Passar ni bättre som vänner än som par? 3 tecken som avslöjar!

En kvinna och en man skrattar och håller om varandra i naturen.

Foto: TT

Det kan vara svårt att veta när det är värt att kämpa för att hålla liv i relation och när man kanske gör bäst i att kasta in handduken. Vi listar tre vanliga tecken som avslöjar att ni kanske passar bättre som vänner än som ett kärlekspar.

Att vara i en relation kan ibland ha sina utmaningar. Är relationen dessutom ny kan det vara svårt att veta om det är värt att investera ytterligare tid och känslor när det börjar knaka i fogarna redan innan förälskelsefasen har passerat.

Med inspiration av Elite Daily listar vi nu tre vanliga tecken på att ni gör bäst i att bara vara vänner.

Se också: 5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

1. Det saknas kemi i relationen

Alla relationer är olika och bara för att det inte sa klick vid första ögonkastet betyder det inte att relationen är dömd att misslyckas. Men för att relation ska hålla över tid så behöver dock någon form av kemi och attraktion finnas.

Psykologen Joshua Klapow säger till Elite Daily att attraktion inte nödvändigtvis behöver handla om utseende, utan att det finns andra viktiga faktorer som avgör om gnistan finns där.

– Det handlar inte bara om huruvida du tycker att hen är attraktiv eller inte. Vi kan tycka att vänner är attraktiva utan att känna en attraktion till dem, säger Joshua Klapow.

Självklart kan både attraktion och kemi förändras och öka över tid men det bör i alla fall finnas en gnista i början, som sedan går att bygga vidare på.

Relationsexperten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

2. Ni är på olika platser i relationen

Den ena är mer förälskad än någonsin och drömmer om gemensamma barn och nytt hus medan den andra partnern kanske tycker att steget till sambo är ett sjumilakliv. Alla fungerar olika och medan vissa vill att allt ska ske på en gång är andra mer lugna och tålmodiga gällande relationens framtid. Tyvärr kan det bli lite av en kalldusch för alla inblandade om ni inte är på samma plats i er relation.

Om du är den som är upp över öronen förälskad och drömmer om en gemensam framtid samtidigt som din partner inte vill sätta en etikett på er relation så har psykologen Joshua Klapow bara ett tips – lämna.

– Det är som upplagt för hjärtesorg. Då är det bättre att avsluta, säger Klapow.

3. Ni har olika syn på relationer

Alla har olika syn på relationer och vad som är viktigt för att få den att fungera. En del vill spendera all vaken tid tillsammans med sin partner medan andra behöver frihet och egentid. För att er relation ska hålla behöver ni prata om hur ni ser på en relation och vad det innebär rent praktiskt. I ett drömscenario hittar ni en kompromiss ni båda kan acceptera och är nöjda med, men gör ni inte det så kan det bli svårt att få relationen att hålla i det långa loppet.

Joshua Klapow menar att om man inte är kompatibel med sin partner på det romantiska planet så är sannolikheten för att relationen ska hålla väldigt låg.

– Om du är förälskad, men inte romantiskt kompatibel, så kommer relationen sannolikt inte bli långlivad, säger Klapow.

Källa: Elite Daily

7 sjuka saker – som är helt normala i en relation