Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anna och Evelina är skogsarbetare: ”Kul att visa att även kvinnor kan”

14 aug, 2021 
Per-Ola Ohlsson
Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson från Rumskulla är skogsarbetande kvinnor driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB ihop.
Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson har startat ett nytt företag ihop.Fotograf Christel Lind
Anna och Evelina är de bästa vännerna som umgås på helgerna och semestrar tillsammans med sina respektive familjer. Sedan i våras driver de dessutom företaget Skogsklingorna Röj och Sköj ihop och arbetar med att röja sig fram i en mansdominerad bransch.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett vrålande motorljud hörs från granskogen och några fåglar flyger upp, skrämda av det starka ljudet. Strax därefter skymtar något orange mellan träden och ut ur skogen kommer Anna Andersson och Evelina Johansson klivande mellan buskarna med varsin röjsåg i händerna.

– Ibland är det jobbigt med skogsarbete, speciellt om det kommer blötsnö. Men en sådan här vacker dag är det det bästa jobbet man kan ha, säger Evelina, 38, och tar av sig sin orange skyddshjälm.

Det är dags för förmiddagskaffet och de båda skogsarbetarna sätter sig på varsin stubbe och häller upp ur ståltermosen. Sedan i våras är det här deras vardag. Det var då de startade sitt företag Skogsklingorna Röj och Sköj AB.

– Vi trodde i början att många skulle vara skeptiska mot två tjejer som jobbar i skogen, men det har gått över förväntan. Det är många som har velat anlita oss, säger Anna, 35.

Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson från Rumskulla är skogsarbetande kvinnor och ska plantera ut tall. De driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB ihop.
Dagens uppdrag innebär att plantera ut nya tallplantor.

Den här dagen när vi följer med ut i skogen är de i utkanten av småländska Hultsfred. Den huvudsakliga sysselsättningen på det här jobbet är utplantering av tallplantor.

Annons

– Sammanlagt ska vi plantera ut mellan 5000–6000 plantor. Det är ett jobb som tar sin lilla tid, säger Evelina.

Men de har även med sig sina röjsågar om det skulle behöva gallras och rensas bort sly i något område. Vid sådant arbete har de på sig sina orange skyddshjälmar med visir och matchande arbetskläder med inbyggda skydd för bland annat ben och armar.

– Både jag och Anna har röjsågskort och är mycket medvetna om riskerna med skogsarbete. Jag har dessutom ett motorsågskort, säger Evelina.

Flyttade till Rumskulla

Anna och Evelina är de två vännerna som bestämde sig för att de även ville jobba tillsammans och som startade ett gemensamt företag. Det började för drygt sju år sedan med att Anna flyttade till den lilla byn Rumskulla ett par mil väster om Vimmerby.

– Det var kärleken som fick mig att flytta dit, säger Anna med ett leende. Jag kommer från Djursdala norr om Vimmerby, men min sambo Benjamin är från byn.

Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson från Rumskulla är bästa vänner och skogsarbetande kvinnor som driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB ihop.
Anna och Evelina lärde känna varandra genom sina barn som gick på samma förskola.

Även Evelina är inflyttad i det lilla samhället.

– Jag träffade Emil redan när vi gick på naturbruksgymnasiet i Gamleby och efter studenten flyttade vi hit, berättar Evelina som tillsammans med sin sambo driver en gård med köttdjursproduktion några kilometer utanför Rumskulla.

Annons

När Anna flyttade in i byn tog det inte lång tid innan de nästan jämnåriga kvinnorna möttes. I Rumskulla med omgivningar bor det bara några hundra människor, och om inte alla känner alla så känner de åtminstone till varandra.

– I början sneglade jag och Evelina lite nyfiket på varandra. Speciellt när vi upptäckte att vi båda gick med barnvagnar. Men det var först när våra barn började på förskolan tillsammans som vi började prata, berättar Anna.

De båda kvinnorna upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt och började umgås mycket på helgerna och annan ledig tid.

– Man kan säga att vi blev vänner genom våra barn för fem, sex år sedan och sedan har det bara växt och växt, säger Anna medan hon sippar försiktigt ur den rykande heta kaffemuggen.

Naturintresset en anledning att arbeta i skogen

Efter en tid startade Anna och Evelina en cirkelträningsgrupp i Rumskulla. De tycker båda om att träna och gillar att hålla sig i form och tyckte det saknades en gemensam form av träning i byn.

Annons

– Vi hade pratat om att starta upp någon träning i byn och bestämde oss för att köra igång en kväll i veckan. Det blev mycket uppskattat och till slut var vi 25 deltagare som träffades för att träna tillsammans varje vecka, berättar Anna.

Det här är Anna

Skogsarbetaren Anna Andersson från Rumskulla som driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB tillsammans med bästa kompisen Evelina Jonasson.
Innan Anna blev skogsarbetare jobbade hon på mejeri och i en motorsportsbutik.

Namn: Anna Andersson

Ålder: 35 år.

Yrke: Skogsarbetare.

Familj: Sambon Benjamin Johansson och barnen Denim, 12, Novalie, 6, och Minnea, 4.

Bor: Hus i Rumskulla.

Samtidigt började de umgås alltmer med sina respektive familjer. Evelinas yngsta dotter Ebba, 5, och Annas dotter Minnea, 4, känner varandra från förskolan. Evelina har dessutom dottern Elma, 9, och Anna har barnen Denim, 12, och Novalie, 6.

– Vi hittade på saker med barnen. Bland annat gjorde vi utflykter till Sevedeleden som går igenom Rumskulla, säger Evelina och berättar att en annan av sevärdheterna är den tusenåriga Rumskullaeken som ligger i Norra Kvills Nationalpark.

– Både jag och Evelina är mycket naturintresserade. Det är en av anledningarna till att vi arbetar i skogen, säger Anna och ler.

Annons

Det här är Evelina

Skogsarbetaren Evelina Jonasson från Rumskulla som driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB tillsammans med bästa kompisen Anna Andersson.
Evelina driver även en gård med köttdjursproduktion tillsammans med sin sambo.

Namn: Evelina Jonasson

Ålder: 38 år.

Yrke: Skogsarbetare.

Familj: Sambon Emil Henningsson och döttrarna Elma, 9, och Ebba, 5.

Bor: Gård i Rågsved utanför Rumskulla.

De senaste tre åren har de två kvinnorna även tillbringat semestrarna tillsammans med sina respektive familjer, när Evelina och hennes sambo lyckats få avlösare som tagit hand om gården medan de varit borta.

– Vi har bland annat semestrat i en sommarstuga i Karlsborg och vi pratar om att resa till Thailand när coronapandemin väl är över. Det hade varit fantastiskt roligt, säger Anna.

Men som om det inte hade varit nog med det täta umgänget på fritiden träffas de båda väninnorna nu alltså även på jobbet varje dag. Det innebär att de i stort sett umgås sju dagar i veckan.

– Även våra sambos har blivit goda vänner och träffas ibland utan att vi är med, säger Evelina.

Sålde motorsågar och lockades av frihet

Tanken på att Anna och Evelina skulle starta ett företag tillsammans väcktes förra hösten. Sedan 2018 hade Evelina jobbat i skogen som anställd av ett företag och Anna tyckte det såg roligt ut.

Annons

Själv hade hon, efter att arbetat i tretton år på ett mejeri som tillagade ostkakor, fått jobb på en motorsportsbutik i Vimmerby. Butiken sålde även motorsågar och Anna fascinerades av de glänsande maskinerna med de vassa klingorna.

– Ha, ha. Ja, jag blev också småsugen på skogsarbete när jag gick och klämde på alla maskinerna och när folk kom in och luktade skog och svett. Det kändes så friskt och fritt, säger hon med ett skratt.

Se också: Erika är lastbilschaufför i en mansdominerad bransch

Erika kör lastbil i mansdominerad bransch: ”Ha vassa armbågar”Brand logo
Erika kör lastbil i mansdominerad bransch: ”Ha vassa armbågar”

Anna kände att det var hög tid att ta tag i sitt liv och göra något hon verkligen ville. Under en resa till Eksjö som hon och Evelina gjorde med sina barn och sambos kläckte hon idén om att de skulle starta en skogsfirma tillsammans.

Annons

– Min sambo hade startat eget och Evelina och hennes sambo kunde också själva styra över sin tid på helgerna. Det var bara jag som hade schemalagd arbetstid på helger, vilket gjorde att jag inte kunde följa med de andra så ofta som jag ville.

När de stannat sina bilar i Eksjö gick Anna fram till Evelina och sa:

– Du, jag ska nog också börja i skogen.

Efter att ha pratat igenom vad de ville göra under julhelgen bestämde de sig för att starta en egen skogsfirma och hyra ut sina tjänster till både företag och privatpersoner. Därefter tog Anna ett röjsågskort, och eftersom Evelina även har motorsågskort är de certifierade att åta sig uppdrag i skogen.

– Man måste vara certifierad för att arbeta med röjsåg eller motorsåg om man ska utföra arbeten för certifierade skogsägare, förklarar Evelina.

Skogsarbete är fysiskt tungt

De startade företaget i februari och så snart snön smält undan i de småländska skogarna fick de sina första röjningsuppdrag.

Annons

– Det är ett väldigt fysiskt arbete och man får mycket motion under en dag i skogen. Tidigare sprang jag en mil varje dag, men det har jag inte gjort sedan jag började med skogsarbetet, säger Anna och ler.

Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson från Rumskulla med sina röjsågar. De är skogsarbetande kvinnor som driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB ihop.
Arbete med röjsåg är fysiskt krävande. Sedan Anna började jobba i skogen har hon slutat springa sin dagliga mil.

Evelina, som har lite längre erfarenhet av skogsarbete än sin väninna, säger att just röjningsarbete kan vara väldigt tungt, särskilt om det är en skog där gallringen är eftersatt. Hittills har de inte råkat ut för några incidenter eller farliga situationer. Det höga säkerhetstänket gör att de tänker efter noga innan de börjar såga.

Annons

– Men vi har råkat ut för toppbrott, när toppen på till exempel en gran bryts och faller ner. Då känns det bra att vi har hjälmarna på oss, säger Anna.

Myggen har de inte heller upplevt som något problem.

– Vi är så svettiga och luktar så illa att de lämnar oss ifred, säger Anna och skrattar.

– Det är däremot värre med jordgetingar, säger Evelina. Jag har trampat i ett jordgetingbo en gång och fick 10–12 stick. Jag blev lite yr och fick frossa på natten, men behövde aldrig åka till sjukhuset.

Även kvinnor kan vara skogsarbetare

Både Anna och Evelina tycker det är kul att utmana den machokultur som finns kring motorsågar och skogsarbete.

– Det är roligt att kunna visa att även vi kvinnor kan, säger Evelina. Det är inte så många tjejer som jobbar i skogen. Det är mest herrar.

Sedan starten i mars har de fått en del skogsröjningsuppdrag, de har planterat skog och har dessutom hjälpt till att byta däck på en däckfirma. Drömmen är att få några stora fasta kunder som de kan arbeta hos.

Annons

– Vår förhoppning är att hitta ett gods eller en stor gård där vi kan få komma tillbaka år efter år och se hur skogen utvecklas. Vi åtar oss också trädgårdsarbeten, säger Anna.

Vännerna Evelina Jonasson och Anna Andersson från Rumskulla är skogsarbetande kvinnor driver företaget Skogsklingorna Röj och Sköj AB ihop.
Evelinas och Annas olikheter gör att de kompletterar varandra bra, hittills har de inte blivit irriterade på varandra.

Fördelen med att de två vännerna känner varandra så bra är att de ibland inte behöver fråga för att förstå vad den andra menar. Nackdelen kan vara att de umgås så mycket att de blir irriterade på varandra.

– Men det har aldrig hänt. Vi har inte blivit ovänner om något ännu, säger Anna.

– Jo, men du kan vara lite sur på mig ibland för att jag inte är lika bra som du på att passa tider, säger Evelina.

Annons

– Det är inte så farligt, men visst, vi är olika på vissa saker, men det gör också att vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger hennes vän och kollega

Fikapausen är slut och Anna packar ner termosen och kopparna. Hon och Evelina spänner åt snörningar i kängorna och tar på sig skyddshjälmarna innan de återvänder till ett område bredvid den del av nyplanteringen som behöver röjas från sly och buskar.

– Tänk att det började med två barnvagnar och slutade med en gemensam firmabil, säger Anna med ett leende.

Annons