Myten om allergivänliga hundar stämmer inte – tänk på det här innan du skaffar en

Fast gå inte myten med allergivänliga hundraser.
Med vetenskapens hjälp kan du däremot testa både dig själv och hunden som du vill dela liv med.
Korthåriga raser och pudelblandningar brukar vara de som nämns när allergiker pratar om att skaffa hund. Och ja, de fäller mindre och kan vara lättare att tåla, men räkna inte med att de är helt allergifria, för allergisäkra hundar finns faktiskt inte.
De raser som brukar kallas ”allergivänliga” fungerar för vissa allergiker, för även hundar är individer, men rasen är långt ifrån någon garanti.
Inte pälsen som avgör
Hundallergier ökar i Sverige och forskarna vet inte varför. I dag uppskattas tio procent av svenskarna vara allergiska mot hundar.
Många tror att det är hundens päls som de är allergiska mot. Och pälsen är mycket riktigt uppsamlingsplats för allt det som kan orsaka allergin, men är egentligen inte boven i dramat.
Det är i stället proteiner från hundens hudavlagringar, saliv, urin och talgkörtlar som orsakar allergier.
I tjock päls kan det samlas större mängder allergener – de ämnen som orsakar allergier. Och från pälsen kan allergenerna spridas och fastna på kläder, mattor och möbler.
Allergenerna kan också spridas med luften, via små hudflagor till exempel. Det gör att du kan känna av allergin även om du låter bli att vara nära djur som du är allergisk mot och kan få symtom bara av att sitta bredvid någon som har varit i kontakt med djur, eller när du går in i ett hem där det bor en hund eller katt.
Hundallergi är mer komplext än kattallergi
Kattallergier är relativt enkelt, efter som nästan alla kattallergiker känner av allergenen som heter Fel d1.
Allergenen produceras främst i kattens talgkörtlar och i spottkörtlarna. När katten tvättar sig och över sin päls sprids allergenet över hela kroppen och finns därmed i både huden och pälsen.
Både diagnos behandling med hyposensibilisering för kattallergi kan därmed begränsas till just det allergenet.
Med hundarna är det mer komplicerat eftersom de har sex allergener, plus en sjunde som fortfarande undersöks, men som anses mindre viktig i sammanhanget.
Hundallergenerna som forskarna hittat kommer från tre olika proteinfamiljer: Lipokalin, Albumin, Kallikrein.
Hundens motsvarighet till PSA är en allergen
De allra flesta allergiker, 50 – 70 procent, reagerar på hundens saliv och mjäll som innehåller allergener som kallas Can f1, Can f2, Can f4 och Can f6.
Can f1 finns både i hundens saliv och i mjäll, medan Can f2, nästan bara finns i hundens saliv (och lite i mjäll). Can f3 som finns hos alla pälsdjur, och de som reagerar mot den allergenen reagerar också mot katt och häst.
Can f4, utsöndras också via saliv och mjäll. Just den allergenen hittade forskarna för att det liknar en allergen hos kor.
Can f5 är en allergen som bara finns hos okastrerade hanhundar och upptäcktes när en kvinna av en slump kom i kontakt med sädesvätska från en hund. Cirka 40–70 procent reagerar mot Can f5. Och just den allergenen är ju ganska enkel att undvika genom att antingen skaffa en tik – eller kastrera hanhunden.
Can f5 är hundens motsvarighet till PSA, den prostataspecifika antigen som tas prover på för att upptäcka prostatacancer hos män.
Testa din allergi med blodprov
Hundallergiker kan testa vilken eller vilka av dessa allergener som de reagerar på genom ett enkelt blodprov – ett stick i fingret som man kan göra själv hemma. Testet för människor är framtaget av företaget Medi-Tec i samarbete med Karolinska institutet och kostar knappt 1500 kronor att göra.
Testet innehåller dock inte innehåller de allergener som du kan undvika, det vill säga Can f2 och Can f5 – saliv och urin från okastrerad hanhund.
Du har som högst antikroppar tre dagar efter att du har träffat en hund, och det går därför bra att ta allergimedicin när man gör testet.
Blodprovet tar några veckor att få svar på och visar vilken eller vilka av hundens allergener som du reagerar på.
Vi människor är olika känsliga mot dessa allergener och hundar bär på olika mycket av dem, så resultaten varierar både mellan personer och mellan hundar.
Det finns andra typer av allergiska reaktioner som inte visar sig i det här IgE-testet. Om du bara reagerar vid hudkontakt och inte alls i ögon eller luftvägar, så kan din reaktion vara en så kallad T-cells-medierad reaktion, som brukar visa sig efter mer än sex timmar. Den kan du inte testa på det här sättet.
Matcha ditt resultat med en hund
När du vet vilka allergener du reagerar på så kan testa antingen en specifik hund eller en hel valpkull för att se om du kan hitta en hund som inte drar igång just din allergiska reaktion.
Vaccin mot pälsdjursallergi
Allergivaccin eller hyposensibilisering kan användas mot hund- eller kattallergi som ger svåra besvär. Behandlingen pågår kontinuerligt under minst tre år, och vänjer kroppen successivt vid de allergiframkallande ämnena.
Testet för din tilltänkta hund, eller valpkullen, som kan berätta hur troligt det är att ni kommer att kunna dela liv och hem, kostar knappt 400 kronor och görs med en liten borste som plockar upp hudavlagningar och mjäll från hundens hud under pälsen. Det finns numera uppfödare som gör de här testerna på sina valpkullar.
Det finns vaccin mot pälsdjursallergi. Allergivaccin eller hyposensibilisering kan användas mot hund- eller kattallergi som ger svåra besvär. Behandlingen pågår kontinuerligt under minst tre år, och vänjer kroppen successivt vid de allergiframkallande ämnena.