de ”vanliga” föräldrarna.

Det är lätt gjort att vara på sin vakt och förvänta sig det värsta om man har haft obehagliga upplevelser tidigare och fått tanklösa och kommentarer om att var en för ung eller för gammal mamma.Men nu låter vi inte längre sådana fördomar förstöra mötet med nya människor, varken Kamilla eller jag.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons