Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Åsa: Därför ger böckerna mig min livsgnista

24 aug, 2023 
Anonym läsarberättelse
Ända sedan jag lärde mig läsa har jag varit en riktigt bokslukare. Böckerna har öppnat dörrar till nya världar och format mig till den jag är i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Somliga säger att de har en bred musiksmak och jag har alltid haft en bredd på min läsning. Jag läser fortfarande min barndoms ”skräplitteratur” med lika stor förtjusning som jag läser klassikerna. Jag blandar poesi med facklitteratur och har många favoritförfattare bland deckarna

Se också: 5 filmer som faktiskt är bättre än böckernaBrand logo
Se också: 5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

När jag började skolan lärde jag mig snabbt att läsa och sedan började jag beta av böckerna i skolbiblioteket. Det var en salig blandning av sagoböcker och spänningsböcker för både flickor och pojkar. Jag läste Skratt-Maja, Pelle Svanslös och Plupp med samma glädje som jag läste Kitty, Lotta och tvillingdetektiverna.

Jag blev också sugen på att skriva själv och i andra klass gjorde jag en sagobok med klassiska inslag som häxor och prinsessor. Mycket var nog mer eller mindre plankat från de folksagor som jag hade läst.

Annons

Men barnböckerna jag fick tag i räckte inte till för att mätta min hunger efter läsning. Jag lånade pocketböcker om dödsföraktande agenter och vildavästern-hjältar av min morfar och romantiska böcker av min moster, Sigge Stark var länge en favorit.

Jag har också hittat många nya författarfavoriter genom mina barns läsning. Det är allt från Terry Pratchetts fantasy-serier till feministiska böcker som Bitterfittan av Maria Sveland.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

I dag har jag också börjat lyssna på ljudböcker. Men för mig kan en ljudbok aldrig ersätta att sitta med en riktig bok i händerna. Att bläddra sida efter sida medan berättelsen växer fram är det enda som ger en riktig läsupplevelse.

Om det är något jag har svårt att förstå kan jag läsa om texten så många gånger jag vill. Jag bestämmer själv tempot och om jag tappar koncentrationen kan jag sluta läsa en stund och sedan fortsätta när jag inte är distraherad längre. Den enda fördelen med ljudböcker är att de går att lyssna till samtidigt som man gör något annat.

Annons

Allt mitt läsande har gett mig så mycket, det har öppnat dörrar till andra världar och jag har i fantasin fått uppleva händelser ur andra människors liv.

Böckerna har gett mig glädje, fått mig att känna sorg och vemod, jag har fått förströelse och spänning. Jag har kunnat försvinna in i en fantasivärld när allt känts tungt och jag har förgyllt härliga stunder av avkoppling med en trivsam bok.

Jag har läst böcker som jag glömt i samma ögonblick som jag slagit ihop pärmarna efter att ha läst sista raden, men jag har också läst så många böcker som gett mig något som jag kommer att ha kvar i resten av mitt liv.

I dag har jag bokhyllor som är fulla av böcker som jag någon gång kanske vill läsa om och jag har några böcker som jag då och då tar fram och bläddrar lite i, mer behövs inte därför att jag känner boken så väl att jag blir glad bara av att hålla i den. En sådan bok är Maken av Gun-Britt Sundström.

Den boken läste jag första gången när jag var en ung student, precis som Martina som boken handlar om. Det var en svindlande upplevelse, äntligen hade jag hittat en romankaraktär som jag kunde identifiera mig med på riktigt. Det är den bok som betytt mest för mig, den som påverkat mig mest och som format mig till den människa jag är i dag.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons